Kronik kurdeşen (Kronik ürtiker) 6 haftadan uzun süren ürtiker ataklarını tanımlamak için kullanılır ve toplumda %0,5-1 oranında görülür. Hastalık sıklıkla 1-5 yıl arasında sürmektedir. Kronik indüklenebilir ürtiker / fiziksel ürtiker: Fiziksel nedenler ile tetiklenen kronik ürtikeri tanımlamak için kullanılır.
Kronik ürtiker altı haftadan daha uzun süre kesintisiz devam ederek yıllar içinde tekrarlayabilir, ancak kısa süreli yani akut ürtiker aniden ortaya çıkar ve birkaç hafta içerisinde seyrini tamamlayarak kaybolur.
Sağlıklı bireyler arasında ortalama %1 oranında görülen kronik kurdeşen, akut kurdeşenin 6 haftadan daha uzun süren halidir. Yaklaşık olarak 1-5 yıl boyunca devam eden kronik ürtiker hava sıcaklıkları, suya olan hassasiyet ve egzersiz gibi fiziksel nedenlerden kaynaklanır.
Kronik ürtiker aylarca, yıllarca ve hatta ömür boyu sürebilir.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kronik Ürtiker
Kronik ürtikerin potansiyel tetikleyicileri arasında da ilaçlar, besinler ve besin katkı maddeleri, enfeksiyonlar, solunum yolu ile alınan alerjenler, sistemik hastalıklar, gebelik, adet dönemi, diş implantları ve psikolojik faktörler yer alır.
Sedatif olmayan antihistaminik ilaçların kullanılması ile ürtiker olgularının büyük bir kısmında iyileşme elde edilebilir. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ilaç dozu hekim kontrolünde arttırılabilir.
Kronik ürtiker
Bir otoimmün neden olasıdır. Kronik spontan ürtiker ayrıca aşağıdakilerle ilişkilendirilmiştir: Helicobacter pylori, bağırsak parazitleri gibi altta yatan kronik enfeksiyon. Sistemik lupus eritematozus, tiroid hastalığı, çölyak hastalığı, vitiligo ve diğerleri gibi kronik otoimmün hastalıklar.
Kurdeşen tedavi edilmediğinde doğabilecek sonuçları şöyle sıralayabiliriz; Nefes almada zorluk: Vücutta görülen şişlikler eğer çocuğunuzun ağzında ve boğazında da meydana gelirse, nefes almada zorluk ve dolayısıyla bayılma meydana gelebilir. Eğer ağızda, dilde ve boğazda şişme varsa hemen acil servise başvurun.
Çoğu zaman kurdeşen zararsızdır ve kalıcı izler bırakmadan 1-2 hafta içinde düzelmektedir. Bazen tekrarlar veya altı haftadan uzun sürebilir. Altı haftadan uzun sürmesine kronik kurdeşen denilmektedir. Kronik kurdeşen gelişirse, kurdeşen tekrarlarsa veya ciddi kurdeşen gelişirse ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir.
Ürtikerde deri belirtileri, vücudun her yerinde görülebilen kırmızı pembe kabarıklıklardır. Büyüklükleri çok değişkendir, 1-2 mm veya geniş alanları kaplayan plaklar şeklinde olabilir. Kabarıklıklar çoğunlukla kaşıntılıdır, kaşıntı sıklıkla geceleri artar. Lezyonlar genellikle hiç iz bırakmadan 24 saat içinde kaybolur.
Ancak sık tekrarlıyorsa ve altı haftadan uzun sürmüşse alttaki nedenlerin araştırılması gerekir. Kurdeşen arı sokması veya ilaç kullanımı gibi doğrudan alerji düşündüren bir sebepten hemen sonra gelişmişse; bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekir.
Kronik idiyopatik ürtiker (KİÜ), nedeni bilinemeyen, genç erişkinlerde ve kadınlarda daha sık görülen, altı haftadan daha uzun süren ürtiker ataklarıyla karakterize bir hastalıktır.
Kronik spontan ürtiker hastalığının kortizon tedavisinden aldığı yararlardan elde edilen gözlemlere dayanılarak bu hastalığın bir kısmının oto-immün (yani bağışıklık sistemindeki hücrelerimizin kendi hücre, doku veya kendi yapılarımıza saldırdığı anormal durum) hastalık tipinde olduğu düşünülmektedir.
Dermatografinin tam olarak nedenleri bilinmemekle birlikte bazı kişilerde bu durumun oluşmasında, üzüntü, enfeksiyon veya penisilin gibi ilaçların etkili olduğu gözlenmiştir.
Stres ve anksiyete de yetişkinlerde kurdeşene yol açabilen önemli faktörlerdendir. Uzun süreli stres altında olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve bu da vücudun alerjenlere karşı tepkisini artırarak kurdeşen belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Kurdeşen ya da ürtiker nedir sorusuna kısaca; vücutta çok sayıda kaşıntılı, şiş ve kızarık döküntüyle karakterize bir cilt rahatsızlığı şeklinde cevap verilebilir. Bazı hastalarda ciltteki döküntülere dudaklarda, ağız içinde ve yüzde şişlik de eşlik eder.
Vitamin D. Ürtikerli hastalarda D vit seviyesi düşük bulunmuştur. ( 32 nanogram/ml den düşük) Bu hastalarda D vit haftalık 50.000 IU verildiğinde % 90 ürtikerin klinik belirtilerinin azaldığı gözlenmiştir.
Yumurta, süt, çikolata, çilek, balık gibi gıdalar çocukluk çağında ürtikeri tetikler.
Öncelikli olarak uykuya yol açmayan antihistaminikler verilir. Bu ilaçlar kaşıntı ve kabarıklık olmadığında da düzenli alınmalıdır. Gerekli görülürse ilaç dozu 4 katına kadar arttırabilir. Tedaviye dirençli olgularda bağışıklık sistemini baskılayıcı steroidler veya siklosporin kullanılabilir.
Ürtiker tedavisinde ilk seçilecek ilaçlar antihistaminik ilaçlardır. Bu ilaçların normal dozları genellikle yeterli olmamaktadır. Bu nedenle alerji uzmanı antihistaminik ilaçların daha yüksek dozlarını ve kombinasyonlarını kullanmak zorunda kalır. Kortikosteroidler etkili ilaçlardır.
-Ürtiker (kurdeşen) tedavisinde herhangi bir etken varsa uzaklaştırılır, ilaç olarak da alerji şurup veya hapları ve şiddetli durumlarda bunlara ek olarak kısa süreli kortizon kullanılır. Kronik ürtikerde ise gereken durumlarda başka ilaçlar da kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri