İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, ortaöğretimde ise Tarih derslerinde öğretilmektedir. Bu derslerin öğretim programlarında zaman ve kronolojiye vurgu yapılmakta, zaman ve kronolojiye ilişkin konuların öğretilmesinde zaman şeritlerinin kullanılması önerilmektedir.
Tarih bilimi ile yakından ilgili bu bilim dalı, oluşum süreçlerinin tarihlenmesi ve raporlanması ile uğraşır. Kronoloji, sadece tarih için değil astronomi, jeoloji, paleontoloji ve arkeoloji gibi birçok bilim dalı için önemlidir.
Kronoloji, tarih boyunca yaşanan olayların tarihsel olarak sıralanması anlamına gelen bilim dalıdır ve en yakın olduğu bilim dalı tarih bilimidir.
Kronoloji: İnsan yaşamında meydana gelen olaylar ve durumların tarihsel sıralaması kronoloji olarak bilinir. Hayatımız boyunca tarihi bağlı olarak farklı olaylar ile karşılaşır ve bunları yaşarız.
Kronoloji bir çeşit zaman dizinidir. Sınıflardaki "tarih şeridi" buna bir örnektir. Dünyadaki tüm toplumları etkileyen olaylar zaman sırasına göre sıralanmıştır. Kronoloji bireysel olarakta kullanılır.
İlgili 17 soru bulundu
Kronoloji ise zaman bilimi olarak ifade edilmektedir. Doğasında geçmişte yaşanılan zamanı açıklamak bulunan tarih dersi, konularını öğretirken zaman ve kronolojiden yararlanmaktadır.
Kronoloji bilimi, olayların meydana geldiği tarihin bilinmesine ve olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurulmasına yardımcı olur. Tarihî olayların zamanının belirlenmesinde ve sıralanmasında tarih bilimi kronolojiden faydalanır.
Astronomik kronoloji veya astronomik tarihleme, astronomik olgularla ilişkili tarihsel olayların veya yapıtların tarihlendirilmesine yönelik teknik bir yöntemdir.
Olayları belli bir düzen içerisinde sıralar. Başlangıç ve bitiş tarihleri arasında cereyan eden gelişmeler de kronolojik sıralamaların içerisinde yer alır. Kişilerin kronolojisinde fotoğraf kullanılır. Örneğin bir yazarın kronolojisi doğum ile başlar.
Kronolojik zamanda, zamansal olguların, olayların oluş sırasına göre sıralanması kastedilmektedir. Bir nevi sıralı zaman veya zamanın sürekliliği dâhilinde sıralanması da denilebilir. Kronoloji biliminin en öneli faydaları şüphesiz tarih alanında olmaktadır.
1. Kronolojiyle ilgili: “Kronolojik araştırmalar.” 2. Zaman sırasına göre: “Kronolojik liste.”
Kronoloji bilimi, tarih boyunca yaşanmış olan olayları, belirlenen zaman aralıklarındaki sıralarına gerçekleştikleri tarihe göre yerleştirmekle görevlidir. Böylece de tarihi aydınlatmaya ve olayların karışık şekilde değil de, doğru sırasına göre öğrenilmesine yardımcı olmaktadır.
1) Kronolojik sıralama işlemi, küçük tarihten büyük tarihe doğru yapılır. Birden fazla eki bulunan evrak ve belgenin, kronolojik sıralamasında da aynı usul uygulanır.
Kronolojik (Tarih) Dosyalama Sistemi: Bu sistemde dosyaların tarihleri esas alınır. Kuruluşun dosyalarının tarihlerinin ne kadar geriye doğru gittiğine bakılır. Buna göre dosyalar varsa yüz yıllara, yüz yıllaryıllara, yıllaraylara, aylargünlere ayrılır.
Bir tarihsel olay veya olguyu doğru bir biçimde kavrayabilmek için öncelikle hangi zamanda gerçekleştiğini doğru bir biçimde algılamak gerekir. Tarih Şeridi kronoloji öğretiminde yaygın olarak kullanılan öğretim materyallerinden birisidir.
Kronoloji: Tarihi olayların zaman içerisindeki yerini belirleyen, sıralayan ve düzenleyen bilimdir.
Mutlak Kronoloji: Kaynaklara ve stratigrafiye dayanılarak yapılan tarihlendirme.
Kronolojik dizini oluşturmak, yazının bulunmasından sonra çok daha kolay bir biçimde tespit edilebilmektedir. Arkeolojinin kronolojik açıdan problemleri aslen yazının bulunmasından önceki dönemlere aittir. Bir prensip olarak “geçmiş” (bizim araştırdığımız ve tam olarak bilemediğimiz) asla değişmez.
Arkeoloji kelimesinin etimolojisi: Antik Yunanca'daki “arkhaios” (eski) ve “logos” (bilim) kelimelerinin birleşiminden oluşmaktadır. Kabaca “Eskinin bilimi” olarak Türkçeleştirilebilir. Arkeoloji eski kültür ve medeniyetleri, günümüze ulaşabilmiş maddi kalıntılarını inceleyerek yeniden kurmaya çalışan bilim dalıdır.
şeridi, zaman çizelgesi ve tarih çizelgesi şeklinde zaman şeritleri ifade edilmektedir. aralıklarını göstermeye yarar; tarih şeritleri ise daha uzun zaman dilimlerini kapsar.
Kronoloji bilimi ise “Olayların tarihsel olarak oluşma zamanını belirterek sırasıyla yazılmasıyla ilgilenen” bilim dalıdır. Kronoloji bilimi genel olarak tarihlerle ve tarihi olaylar ile ilgilidir.
Kronoloji, geçmişte yaşanmış olayları, yaşandığı tarihten günümüze doğru zamansal bir dizgiye göre sıralama olarak anlaşılır. Bu yanlış değildir; ancak kronoloji sadece sıralama yapmayı içermez, aynı zamanda olayların sebep-sonuç ilişkisini de ortaya çıkaracak bir ilişkiye de dikkat çeker.
Kronoloji: Zaman ve takvim bilimidir.
Paleografi (Yunanca palaiós παλαιός eski, grapheía γραφεία yazım) eski yazı çeşitlerini inceleyen bilimdir. Tarih boyunca kullanılan alfabeleri çözerek bu alfabelerle yazılan belgelerin okunabilmesini sağlar böylece tarihi olayların aydınlatılmasına katkıda bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri