Kırşehir'in en çok bilinen yemeği düğün çorbasıdır fakat kimisine göre Kırşehir denilince akla ilk gelen yemek tandırda pişen çömlek paçadır. Diğer yemekleri ise; Dövme, çullama, topalak, madımak, Kırşehir köftesi ve boranidir.
Mucur, Kırşehir ilinin bir ilçesidir. Yöreye özgü Mucur halıları ile ünlüdür.
İlgili 29 soru bulundu
Kırşehir denince akla ilk gelenlerden biri de Ahilik kültürü ve Ahi Evran-ı Veli elbette. Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu ve 32 esnafın piri Ahi Evran, kentte çok önemli bir yer tutuyor. Türbesinin de bulunduğu Ahi Evran Külliyesi merkezde. Bugün caminin karşısına ahiliği anlatacak bir müze yapılmakta.
Binlerce yıl birçok devlete ev sahipliği yapan Kırşehir, kışları soğuk ve yağışlı, yazları da sıcak ve kurak olduğundan, özellikle bahar aylarında turist akınına uğrar. Genel olarak bozkır görünümündeki şehrin vadi tabanlarında ve sulak bölgelerinde, yer yer kavaklık ve meyve bahçeleri vardır.
Uçsuz bucaksız kırın ortasında yükselen bu kente Türkler "Kır şehri" adını vermişlerdir. Kır şehri zamanla halk dilinde "Kırşehir" oldu. Bu gün bile bazı köylerinde yaşayan halk, burasını Kır şehri diye anar. Kırşehir ismi Türkçe'dir.
Kırşehir adı
bilindiği anlaşılmıştır. Önceleri Makissos (Macissus) adıyla anılan kent, İmparator I. Justinianus devrinde (527-568) yeniden kurulmuş ve Jüstinianopolis diye anılmaya başlamıştır. Uçsuz bucaksız kırın ortasında yükselen bu kente Türkler "Kır şehri" adını vermişlerdir.
-GÖRECE UCUZ İLLER- Genelde en ucuz iller ise 93.3 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak oldu. Bu illeri 94.9 ile Hatay, Maraş, Osmaniye; 95.3 ile Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde izledi.
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Gelen ek ayrılmadan yazılır. Bu kelime genellikle kırşehir, Kır şehir şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Tarım; Tarım ilin mühim ekonomik kaynağı olup başlıca tarım ürünleri şunlardır; 350 bin ton buğday, 50 bin ton arpa, 20 bin ton çavdar, 20 bin ton mahlut, 2 bin ton fasulye, 1500 ton mercimek, 30 bin ton patates, 50 bin ton şeker pancarı ve 200 ton keten yetişir.
Kırşehir halılarının geleneksel motifleri birinci dünya savaşı yıllarına kadar sürmüştür. Daha sonraki yıllarda pamuk iplik ve sentetik boya yaygınlaşmıştır. Başlangıçta yörede sadece seccade halısı dokunurken “ sedir halısı, yolluk halısı, oda halısı (kelle ) halı minder” tipleri ortaya çıkmıştır.
Kırşehir Kaman cevizi ve üzüm pekmeziyle de ünlüdür.
Kırşehir ilimiz Türk nüfusunun yoğun olduğu bir ilimizdir. İl merkezi dahil bütün ilçelerde Türk nüfusu çoğunluktadır. Türkmen Aşiretleri ve Yörükler Türk nüfusunun ana gövdesini oluşturur.
Kırşehir, Anadolu'da “Ahîlik” denen tasavvufî esnaf teşkilâtının en mühim merkezlerinden biri olması ile 14. asırda oldukça gelişmiştir. Meşhur Ahî Evren Kırşehir'e yerleşmiş, Mevlevî Tarikatı gelişmiş ve büyük mutasavvıf ve Türk şâiri Âşık Paşa burada yaşamıştır.
Kırşehir sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 81 il içinde 42. sırada yer alıyor. İstihdamın yüzde 65,08'ini tarım, yüzde 5,93' ünü sanayi, yüzde 5,84'ünü ticaret ve yüzde 23,15' ini diğer sektörler oluşturuyor.
ÇAVULDUR BOYU : Çandır Aşireti : Kırşehir'de , ''Çandır-Candar'' soyadı alanlar. AHISKA AŞİRETLERİ Kırşehir'de özellikler Kurancılı'da ''Gürcüoğlu'' sülale adı alan oymak Ahıska Türkleridir. Kırşehir merkeze bağlı tepesidelik köyünden Canlar Ailesi Karapapak (Terekeme) Türklerindendir.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı projesince düzenlenen listede Kırşehir ilk tescilli müzik şehri olarak seçildi.
Türbeye, cami içinden bir merdivenle çıkılmaktadır. Kırşehir il merkezinde yer almaktadır. Zaviye; planlı mescit, Ahiliğin kurucusu Ahi Evran'ın türbesi ve zaviye- tekke olarak kullanılan mekanlardan oluşmaktadır. Ahi Evran Kabiri, Kırşehir'in merkezinde bulunan tarihi kabir, adını Ahi Evran-ı Veli'den almaktadır.
Kırşehir yöresel kıyafeti erkeklerde alpaka kumaş ve çuha kumaş kullanılır.Ayrıca yörenin işlemeleri diğer yörelerden farklı olup gümüş işleme ve nakışlar kullanılmıştır.Bayanlarda ise mecidiye üçetek kutnu kumaşı mecidiyedir. Ayrıca üzerinde koton kadife cepken kullanılır. Cepken işlemeleri ise kordena işlemedir.
Kaç Günde Gezilir; Kırşehir'i gezmek için bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karasal iklimin hakim olduğu Kırşehir'de, yaz ayları sıcak ve kurak geçerken kış ayları ise kar yağışlı geçmektedir. Ziyaret edilebilecek en iyi zaman aralığı bahar aylarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri