Kırşehir'in en çok bilinen yemeği düğün çorbasıdır fakat kimisine göre Kırşehir denilince akla ilk gelen yemek tandırda pişen çömlek paçadır. Diğer yemekleri ise; Dövme, çullama, topalak, madımak, Kırşehir köftesi ve boranidir.
Süzme, un ve yumurtayla yapılan yoğurt nam-ı diğer ayran çorbası, bölgenin sevilerek içilen bir yöresel lezzeti olarak dikkat çekiyor.
Çirleme. Kırşehir yöresel yemekleri listemizde sırada Kırşehir mutfağının en farklı yemeği yer alıyor. Farklı çünkü bir çeşit et yemeği olan çirleme kuru kayısı ve kuru üzüm gibi meyvelerle yapılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan illerinden biridir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Gelen ek ayrılmadan yazılır. Bu kelime genellikle kırşehir, Kır şehir şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Konumu: İç Anadolu Bölgesi'nin Orta Kızılırmak bölümünde yer alır.Yüzölçümü 6530 km2.dir, Kabaca bir paralel kenarı andıran ilin toprakları ülke topraklarının binde 8'i, iç Anadolu Bölgesi topraklarının yüzde 2,9'u kadar olup, yüz ölçüm büyüklüğü bakımından 53. sıradadır. İlin matematiksel konumu, 38°50'-39°50' Kuzey ...
Kırşehir yöresel kıyafeti erkeklerde alpaka kumaş ve çuha kumaş kullanılır.Ayrıca yörenin işlemeleri diğer yörelerden farklı olup gümüş işleme ve nakışlar kullanılmıştır.Bayanlarda ise mecidiye üçetek kutnu kumaşı mecidiyedir. Ayrıca üzerinde koton kadife cepken kullanılır. Cepken işlemeleri ise kordena işlemedir.
Çorum: Leblebi, cızlak, çullama. Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma. Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi.
Ceviz Festivali
Kaman'ın cevizi meşhur olduğu için her yıl adına festival düzenlenmektedir. Kaman Ceviz Kültür ve Sanat Festivali, her yıl Ekim ayının ilk Cumartesi ve Pazar günleri düzenlenmektedir.
Oniks Taşı, Kırşehir ile özdeşleşmiş bir hediyelik üründür ve tarihsel olarak hemen her Kırşehirli'nin evinde veya iş yerinde Oniks Taşından yapılmış bir obje bulunduğu bilinmektedir. Kırşehir Çullaması, un, tavuk, tavuk suyu ve tereyağı ile hazırlanır.
1 Temmuz 1957'de çıkarılan 7001 sayılı kanunla Kırşehir yeniden il olmuştur. Bu yeni düzenlemede Kırşehir'e Çiçekdağı, Kaman ve Mucur bağlanmıştır. Hacıbektaş ve Avanos ise Nevşehir'e dahil edilmiştir. Akpınar (1987), Akçakent (1990), Boztepe (1990) yılında Kırşehir'in yeni ilçeleri olmuştur.
Alma, armut, erik, ceviz ve üzüm az miktarda da kayısı, kiraz, vişne ve şeftali yetişir. Zerdalisi ve “balbaşı” denilen pekmezi meşhurdur.
Kırşehir denince akla ilk gelenlerden biri de Ahilik kültürü ve Ahi Evran-ı Veli elbette. Ahilik Teşkilatı'nın kurucusu ve 32 esnafın piri Ahi Evran, kentte çok önemli bir yer tutuyor. Türbesinin de bulunduğu Ahi Evran Külliyesi merkezde. Bugün caminin karşısına ahiliği anlatacak bir müze yapılmakta.
Alma, armut, erik, ceviz ve üzüm az miktarda da kayısı, kiraz, vişne ve şeftali yetişir. Zerdalisi ve “balbaşı” denilen pekmezi meşhurdur. Kırşehir ekonomisi tarıma dayanır.
Kırşehir genelinde onlarca Türkmen ve Yörük Aşireti bulunur. Bu aşiretlerin soyu, Günhan, Kayı, Karaevli, Bayat, Yaparlı, Döğer, Avşar, Yıldızhan, Bayındır, Gökhan, Peçenek, Çepni, Çavuldur, Kınık, Yıva, İğdir, Büğdüz gibi Türk boylarından gelmektedir.
İlk sıraya çok şaşıracaksınız çünkü... Listede Türkiye'den birbirinden güzel 5 lezzet yer alırken birinci sıraya İtalya'dan Margherita pizzanın yerleşti. İkinci sırayı ise en sevilen lezzetlerimizden Adana kebap aldı. Listede, üçüncü sırada ise Japonya'dan ramen (erişte) yer bulunuyor.
-EN ZENGİN MUTFAK: GAZİANTEP-
Çeşit açısından Türkiye'nin en zengin mutfağına sahip ili Gaziantep... Gaziantep mutfağı tam 291 çeşit yemek, tatlı ve içecekten oluşuyor.
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Binlerce yıl birçok devlete ev sahipliği yapan Kırşehir, kışları soğuk ve yağışlı, yazları da sıcak ve kurak olduğundan, özellikle bahar aylarında turist akınına uğrar. Genel olarak bozkır görünümündeki şehrin vadi tabanlarında ve sulak bölgelerinde, yer yer kavaklık ve meyve bahçeleri vardır.
Kaşık oyunlarımız: Genellikle karma olarak oynanmasına rağmen, bazı bölgelerimizde yalnız kız ya da yalnız erkek oyunları olarak da karşımıza çıkmaktadır. Örneğin; Çubuk Uzun-Erkek, Süpürgesi Yoncadan-kız oyunları olarak oynanmaktadır.Oyunlar daire, yarım daire ve düz çizgi formunda oynanmaktadır.
Kırşehir halılarının geleneksel motifleri birinci dünya savaşı yıllarına kadar sürmüştür. Daha sonraki yıllarda pamuk iplik ve sentetik boya yaygınlaşmıştır. Başlangıçta yörede sadece seccade halısı dokunurken “ sedir halısı, yolluk halısı, oda halısı (kelle ) halı minder” tipleri ortaya çıkmıştır.
Kırşehir, Anadolu'da “Ahîlik” denen tasavvufî esnaf teşkilâtının en mühim merkezlerinden biri olması ile 14. asırda oldukça gelişmiştir. Meşhur Ahî Evren Kırşehir'e yerleşmiş, Mevlevî Tarikatı gelişmiş ve büyük mutasavvıf ve Türk şâiri Âşık Paşa burada yaşamıştır.
-GÖRECE UCUZ İLLER- Genelde en ucuz iller ise 93.3 ile Siirt, Batman, Mardin, Şırnak oldu. Bu illeri 94.9 ile Hatay, Maraş, Osmaniye; 95.3 ile Nevşehir, Aksaray, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde izledi.
Kırşehir'de ki Türk Boyları GÜNHAN SOYU Kayı Boyu : ''Kaya,Kayı, Kayıhan, Kayahan '' Soyadlı kimselerle birlikte birçok aşiretin mensup olduğu boy... Aruklu Aşireti :Kaman ( Aruklu Cemaati) 'Arık ve Arıklı' soyadı ile Çayağzı'nda 'Arık' Soyadlılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri