Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Yağ çubuğunda bir alt bir de üst işaret çizgisi göreceksiniz ve bazen aralarında çapraz taranmış bir alan da bulunabilir. Yağ seviyesi bu iki işaretin arasında bir yerde olmalıdır. Ama seviye alt çizginin altında veya üst çizginin üstünde ise biraz yağ eklemeli veya boşaltmalısınız.
vizkoziteleri ve kimyasal yapıları (yarı sentetik-tam sentetik) aynı olsun, hiç bir şey olmaz. motor yağı teknolojileri markalar arasında bir teknoloji sırrı değildir. özellikleri denk olan yağlar hemen hemen aynıdır.
Eğer motor yağı seviyesi minimum seviyesinin altına düşmüşse motorun sağlığı açısından en kolay erişebileceğiniz yağı eklemeniz, uygun yağı yağsız bir motorla aramanızdan daha evladır.
Aracının motor yağını kendin değiştirerek birkaç kuruşun cebinde kalmasını sağlayabilirsin. Her araç farklı olsa da, gözleri ince gören ve ellerini kirletmeye razı olan herkes motor yağı ekleyebilir. Ancak motor yağı eklemek motor yağını değiştirmekle aynı şey değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ değişimi, araç altında bulunan yağ karteri tıpası üzerinden gerçekleştirilir. Aracı lifte kaldırarak, kriko ile yükselterek veya araç muayene çukurlarından yararlanarak yağ değişimi yapılabilir. Motor sıcaksa yağın belirli bir süre ılıması beklenir.
Motorunuz soğuk olmalı ve yağın kartere tamamen akabilmesi için ona zaman tanımak üzere en az 20 dakika beklemelisiniz. Muayene penceresi veya yağ çubuğunu kullanarak seviyeyi tekrar kontrol edin ve yağ seviyesinden memnun kalıncaya kadar küçük miktarlarda yağ eklemeye devam edin.
Motor yağı eksilmesi araç için önemli bir sorundur. Eğer motor yağındaki eksilme zamanında fark edilmezse motorda “yatak sarması” denilen durumun oluşmasına sebep olabilir. Aynı zamanda motor yağının eksilmesi araç çekişinin düşmesine de neden olacaktır.
Yağ tamamen boşalana kadar beklenmelidir. Araç içerisinde yağ kalmadığında filtre aparatı ile yağ filtresi sökülmeli ve değiştirilmelidir. Aracın yağı döküldükten ve filtresi değiştirildikten sonra motor yağı kapağı açılmalıdır.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
Yağ seviyesi ideal olarak en üst çizgide veya bu çizgiye yakın olmalıdır, fakat alt çizginin üzerindeki herhangi bir seviye de sorun yaratmayacaktır. Yağ seviyesi minimum işaretine yakın veya bu işaretin altındaysa, kesinlikle hemen yağ eklemeniz gereklidir.
Motor yağ çubuğunu yatay bir şekilde tutarken, temiz bir kağıt parçasıyla sildikten sonra, iki çizgi göreceğiz. Birisi minimum seviyeyi gösterir diğeri ise maksimum seviyeyi gösterir. Yağ çubuğu seviyesinin ikisinin ortasında olması halinde veya maksimuma yakın taraflarda ise bir sorun teşkil etmez.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Motor Yağı Kaç Litre Konur? Eklenecek motor yağı oranı, otomobilinizin modeline ve motoruna göre değişiklik gösterir. Örneğin; 3 silindirli bir motora 4 litre yağ konulurken bu durum, 6 silindirli bir motorda 7 litreye kadar çıkabilir. Motor yağ çubuğuna bakarak seviyeyi belirleyebilirsiniz.
10 bin kilometre yapıldıktan sonra motor yağı değişimiyle yenileme yapılır. Motor yağı değişimlerinde eski yağın tamamen boşaltılması gerekir. El freni çekilerek park haline alınan aracın tekerlekleri arasına rampa da konulabilir. Sonrasında tıpayı kaldırarak eski yağın tamamen bitmesi sağlanır.
Bu nedenle zaman zaman motor yağının nasıl göründüğünü kontrol etmelisiniz. Motor yağının rengi yarı saydam ya da amber renginde olmalıdır.
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Motor yağı kontrolü, düz bir zeminde araç soğukken yapılmalıdır. Bu şekilde mevcuttaki yağ süzülerek daha doğru değer verecektir. Yağ kontrolü ise yağ kontrol çubuğu ile yapılır.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Bazı modeller için ise düzgün bir şekilde kullanıldığında 3.500 kilometrede 1 litre civarında yağ yakılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak aracın yağ yakması bir şüphe oluşturduğunda yağ tüketimi yakından izlenmelidir. Ortalama olarak 4.500 kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi bir probleme işarettir.
Her motorda bir miktar yağ eksilmesinin olması normal olarak kabul edilir. Ancak uzmanlar tarafından verilen bilgilerde, bin kilometrede 1 litreden fazla yağ eksilmesi normal değerlerin üzerinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca 10 bin kilometrede 200-300 gram yağ azalması da normal bir seviye olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri