Kış çayı tarifleri hazırlanırken de çoğu bitki çayında olduğu gibi sıcak su içine malzemeler atılarak demleme yapılması uygundur. Genel olarak kaynamadan alınan su hazır kış çayı üzerine dökülerek en fazla 5-6 dakika sonra içilmelidir.
Bir fincan soğuk suya bir tatlı kaşığı kış çayı karışımından ekleyip, bir cezvede yaklaşık 4 veya 5 dakika kaynatabilir, ardından bu karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Oldukça ferahlatıcı bir kokuya ve yumuşak bir içime sahip olan bu bitki çayını dilerseniz limon ve balla tatlandırarak da içebilirsiniz.
Rahatsızlığımızın mutlaka doktor tarafından tesbiti yapılmalı. Bitki çayları kaynatılmamalı, demlenerek içilmeli” şeklinde uyarıda bulundular.
Kış çayı oldukça kolay bir yöntemle demlenir. 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı kış çayı cezvenin içine atılır ve 3-4 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra süzerek tüketilebilir. Kış çayı gün içinde 2-3 fincana kadar tüketilebilir.
Bir kişi için baş parmağınız büyüklüğünde bir parça taze zencefili soyup ince ince dilimleyin ya da rendeleyin. Üzerine ise kaynatıp bir süre beklettiğiniz bir bardak suyu ilave edin ve bir süre demlenmesini bekleyin. Ardından damak tadınıza göre içine bal ve limon suyu ilave edip afiyetle içebilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Balgam söktürücü özelliktedir. İltihap kurutucu etkisi vardır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir.
Çakır, satışını yaptıkları karışım kış çayının ciddi anlamda soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici etkisinin olduğunu söyledi. Kış çayı satışlarının çok arttığına dikkati çeken Çakır, "Bu çayın önemi, gribal enfeksiyonları önlemektir. Kovid-19 ise farklı bir gribal virüstür. Bu hastalığa da faydası olacaktır.
Zayıflamaya Yardımcı Etkili Kış Çayı Tarifi
İçine birkaç damla limon sıkılarak tüketilir. Tarif içeriğine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın eklenebilir.
Boğaz ağrısı ve öksürüğe karşı ıhlamur…
Ihlamur soğuk kış gecelerinde çok tercih edilen bitki çayları arasındadır. Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.
Kış çayının çok sıcakken bal ile tatlandırılmaması gerektiğini belirten Yalvaç, “Kış çaylarında şeker kullanımını önermiyoruz. Doğada Stevia adı verilen bir tatlı ot bulunmaktadır. Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi.
Özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilen ıhlamur, kekik, kuşburnu ve ada çayı gibi bitkisel çayların dakikalarca kaynatılmasının yanlış olduğu, bu şekilde yapılan çaydan içindeki yararlı maddelerin ölmesi nedeniyle gerekli faydanın alınamayacağı bildirildi.
Yaprak bitki çayı demleme: Ihlamur, yeşil çay, sinameki, anason, adaçayı, biberiye, gül, papatya, , kuşburnu, hibisküs gibi şifa deposu bitkilerin demlenmesi yaprak bitki çayı demleme sınıfında yer alır. Yapılışı: Klor oranı düşük ve kaliteli içme suyu kaynatılmalıdır.
Normal siyah çay demlemekten farksız olmasa da bitkilerin çok fazla kaynar suyun içerisinde kalması yararlı değildir. Bitkinin yararlarını kullanmak isteyenler özellikle 5 dakikadan fazla kaynatmamalı ve süzerek kullanmalıdır.
Ihlamur ve adaçayı içine atılır. İstediğiniz meyveler (ben nar, elma, armut, portakal, mandalina kullandım) kabukları soyulmadan iyice yıkanarak içine atılır. Bir tatlı kaşığı nane ve limon dilimlenerek içine atılır. Kaynadıktan sonra süzülerek içine bal katılarak içilir.
Çay tam oturmadan sıcak su semaverinin üzerinde en az yarım saat bekleyerek demliyoruz" diye anlattı. Yener Temelli, soğuk suyla demlenen çayın ömrünün daha uzun olduğunu ifade edek, "Soğuk suyla demlenen çay daha lezzetli oluyor. Diğer şekilde yapılan çay yarım saat içerisinde bozulmaya başlıyor.
Bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak yazıyorum ki: En güzel fakat en çok sabır isteyen demleme usûlü, soğuk çay demleme usulüdür. Bu yöntemde demlik kısmına soğuk su konulur ve çayı da üzerine eklenir. Altta su kaynadıkça, üstteki çay demlenir. Sabır isteyen bir yöntemdir ama bu şekilde çay kesinlikle acımaz.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır ve hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırır. Balgam söktürücü özelliğe sahip olan kış çayı akciğerlerdeki balgamı sökerek öksürüğü önler ve burun akıntısına faydalıdır.
Boğazdaki istenmeyen mikropları öldürmeye de yardımcı olabilir. 1 fincan ılık suyun içine 1 çay kaşığı tuz atın ve erimesi için karıştırın. Her saat başı 30 saniye gargara yapın. Saat başı tuzlu su ile gargara yapmak şişliği azaltır ve ağrıyı hafifletir.
Diğer tüm Bitki çaylarında kullanılan demleme yöntemi, kış çayında da kullanılmaktadır. Demleme işlemine geçerken malzemeler ayrı bir kapta karıştırılmaktadır. Her bir su bardağı için bir tatlı kaşığı kış çayı kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak limon veya bal da eklenebilmektedir.
Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Kış Çayı (8+ Ay)
Zencefil Çayı
Soğuk algınlığı, grip, baş ağrıları ve adet ağrıları için yüzyıllardır kullanılan zencefil terlemeye yardımcı olarak bakteri ve mikropların vücuttan atılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirici mucizevi bitkilerden olan zencefilin çayını sade ya da bal ve limon eşliğinde içebilirsiniz.
Zencefil, ıhlamur, ekinezya ve yeşil çay, soğuk algınlığına iyi gelen bitki çayları arasında yer almaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bir yapıya sahip olan kuşburnu çayı, adeta C vitamini deposu olarak bilinmektedir. Günde 2-3 bardak kuşburnu çayı tüketimi önerilmektedir.
Zencefil ve limon çayı gribe en iyi gelen bitkisel yöntemlerden biridir. Aynı zamanda tarçın, nane, limon, zencefil, kuşburnu çayları da evde kolaylıkla yapılan tedavi edici çaylar arasındadır. Kış aylarında düzenli olarak bu çayları tüketen kişilerin bağışıklık sistemi güçlenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri