Özellikle kış aylarında vücuda sağlık veren; kuşburnu, ıhlamur ve zencefil çayları tercih edilmelidir. Bitki çaylarının yararları yanında fazla tüketilmesi halinde vücut sağlığı için zararlı olabilecek etkilerinin de bulunduğu unutulmamalı, bu nedenle günlük bitki çayı tüketimi 2 fincan ile sınırlandırılmalıdır.
Kış çayı oldukça kolay bir yöntemle demlenir. 1 fincan su ve 1 tatlı kaşığı kış çayı cezvenin içine atılır ve 3-4 dakika kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra süzerek tüketilebilir. Kış çayı gün içinde 2-3 fincana kadar tüketilebilir.
Aktarlar, en az 10 çeşit bitki ile hazırlanan kış çaylarını, doğal olduğu için zararı olmaz, şeklinde savunurken; işin bilimini yapan akademisyenlerse, bitkilerin de kimyasal bileşiklerden oluştuğunu, bu nedenle bu kadar fazla sayıda bitkinin bir arada tüketilmesinin aksine zarar vereceğini ifade etti.
Her bir su bardağı için bir tatlı kaşığı kış çayı kullanılmaktadır. İsteğe bağlı olarak limon veya bal da eklenebilmektedir. Demlemesi gerçekleştirilen kış çayı, 5-10 dakika süre ile bekletilmektedir.
Atom çayı, doğal içeriği sayesinde herhangi bir yan etkiye sahip değildir. Fakat anne ve bebek sağlığını korumak amacı ile uzman hekimin önerisi ile tüketilmesi önerilir. Doğru biçimde tüketilen atom çayı, anne sütünün artmasına yardımcı olur.
İlgili 30 soru bulundu
Kış çayı içilmesi için özel bir zamana gerek yoktur. Sabah, öğle ve akşam günün her saati içilebilir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan kış çayı kalori miktarı sıfır olan antioksidan bir bileşiktir.
Atom çayında yer alan herhangi bir besine karşı alerji bulunmasıyla tüketilmesi önemlidir. Dışarıdan hazır bir şekilde alınan atom çayının içeriğine bakmak gerekir. Günde iki bardaktan fazla tüketilmemesi önerilir.
Zayıflamaya Yardımcı Etkili Kış Çayı Tarifi
İçine birkaç damla limon sıkılarak tüketilir. Tarif içeriğine isteğe bağlı olarak çubuk tarçın eklenebilir.
Ödem oluşumunu engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyileştirir. Kan basıncını dengeler, tansiyona iyi gelir.
Kış çayları temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücuda yardımcı oluyor. Vücut direncini artırarak grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları olarak anılan hastalıklara karşı bizi koruyor. Düzenli olarak tüketildiğinde var olan kış hastalıklarının da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalpte çarpıntı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açtığını açıkladı.
Bir fincan soğuk suya bir tatlı kaşığı kış çayı karışımından ekleyip, bir cezvede yaklaşık 4 veya 5 dakika kaynatabilir, ardından bu karışımı süzerek tüketebilirsiniz. Oldukça ferahlatıcı bir kokuya ve yumuşak bir içime sahip olan bu bitki çayını dilerseniz limon ve balla tatlandırarak da içebilirsiniz.
Günlük en fazla 3 fincan bitki çayı tüketiniz. Bu 3 fincanın her biri farklı olarak tüketilmesi daha çok tavsiye edilir.
Gaz söktürücü özelliğe sahip olan kış çayı hazımsızlık, şişkinlik gibi mide bağırsak problemlerini gidermek için tüketilebilir.
Demlenen kış çayı en fazla 15 dakika kaynatılmaktadır. Tarçın ve karanfil eklenmesi durumunda, kaynayana kadar ateşte kalması gerekmektedir. Diğer bitkilerin etkisini azalttığından, ıhlamur kış çayında tercih edilmemektedir.
Koronavirüs döneminde gıdanın öneminin arttığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, kış mevsiminin gelmesiyle ilginin arttığı kış çayları konusunda ise, "Aslında almış olduğunuz birçok kuru gıda ürününde 2 seneye varan raf ömrü var. Bunları da doğru planlayıp, programlarsanız her biri tüketilebilir" dedi.
Kış Çayı (8+ Ay)
Belirli içecekler: Kahve, çay gibi idrar söktürücü özelliğe sahip kafein yönünden zengin içecekleri fazla tüketilmesi, idrar miktarını ve sıklığını artırır.
Kısacası zararlı değildir. Poşet çaylarda dikkat edilmesi gereken en önemli husus, poşetin içinde bulunan bitkilerin kalitesi ve üretildiği tesislerdir. Bilinen firmaların poşet çayları analizli ve hijyeniktir. Poşet çay alınırken üretim veya son kullanım tarihi bulunup bulunmadığına da mutlaka dikkat edilmeli.
Yaz mevsiminde, kış ve bahar aylarından daha çok sıvı alınması gerekiyor. Hem ihtiyaç duyulan sıvıyı sağlıklı bir şekilde almak hem de bitkilerin faydalarından uzak kalmamak için uzmanlar bitki çaylarının yazın, soğuk olarak tüketilmesini öneriyor. Bitki çayları soğuk tüketildiğinde de faydasının eksilmiyor.
Çakır, satışını yaptıkları karışım kış çayının ciddi anlamda soğuk algınlığı ve gribe karşı önleyici etkisinin olduğunu söyledi. Kış çayı satışlarının çok arttığına dikkati çeken Çakır, "Bu çayın önemi, gribal enfeksiyonları önlemektir. Kovid-19 ise farklı bir gribal virüstür. Bu hastalığa da faydası olacaktır.
Kış çayının çok sıcakken bal ile tatlandırılmaması gerektiğini belirten Yalvaç, “Kış çaylarında şeker kullanımını önermiyoruz. Doğada Stevia adı verilen bir tatlı ot bulunmaktadır. Vatandaşlar çaya tat veren bu bitkimizi aktarlarda rahatlıkla bulabilirler.”dedi.
Farklı bitkilerden oluşan atom çayı vücuda enerji verir. Boğaz ağrılarının geçmesine yardımcı olur. Ses tellerine iyi gelir. Atom çayının ağrı kesici etkisi bulunur.
Helal|Glutensiz|Vegan|Vejetaryen tüketime uygundur. 392 kalori. Katkı maddesi içermez.
Zerdeçal, zencefil, tarçın, yenibahar, muskat, havlıcan, karanfil, hibiskus, karabiber ve kuşburnu gibi birbirinden faydalı ve şifalı bitkilerden oluşan bu çayın faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri