Bu bitkinin bulunamaması takdirde kış çayına bal katılabileceğini ifade eden Yalvaç, “Yalnız dikkat edilmesi gereken balın çaya çok sıcakken katılmamasıdır. Yani çayın hafif soğumasını bekleyip, daha sonra çaya bal katmalıyız.”dedi. tarafından sağlanmaktadır.
Kış aylarında ayrıca ıhlamur ve portakalın aromatik tadından faydalanarak kış çayı hazırlayabilirsiniz. Portakal kabukları ve ıhlamur 1.5 litre suda kaynatılarak hazırlanabilir. İsteğe bağlı olarak çubuk tarçın kullanılabilir. İçime hazır hale geldikten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Yeşil çayınıza, ıhlamura, adaçayına, bitki çaylarına hatta filtre kahvenize bile bal koyabilirsiniz. Pastalarınıza tatlılarınıza sonradan bal katarak onları tatlandırabilirsiniz.
Araştırma sonuçlarına göre; bal ile lezzetlendirilen bitki çaylarının antioksidan değerinde 60 kata kadar* bir artış sağlanıyor. Ayrıca bal, siyah çayın antioksidan değerini de 4 kat arttırıyor. Araştırmadan elde edilen bulguları yorumlayan Prof. Dr.
İlgili 30 soru bulundu
Balgam söktürücü özelliktedir. İltihap kurutucu etkisi vardır. Ayrıca öksürüğe iyi gelir.
Kış aylarında sık karşılaşılan grip ve nezle gibi soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı tüketilmesinin fayda sağladığı bilinen kış çayları, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Bal ısıtılmaması, kaynatılmaması gereken bir besindir.
Bu sebeple balı sıcak çaya katmak veya keke bal koymak ve böyle pişirmek sağlığımıza yarardan çok zarar verir. Çünkü ısınmış balda HMF yani hidroksimetil furfural oluşur. Kısacası çaya bal katmak oldukça tehlikelidir.
Koyu çay içerisindeki tanenler bağırsak hareketlerini azaltarak sindirim güçlüğü sorununa neden olabiliyor. Ancak bal eklenir ve çayın her çeşidi açık olarak demlenerek hazırlanırsa bağırsak hareketleri hızlanıyor, tansiyon artırıcı sorun da kalmıyor.
''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur.
Ballı ıhlamur, ıhlamur çayına bal ilave edilerek kolayca hazırlanabilen sıcak bir içecek çeşidini oluşturuyor. Kış aylarında sık tüketilen ıhlamur çayı, rafine şeker yerine bal ilave edilerek yapıldığında hem daha yoğun lezzetli hem de daha güvenilir içerikli oluyor.
Isı kaliteyi bozar ve bal enzimlerini, besin maddelerini kaybeder. Isıtılmış bal aslında vücutta kötü etkiler yaratabilir ve hatta ölümcül olabilir. Balın 40 dereceye kadar ısıtmak, tadının da acımasına sebep olan bazı kimyasal reaksiyonlar oluşturur. Ayurveda'ya göre bal, pişirildiğinde şifasal değerini kaybeder.
Ballı su içmek kalın bağırsağınızın susuz kalmasını önler; böylelikle kabızlık, şişkinlik sorunlarına da iyi gelir. Ballı su içtiğinizde gaz, mide ağrısı ve yanması gibi problemlerinizin de geçtiğini görürsünüz.
İçtiğimizde bize ilaç kutumuzu unutturacak ekinezya, zencefil, ıhlamur, nane gibi bitkiler hem bağışıklık sistemimizi güçlendirecek hem de soğuk algınlığımızı kolaylıkla savuşturmamızı sağlayacak.
Zencefil çayı
Adeta bir şifa deposu olan zencefil, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici mucizevi bitkilerden biri. Zencefil çayını hazırlamak için taze kök zencefilden dilimlenmiş olarak demliğe koyun ve sıcak su ilave ederek 5 dakika demleyin. Vitaminli zencefil çayı hazırlamak işte bu kadar kolay!
Kış çayları temel olarak bağışıklık sistemini güçlendirme konusunda vücuda yardımcı oluyor. Vücut direncini artırarak grip, nezle, soğuk algınlığı gibi kış hastalıkları olarak anılan hastalıklara karşı bizi koruyor. Düzenli olarak tüketildiğinde var olan kış hastalıklarının da iyileşme sürecini hızlandırıyor.
Kahvenize ya da çayınıza sağlıklı olduğunu düşünerek bal eklemeniz aslında gereksiz, bu sadece gelip geçici bir trend. ' Özet olarak aslında çaya bal ya da şeker koymanın arasında sağlık açısından çok da bir fark yok. Sıcak içeceklerin tümünü şekersiz tüketmek elbette en sağlıklı seçenek.
Metabolizmayı hızlandıran ballı limonlu su ayrıca kabızlığa karşı etkilidir. Bağırsak dostudur, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. İçerisindeki bal şekere alternatiftir. Tatlı isteğini bastırır.
Ocağın altını kapatarak çayın içim sıcaklığına gelmesi için zaman tanıyın. Çayı süzerek kupaya doldurduktan sonra, üzerine Balparmak Narenciye Balı'nı ilave edin. Balın çaya homojen bir şekilde dağılması için iyice karıştırın. İşte, çayınız tüketime hazır!
Balın bu sıcaklığa ısıtılması gayet iyi ve çiğ balın sağlığa faydalarını inceliğinde bırakacak. Kristalize edilmiş balın ısıtılması, balı daha sıvı hale getirmek ve kullanımı daha kolay hale getirmek için harika bir yoldur ve sağlıklı şeyler balda bırakılır. Sadece o 95 derecelik notun çok üstüne çıkma, iyi olacaksın.
Bu nedenle tarifte yer alan şeker miktarından daha az kullanılmalıdır. Tarifte sıvı varsa her bir bardak bal için diğer sıvılar 3-4 yemek kaşığı azaltılmalı, sıvı yoksa her bir bardak için 3-4 yemek kaşığı un ilave edilmelidir.
Meyve veya bitki ağırlıklı tüketilebilen kış çayı malzemeleri, her yerde bulunmaktadır. Demlenen kış çayı en fazla 15 dakika kaynatılmaktadır. Tarçın ve karanfil eklenmesi durumunda, kaynayana kadar ateşte kalması gerekmektedir. Diğer bitkilerin etkisini azalttığından, ıhlamur kış çayında tercih edilmemektedir.
Ihlamur çayı demleyerek grip ve soğuk algınlığı enfeksiyonlarınızın daha çabuk geçmesine ve vücudun bağışıklık isteminin daha hızlı güçlenmesine yardımcı olabilirsiniz. - Ekinezya çayı bağışıklık sistemini güçlendiren çaylardan birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri