5. Kış Lastiği ile Yazın Araç Kullanmak Sürüş Güvenliğini Azaltır. Aracınızın yolla tek temas noktası olan lastikler, sürüş güvenliğinin en önemli unsurudur. Yapısı gereği yaz koşullarına uygun olmayan kış lastiklerini yaz aylarında kullandığınızda, aracın yol tutuşu azalır ve fren mesafesi artar.
Yapılan araştırmalar, kış lastiklerinin sanıldığı gibi sadece karlı ve buzlu zeminde güvenli sürüş için değil; özellikle mevsim geçişlerinde zeminin kayganlaşması tehlikesine karşı güvenli sürüş için kullanılması gerektiğini gösteriyor.
Sıcaklıkların +7 derecenin üstünde olduğu koşullarda kış lastiği kullanmaya devam etmek lastikleri çabuk yıprattığı gibi araç performansını, yol tutuşunu ve en önemlisi fren mesafesini de etkiliyor. Yapılan testlerde, yazın kış lastiği kullanmaya devam etmenin fren mesafesini uzattığı açıkça görülebiliyor.
Tüm araçlara mal ve can kaybını önlemek için kış lastiği önerilse de hususi araçlar için herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. Fakat valilikler hava sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak özel araçlar için de kış lastiğini zorunlu kılma yetkisine sahiptir.
Kış lastiği tabii ki tutunmayı artırır. Ancak hız yaptığında ufacık bir kayma takla attırabilir. Aracın burnu döndükten sonra yere tutundu mu taklaya kadar yolu var.
İlgili 18 soru bulundu
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Bu anlamda yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim, lastik değişimi yapmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması gerekir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Kış lastiğinin ömrü, araca takıldıktan sonra 5 yıl içerisinde dolmaktadır. Araç hiç kullanılmasa dahi beşinci yıldan sonra lastiğin yapısı bozulmaktadır ve deforme olmaktadır. Beş yıldan önce araç lastik derinliği 3mm altına düşerse lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Yağmurlu ve serin havalarda, buzlanma ve kayma söz konusu olduğu için yaz lastikleri takmak konforlu olmayacaktır. Aracın yol tutuşu daha temkinsiz hale gelecek ve kimi durumlarda kayma da gözlemlenecektir. Bu sebeple yaz lastiklerinin en ideal kullanımı sıcak bahar ve yaz ayları denilebilir.
4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür. Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkanınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar. Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır. Dört mevsim lastiklerini, tenis ayakkabılarına benzetebiliriz.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Valilik kararı olmaksızın şehirler arası yollarda seyreden ticari araçların 1 Aralık 2021 ve 1 Nisan 2022 tarihleri arasındaki dört ay boyunca kış lastiği kullanması gerekmektedir.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Lastikler kauçuk malzemeden üretilmiştir ve güneşin zararlı ışınlarına ve sıcağa uzun süre maruz kalırlarsa özelliklerini kaybederler.
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Pek çok kişi, kış lastiklerine "kar lastiği" der ama "kar" lastiklerinin sadece kar yağarken kullanılan lastikler olmadığını belirtmek gerekir. Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri