Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Yaz lastikleri kışın kullanılmaz çünkü yaz lastikleri kış lastiklerinden daha az yuvarlanma direncine sahiptir. Bu, yol tutuşunu iyileştirdiği gibi gürültü seviyesini de azaltır. Ancak lastiklerinin sırtı, karda ve buzda işlevsel değildir. Kışın yaz lastiklerinin hız performansı düşüktür.
Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir. Kış lastiğini yazın kullanmanın yarattığı sorunlardan biri, yakıt tüketimini önemli ölçüde arttırmasıdır.
Kış lastiği, yola tutunmayı artırdığı için performansta fark yaratır ama sen çok fazla hissedemezsin bunu. Mesela, arabanın 0-100'ü 10 saniye ise kış lastikleri ile 10.2 saniyeye falan çıkar.
İlgili 21 soru bulundu
Tekerlek çapın büyüdükçe elbet hız da artacak.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Kış lastikleri özel bir işaretle tanımlanır: M + S ve 3PMSF ve bu işaret lastiğin yanaklarında yer alır. Tehlikeli durumlara girmemek için bu basit kuralı unutmayın: Hava sıcaklığı 7 °C'nin altına düştüğünde kış lastiklerinizi kullanmanın zamanı gelmiş demektir!
SORU: Kış lastiğinin sadece çekiş olan tekerleklere takılması yeterli midir? HAYIR ! Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Yazın lastiğin ana maddesi olan kauçuk gevşer ve zemin kuru olur. Kışın ise kauçuk soğuktan sıkılaşır, sertleşir ve zemin de ıslak ya da buzlu olur. İşte, bu mevsim farklılığı da lastiğin yol tutuş kapasitesini etkileyen ana nedendir. Bu sebeple önerilen sürelerde kış lastiği uygulamasına geçmek oldukça önemlidir.
Şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılmasını zorunlu kılan kış lastiği uygulaması başladı. Kurala uymayan araçların sürücülerine 1152 lira ceza kesilecek. Bugün başlayan uygulama 4 ay sürecek, 1 Nisan 2023'te sona erecek.
Kış lastiği, özel karışım sayesinde zorlu kış şartlarında sertleşmez, tutunma özelliğini korur ve sürüş emniyeti sağlar. Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiğine göre çekiş gücünde % 25'e varan avantaj sağlar.
Küçük lastikler daha fazla tur attığı için kilometre sayacı aracın daha fazla yol yaptığını gösterir. Diğer taraftan büyük lastikler daha az tur attığı için kilometre sayacı aracın daha az yol yaptığını gösterir.
Yağmurlu ve serin havalarda, buzlanma ve kayma söz konusu olduğu için yaz lastikleri takmak konforlu olmayacaktır. Aracın yol tutuşu daha temkinsiz hale gelecek ve kimi durumlarda kayma da gözlemlenecektir. Bu sebeple yaz lastiklerinin en ideal kullanımı sıcak bahar ve yaz ayları denilebilir.
Üretim bantlarında, lastiğin sert ve yumuşak kısımları için farklı standartlar uygulanmaktadır. Basitçe yumuşak lastik daha iyi yol tutuş ve kavrama performansına sahiptir, sert lastik ise daha fazla kullanım ve daha iyi yakıt tasarrufu performansına sahiptir.
Ynt: otobüslerin 90 km hızı ile otomobillerimizin 90 ı aynımıdır. Hız; birim zamanda alınan yol olduğuna göre aynıdır.
Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir. Islak yolda yapışkanlık geniş lastikte artış gösterir.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri