Çünkü diyafram etrafında biriken tortular diyaframın yırtılmasına yol açar ve ortaya çıkan LPG beynin donmasına neden olur. Çünkü sıvı LPG'nin sıcaklığı -40 derecedir. LPG beynindeki arızanın kısa süre içerisinde giderilmesi gerekir. Aksi halde araçta daha büyük problemlerin ortaya çıkması muhtemeldir.
Su veya antifiriz motorda yeteri miktarda olmadığından -40 dereceye maruz kalan gaz beyni karlar ve ister istemez donar.
Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gereken geçici çözüm vardır. Bu çözüm ılık bir suyu regülatörün üzerine dökmektir. Sonra aracınız rahat bir şekilde çalışacaktır.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
LPG Donar Mı? LPG'nin kimyasal özellikleri yaşadığımız şartlar dahilinde donmasını imkansız kılar. Sıvı LPG, 0 derecelik sıcaklıkta bile dış ortamdan ısı enerjisi transfer edebildiği için kaynar ve gaz fazına geçiş yapar.
İlgili 27 soru bulundu
150,8 derece kritik sıcaklık değerine sahiptir. -138 derecede donar. 15 derecede 0,92 bar basınç değeri bulunur. Ülkemizde kullanılan LPG, %30 propan ve %70 bütandan oluşmaktadır.
Dolayısı ile gazın donması söz konusu değildir.
Bazı araçlar ilk kez marşa basıldığında çalışsa da hemen ardından stop eder ve yeniden çalıştırılması denendiğinde marş basmaz. Bu durum karbüratörde aşırı gaz birikmesi sebebiyle oluşmaktadır. LPG beyni arızasının bir diğer belirtisi ise aracın içerisinde ya da motor bölümde aşırı gaz kokusunun hissedilmesidir.
Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Regülatörün belirlenmiş bir değişim süresi yoktur. Tamir edilemeyecek şekilde arızalandığında veya gövdesinden gaz kaçırmaya başladığında değişimi yapılabilir. LPG Tankı için standartlarda belirlenen 10 yıllık sürenin sonunda regülatörün de değişiminin yapılması tavsiye edilir.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Doğal olarak LPG elektronik beyin arızası üzerinden yakıtında belli oranda etkileneceğini ifade etmek mümkün. Zira katkı yağı ve metal tozu ile beraber gerçekleşen karışım üzerinde, ciddi sorunlar meydana gelebilmektedir.
İnsanların aşırı soğuk hava koşullarına uzun süre maruz kalması sonucunda el parmakları, ayak parmakları, burun ve kulak gibi kan dolaşımının zayıf olduğu bölgelerde görülen ciltte solukluk veya morarma gibi belirtilerin ortaya çıkmasına Donma denir.
Diyaframın yırtıldığında vakum girişinden araç stop halinde iken manifoldta gaz kaçırmasına yol açmaktadır.
Regülatör ısınmışmı yoksa buzdolabından çıkmış gibimi. Zaten sıcak su gelmiyorsa araç çalıştıktan bir süre sonra üstünde buzlanma emareleri görürsünüz. Eğer durum böyleyse büyük ihtimal regülatör diyaframı arızalıdır.Konyada mutlaka daha deneyimli ve bilgili lpg servisleri vardır.
Araçta yaşanılan bu basınç dengesizlikleri ise öncelikle aracın gazla giderken benzine geçmesine neden olur. Ayrıca yakıt sarfiyatının artmasına ve rölantide dalgalanmaların yaşanması da söz konusu olacaktır. Tüm bunlar ise araçların performanslarının düşmesine neden olur.
aynı bujiden alacaksanız gerek yok, eğer bosch lpg bujisi alırsanız avans değişeceğinden kalibrasyon yaptırmanızda fayda var.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
LPG'li araçlarda NTC sensörü adı verilen elektronik bir algılayıcı bulunuyor. Bu algılayıcı dış ortam sıcaklığını algılıyor ve motorun kolay çalışması için enjektör ile püskürtülecek yakıt miktarını ayarlıyor. Bu sensör sağlıklı çalışıyorsa kış aylarında LPG'li araçların motorlarında bir sıkıntı görülmüyor.
Öncelikle arabanız LPG'li de olsa benzine ihtiyacınız var. Benzin biterse araba çalışmaz. Bu, çok basit bir bilgi ama pek çok araç sürücüsü LPG'li aracın benzinle çalıştığını bilmez. Bu durumda yapacağınız ilk şey, en yakın akaryakıt istasyonundan bir küçük bidon benzin alarak depoya boşaltıp aracı çalıştırabilirsiniz.
Uygun devirde kullanılması daha fazla tasarruf edilmesine neden olur. LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Mazotun donmaması için belirli adımların uygulanması gerekmektedir. Çok soğuk havalarda yakıtın depoda donmasını önlemek oldukça önemlidir. Bu noktada sıklıkla akıllara gelen bir diğer soru da “Dizel motor donar mı?” sorusudur. Dizel motor, sıcaklık -40 derecenin altına düştüğünde donar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri