Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Tekerlek çapın büyüdükçe elbet hız da artacak.
İlgili 42 soru bulundu
Lastiğin ağırlığından mütevellit çok az bir oranda hıza etkisi olabilir. Dolaylı olarak da daha sağlam yol tutuşuna sahip bir lastiğe duyduğunuz güvenle yavaşlamaya daha az gerek duyabileceğinizden hıza etkisi olabilir.
Yapılan araştırmalar, kış lastiklerinin sanıldığı gibi sadece karlı ve buzlu zeminde güvenli sürüş için değil; özellikle mevsim geçişlerinde zeminin kayganlaşması tehlikesine karşı güvenli sürüş için kullanılması gerektiğini gösteriyor.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Ne tür bir araç kullanıyor olursanız olun, arkaya da takmadığınız takdirde, asla öne iki tane kış lastiği takmayın. Sadece ön tekerleklere kış lastiği takmak, kış şartlarında fren yaparken veya viraja girerken arka lastiğin yol tutuşunu kaybetme riskini artırır.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Bu anlamda yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim, lastik değişimi yapmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması gerekir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır? Kış lastiğinin 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunludur. Fakat zorunlu kış lastiği uygulaması sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için geçerlidir.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Kış Lastiği Yasasına Uymamanın Cezası
Kar lastiğinizi takmanın zorunluluğu Resmi Gazete yayınlanmış olup, 687 nolu maddede yer almaktadır. Verilen bilgiye göre 2017 yılı için 625 TL olan ceza tutarı, 2018-2019 yılları için 715 TL olarak beklenmektedir. 2020-2021 yılı itibariyle 835 TL olmaktadır.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Ancak, kış lastiklerinin özellikleri sıcak havalarda dezavantajlı hale gelir. Kar veya buz olmayan kuru yollarda ihtiyaç duyulan tutuş gücünü sağlamada dezavantajlıdırlar. Bu nedenle, yaz aylarında kış lastikleri kullanmak yerine mevsime uygun yaz lastiklerini tercih etmek daha mantıklıdır.
Ynt: otobüslerin 90 km hızı ile otomobillerimizin 90 ı aynımıdır. Hız; birim zamanda alınan yol olduğuna göre aynıdır.
Tabloya göre lastik hız endeksi H olan bir otomobilin 210 km/s hız sınırını geçmemesi gerekiyor. Yaygın olan diğer hız endeksi değerleri ise şu şekilde: T, 190 km/s. U, 200 km/s.
Yüksek hızda gerçekleşen bir lastik patlaması ise araçta stabilite kaybına neden olur. Ama önce, lastik patlamasının meydana geldiği anda hızla bu durumu tanımlayabilmeniz gerekir. Lastiğinizin patladığını ne kadar erken anlarsanız, bir kazayı önlemek için o kadar hızlı ve doğru hareket edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri