Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan portakal, turunçgiller arasında yer alır. Kış boyunca mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken meyvelerin başında yer alır.
5) Portakal
Portakal size ilaç gibi gelecek bir kış meyvesidir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
C vitaminin ana vatanı portakal mevsiminde, gün içinde öğün aralarında yenmeli. Sindirim sistemine faydalarının yanı sıra metabolizmayı hızlandırma görevini bu saatler içinde sağlayan portakalı eğer kalkar kalkmaz, boş mideye yerseniz alerjik reaksiyonlara ve mide rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İlgili 34 soru bulundu
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
GECE GEÇ SAATLERDE YEMEYİN
Asitli bir meyve olan portakal, özellikle reflü, gastrit ve mide yanması gibi sindirim sistemi hastalığı olan kişilerde midedeki şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini artırabilir.
Portakal, bir kış meyvesidir. Kasım, Aralık ve Ocak aylarında manavlarda, marketlerde ve pazar tezgahlarında yerini alır.
Sindirim sistemi ve diyabet hastalarının yanı sıra kan sulandırıcı, tansiyon, kolesterol ve parazit ilaçları kullananların özellikle portakal suyunu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Bununla birlikte alerji riskinden dolayı bir yaş altı çocuklarda portakal ve yan ürünlerinin kullanımı önerilmiyor.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır.
Diğer turunçgillerde olduğu gibi, greyfurt da kış meyvesidir.
Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
Portakal her ne kadar kış meyvesi olsa da yaz aylarında ve sıcakta yetişmektedir. Bu nedenle yaz aylarında yetişen ve çiçek veren portakal, kış aylarında tüketilmeye başlanmaktadır. Sıcak iklimi olan yerlerde portakal yetişmektedir. Bu nedenle C vitamin oranı diğer meyvelerden çok daha fazladır.
Portakal kış meyvesidir. Portakal, Kasım ve Aralık aylarında hasat edilir ve bu aylarda pazarlarda, marketlerde satışa çıkarılır. Taze portakalı, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında tüm market ve manavlardan satın almanız mümkündür. Portakalı sonbaharın sonundan başlayıp, kış mevsimi boyunca tüketebilirsiniz.
Mandalina, kış mevsimi meyvesidir. Eylül ayında hasadı başlayan mandalina Şubat ayına kadar tezgahlarda yerini almaya devam eder.
Dünya çapında, Valencia portakalları yaz mevsiminde taze olarak tüketilebilen tek portakal çeşidi olması dolayısıyla tercih edilir.
Serin ortamlarda saklanması önerilen sıkma portakal, tatlı ve mayhoş lezzetiyle birlikte kendine özgü hoş kokusuyla sevilerek tüketilen meyveler arasında yer alıyor. C vitamini bakımından oldukça zengin bir meyve olan sıkma portakalları tek tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
Tam bir vitamin bombası olan portakal bağışıklığı güçlendirerek kalp sağlığını korur; kolesterol seviyesini düşürür; solunum yolu hastalıklarına, bazı kanser türlerine, romatizmalı eklem yangısına, ülsere ve böbrek taşlarına karşı da etkilidir.
- Yüksek C vitamini içerdiğinden günde tüketilen iki orta boy portakal vücudun gün boyu ihtiyacı olan C vitamininin yüzde yüzünü karşılar. - Vücudu tüm toksinlerden arındırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Bunun yanı sıra tümör oluşumunu da önleyerek kanser riskini de sıfıra indirir.
Portakal asit oranı en yüksek meyvelerden biridir. Aşırı tüketildiğinde mide kramplarına ve yanmaya neden olabilir. Çok fazla portakal tüketmek mide bulantısına ve karın şişliğine yol açar. Beslenme uzmanlarına göre akşam yemeğinden hemen sonra meyve yemek sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Armut. Buzdolabından çıktığında insanı mutlu eden ve ısırdığınızda ferahlık hissi veren armut, kış meyvelerinin en lezzetlilerinden.
Muz, aslında dört mevsimde bulunabilen ve tüketilen bir meyvedir. Ancak aslında muz, kış mevsiminde yetiştirilir. Sonbahar aylarında ekimi yapılan bu meyve, Ekim ayından başlar ve Mart ayına kadar hasat edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri