Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir.
Dolayısıyla kış turizmi, genellikle dağlık bölgelerde, kayak merkezlerinde, buz pateni pistlerinde, kış sporları tesislerinde ve diğer soğuk iklim destinasyonlarında gerçekleşir. Kış turizmi aktiviteleri arasında kayak, snowboard, buz pateni, kızak, kış yürüyüşleri, snowmobiling gibi sporlar ve etkinlikler yer alır.
Bu tanımlar dikkate alındığında kış turizmi, dağların yeterli karla kaplı olduğu dönemlerde, kayak sporu ve yeni kış sporlarına uygun şartları sağlayan yerlere yapılan seyahatler, konaklama ve diğer hizmetlerin bütünü olarak tanımlanabilir.
Türkiye, bir orta kuşak ülkesi olmasına karşın, özel konum ayrıcalıklarından dolayı, ulusal ve uluslararası öneme sahip kış turizm merkezlerine sahiptir. Bursa Uludağ, Erzurum Palandöken, Kayseri Erciyes, Bolu Kartalkaya ve Kars Sarıkamış ön plana çıkan kış turizm merkezleridir.
Yaz turizmi sıcak iklimlerde gerçekleştirilen boş zaman ve rekreasyon etkinliklerini içerir. Yaz turizmi, deniz turizmi ile de ilişkilidir. Özellikle soğuk iklimlerde yaşayanlar yaz turizmine ilgi göstermektedir. Ülkemizdeki birçok konaklama tesisi, resort otel olarak sayfiye merkezlerinde toplanmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Turizm Çeşitleri
Turizme katılanların sosyo-ekonomik durumlarına göre turizmin çeşitleri kendi içerisinde; Sosyal turizm ve • Lüks turizm olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Yeni evli çiftlerin, evliliklerinin ilk günlerinde, evliliklerini kutlamak amacıyla katıldıkları konaklama ve seyahatlerden oluşan turizm türünü ifade eden kavram.
1. Uludağ kayak merkezi / Bursa. Türkiye'de kayak tatili yapmak için akla ilk gelen yer elbette Uludağ kayak merkezi oluyor. Bursa şehir merkezine 35 km'lik bir uzaklıkta bulunan Uludağ, hem Türkiye'nin ilk hem de en büyük kayak merkezi olma ayrıcalıklarına sahip.
Türkiye'deki kış turizmine yönelik faaliyet yürüten merkezleri gösteren haritadır. Kış Turizmi En Çok Hangi Bölgede Yapılır? Kış turizmi; tesis, yatak kapasitesi, alt ve üst yapı göz önünde bulundurulduğunda en çok; Erzurum – Palandöken, Bursa – Uludağ ve Bolu – Köroğlu'da yapılır.
Bununla birlikte vizesiz gidebileceğiniz Ukrayna, Makedonya, Moldova, Belarus, Bosna Hersek, Karadağ, Kosova ve Sırbistan gibi ülkelerde de kış tatilinizi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra kış aylarında tüm ihtişamını gözler önüne seren ve kesinlikle kışın görmeniz gereken yerler de vardır.
Av turizmi, av ve yaban hayatı kaynaklarının denetim altında yerli ve yabancı avcıların kullanımına sunulmasını, bu kaynakların rekreasyonel ve turistik yönlerden değerlendirilerek ülke turizmine ve ulusal ekonomiye katkıda bulunmasını amaçlayan etkinliklerdir (Özdönmez vd. 1996).
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Ordu'dan tatiline başlayan yerli ve yabancı turistler, 'kış turizm koridoru' sayesinde Artvin'e kadar olan kayak merkezlerini ve termal turizm gibi farklı alternatifleri bulunan kış turizm merkezlerini rahatlıkla gezebilecek. Kış turizm koridoruyla turistlerimize çok iyi bir turizm alternatifi sunulmuş olacak.
Antalya, doğal güzellikleri, birçok medeniyete ev sahipliği yapan kültürel yapısı, antik kentleri ve kültürüyle tam bir kış turizm cennetidir.
Kocaeli; Kartepe Kayak Merkezi. Erzurum; Palandöken Kayak Merkezi, Kandilli Kayak Merkezi, Konaklı Kayak Merkezi, Laleli Kayak Merkezi. Kayseri; Erciyes Kayak Merkezi. Kars; Sarıkamış Kayak Merkezi, Cıbıltepe Kayak Merkezi.
Ege ve Akdeniz, sadece yaz aylarında değil, kış zamanı da ideal tatil rotaları olmaya aday. Ege ve Akdenizbölgeleri her ne kadar çoğunlukla "yaz" deyince akla gelse de, kış aylarında da ziyaretçilere güzel olanaklar sağlıyor, hatta bünyelerinde birçok kayak merkezi barındırıyorlar.
Saklıkent Kayak Merkezi
Antalya'nın batısında Bey Dağları üzerinde, Antalya kent merkezine 50 km. kuzeybatıda yer almaktadır. Antalya'ya yakınlığı nedeni ile bir günde iki mevsimin birden yaşanabildiği ender yerlerden biridir. 50 km'lik Antalya-Saklıkent yolunun 11. km'si (Antalya-Doyran köyü çıkışı) asfalttır.
Balayı tatilinde çiftler genellikle romantik etkinlikler yapmayı tercih ederler. Plajda güneşlenmek, denizde yüzme, romantik akşam yemekleri, SPA keyfi, kültürel geziler ve heyecan dolu macera sporları gibi aktiviteler popüler seçenekler arasında sayılır.
Balayı, dünya evine giren çiftlerin birlikte geçirdikleri ilk günler demektir. Bu günler halk arasında ''cicim ayları'' olarak da tabir edilir. İlk zamanlar eşler için çok güzel geçtiğinden dolayı ''bal'' benzetmesi yapılmıştır.
Yat turizmi, yat adı verilen deniz aracıyla, spor ve gezi amaçlı olarak koy, körfez, barınaklar ve yat limanları arasında yapılan konaklama ve ağırlama hizmetlerini, ulaşım aracı olan yat içinde sunan bir turizm çeşididir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri