Önemle belirtmek gerekir ki 4447 sayılı Kanunun Ek 2. ve 52. maddelerine göre kısa çalışma ödeneği alan işçilerin gelir getirici bir işte çalışmaları halinde kısa çalışma ödeneklerinin kesilmesi gerekir.
Bir dönem kısa çalışma ödeneği alıp, ardından tam zamanlı çalışmaya devam eden iş yerleri kısmı süreli kısa çalışma yapmış oluyor. Bu durumda kişiye, kısa çalışmadaki süreye karşılık işsizlik sigortası fonundan ödeme yapılır. İşveren de fiilen çalışılan sürenin ücretini öder.
Deprem, yangın, su baskını, heyelan, salgın hastalık, seferberlik gibi durumlar için diğer zorlayıcı sebep gerekçesiyle yapılan başvurular için Yönetim Kurulu Kararı aranmaz.
Kısa çalışma ödeneği kapsamında ekim ayı sonuna kadar fazla ve yersiz verilen ödenekler işverenden geri alınmayacak. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, "Burada kısa çalışma ödeneğinin yersiz yapıldığı takdirde bunlar işveren aracılığıyla işçilerden tahsisi ediliyor.
Kısacası, işverenin, yasal mevzuat uyarınca kısa çalışma dönemi boyunca kısa çalışmadan yararlanan işçilere karşı maaş ödeme sorumluluğu bulunmamaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
-İşveren tarafından fiilen çalıştırılan ancak kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanan çalışanların SGK'ya ödenmeyen primleri ödenebilecek.
İşçinin kısa çalışma ödeneği aldığı süre için genel sağlık sigortası primleri ödenmektedir. Korona salgını döneminde gerek kısa çalışma ödeneği alanlar, gerekse de nakdi ücret desteğinden yararlananlar bu sürelerde emeklilik primleri yatmadı.
Bu dönemde zorlayıcı nedenden kaynaklanan işin durması ya da önemli ölçüde az çalışma örneğin 1,5 ay sürmüşse, işçi 1,5 ay kısa çalışma ödeneği alacaktır. Zorlayıcı neden 5 ay sürse bile çalışan 3 ayın üstündeki kısım için ödenek alamayacaktır.
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.
Kısa çalışma halinde İşsizlik Sigortası Fonundan kısa çalışma ödeneği ödenir. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, hizmet akdinin feshi hariç işsizlik sigortası hak etme koşullarını yerine getirmesi gerekir.
Özetle; pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteğini suiistimal eden (fazla ve yersiz ödeme alan) işverenler tarafından primi ödenmeyen çalışanların eksik primleri işverenler tarafından ödenecek. Bu şekilde çalıştırılanlar için bu iyi bir haber.
KÇÖ almış kişiler işsiz kaldıklarında hala 2020 nisan ayındaki ücretleri üzerinden işsizlik ödeneği alabiliyorlar. Pandemi öncesinde 10 ay işsizlik ödeneği hakkı bulunanlar ise KÇÖ aldıktan sonra en az 600 gün çalışıp işsiz kaldıklarında 10 ay yerine 6 ay işsizlik maaşı alabiliyorlar.
Bu kapsamda bugüne kadar 110 bin kişiye yaklaşık 937 milyon lira ödeme gerçekleştirildiği bildirilerek, bölgesel kriz gerekçeli kısa çalışma ödeneğinin süresinin 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 9 Mayıs 2023'ten itibaren 3 ay uzatıldığı, böylelikle işverenlere 7 Ağustos 2023'e kadar uygulamadan yararlanma imkanının ...
İşçinin o gün için çalışması bulunuyorsa işverenden bir günlük ücretini daha alacaktır. Genel tatil günü çalıştırılmayan işçi KÇÖ ödemesi alırken bu tarihe yönelik olarak fazladan bir ödeme almaz. Kısa Çalışma Döneminde İşveren Ücret Farkını Ödeyebilir mi? İşveren istemesi durumunda aradaki farkı ödeyebilir.
29 Temmuz 2023 tarihli ve 32263 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7410 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı (“Karar”) ile bu kapsamdaki kısa çalışma ödeneği süreleri yeni bir uygunluk tespiti yapılmasına gerek olmaksızın 7 Ağustos 2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Kısa çalışma kapsamında haftalık 22,5 saat çalışan sigortalı adına işveren tarafından bildirilmesi gereken prim ödeme gün sayısı 15 gün olacaktır. Türkiye İş Kurumu tarafından üstlenilen prim ödeme gün sayısı da 15 gün olacaktır.
Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır. Zorlayıcı sebeplerle işyerinde kısa çalışma yapılması halinde, ödemeler 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar.
2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışmadan yararlanan işverenler için Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında İŞKUR tarafından otomatik uzatma işlemi gerçekleştirilecek.
Ancak kısa çalışmaya gidilen işyerinde kısa çalışma ödeneği almaya hak kazanan işçi, işsizlik sigortasından maaş almaya da hak kazanmış olduğu için kısa çalışma süresi sonunda istifa etse ya da işsizlik maaşı hak etmeyecek şekilde işten ayrılsa bile işsizlik ödeneği alabiliyor.
Kısa çalışma döneminde prime esas kazanç ortalamanız düşmeyeceğinden, kısa çalışma ödeneği almanız emekli aylığınızın düşmesine neden olmaz.
KISA ÇALIŞMA ÖDEMESİ SORGULAMA
Kısa çalışma ödeneği sorgulama ekranı, PTT üzerinden görüntülenebiliyor. Bunun için E-Devlet şifresinin bulunması gerekiyor.
Kısa çalışma ödeneği, çalışmadığı süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.
Alınan önlemler doğrultusunda, işsizlik ve yarım çalışma ödeneği Şubat ayı ödemeleri 15 Şubat 2023'te, Mart ayı ödemeleri 21 Mart 2023'te, Nisan ayı ödemeleri ise 19 Nisan 2023'te yapılacak.
Bu durumda, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından alınan bu karar uyarınca, ücretli yıllık izin hesabında çalışılmış gibi sayılacak süreler arasında bulunan kısa çalışma uygulamasında çalışılmadan geçen süreler kıdem tazminatının hesabında çalışılmış gibi dikkate alınacak.
İş kanunu, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği süresince ödenmeyen primler için çalışanlara bu primleri borçlanarak ödeme imkanı tanımıyor. Yani, bu süreleri borçlanarak, prim gün sayınızı tamamlayamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri