Kablolar yıpranınca da birbirine temas edebiliyor. Bu durum kısa devre yapıp akünün bitmesine sebep oluyor. Yalnızca akü bitmesi de değil aracınızın tutuşmasına dahi neden olabilecek bir durum. Böyle bir durumla karşılaşıldığında derhal araç servise götürülmeli ve elektrik tesisatı kontrol edilerek sorun çözülmelidir.
Akü içerisinde bir hücrede separatör delinmesinden dolayı pozitif ve negatif plaka teması meydana gelirse kısa devre, kaynak toplularında kopma meydana gelirse grift kopuğu arızası oluşur. Garanti kapsamına girmeyen sülfatlaşma ve korozyon arızası dışında sahada görülen diğer arızada aşırı şarj, yanık türü arızadır.
Ampul olan Kablonun Bir Ucunu Akünün (-)Eksi kutup başına bağlayın. Ampul'ün Diğer Ucunuda Söktüğünüz Eksi kutup'a bağlayın. Eğer ampul yanıyorsa araçta elektrik kaçağı vardır.
Her şeyden önce elektrik tesisatında meydana gelen bir sorun akünün bitmesine sebep olabilir. Aracın aküyü şarj etmeyeceği (uzun süre kullanmama halinde) ya da bir kaçak dolayısıyla da akünün boşalması mümkündür. Ancak her zaman mekanik bir problemin varlığı da akünün bitmesi için şart değildir.
Buna örnek şudur, basit bir lamba devresinde, ampule bağlanan artık ve eksi kabloların, bir birine temas etmesi durumudur. Bu durumda elektrik, aslında bir direnç olan ampulün içindeki telden geçmek yerine, neredeyse hiç direnci olmayan temas ettiği kablodan akarak devresini tamamlar, buna KISA DEVRE DENİR.
İlgili 33 soru bulundu
Kısa devre, tüm elektrik sistemine ciddi şekilde zarar verebilecek hasarlar yaratarak tehlikeli kazalara, cihazların bozulmasına veya çalışmamasına, elektrik çarpmasına ya da yangına yol açabilen elektriksel bir olaydır. Bununla birlikte bazı yöntemlerle kısa devreleri önlemek ve ciddi zararlardan kaçınmak mümkündür.
Kısa devreyi önlemek için tercih edebileceğiniz yöntemler ise şu şekildedir; Fişi aşırı yüklememek. Kaliteli elektrik ekipmanları kullanmak. Televizyon gibi cihazları sürekli olarak fişten çıkarmak.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Bunu engellemek için en az haftada bir kez araç çalıştırılmalı ve 15-20 dakika çalışır vaziyette tutulmalı.
Aracınızda Kısa Devre(elektrik kaçağı) Var İse Akünüz Bitecektir: Otomobillerdeki elektrik tesisatı otomobil sağlığı açısından çok önemlidir. Mevsimlerin değişmesi otomobillerin eskimesi, kablo demetinden oluşan elektrik tesisatının yıpranmasına sebep oluyor.
Laptop Anakart Kısa Devre Arızası Nasıl Yapılır ? Laptop kısa devre arızası tamiri için anakart üzerinde ki komponentler (entegre, diyot, chip) kontrol edilir hangi komponentte sorun var ise o komponent üzerinde işlem yapılarak sorun çözülür.
Aracınızın akü eksi kutup başını söktükten sonra ölçüm aletinin maşasını akünün eksi kutbuna takmalısınız. Sonrasında ise ölçüm aletinin uç kısmını da eksi kutup kablosuna dokundurmalısınız. Ölçüm aletinin lambası yanıyor ise aracınızda bir elektrik kaçağı var demektir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Aşırı sıcak ve soğukta akünüze zarar veren etkenlerdir. 35 derece ve üzeri sıcaklarda akü daha hızlı boşalır çünkü sıcak havalar akünün enerjisini daha hızlı bitirmesine yol açar. Soğuk havalar ise motor yağını katılaştırır ve bu da akünün motora ilk hareketi vermesini zorlaştırır.
Eğer uzun bir seyahate çıkıyor veya aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız akünüzün durduğu yerde deşarj olmasının önüne geçmek için akünün kutup başı çıkarılmalı ve araç park halinde bırakılmalıdır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Araç kapalıyken de enerji kullanır. Bu da akünün şarj olma fırsatı bulamadan tüketilmesine ve zamanla bitmesine neden olur. Çok sık marşa basmak da çok sık dur kalk yapmak da akü ömrüne olumsuz etki eder. Radyoyu açık bırakmak, farları açık unutmak ya da araç içi aydınlatmayı açık unutmak gibi sebeplerle de akü biter.
kesinlikle akünün durumuna bağlıdır, eğer akü yepyeni bir aküyse 2-3 ay araç çalışmasa bile bişey olmaz, belki daha bile fazla, eğer akü eski veya ömrünü tamamlamak üzereyse bu süre çok soğuk havalarda 2 güne bile düşebilir.
7Ah akü, 1 amperde 7 saatte boşalırken, 500 mA'de 15 saatte boşalabilir. Kesin kapasite bilgisi istenirse, Wh(güç-saat) değerine bakılır. Farlar halojen ise 50-100W arası güç harcar. Bu da aküyü 1 saatte bitirir.
Bir ohmmetre yardımıyla hattın bir başından iki damar iletken arasında ölçüm yapılır. Arıza olmayan hatta normalde sonsuz bir değer (çok büyük değerlerde) okunması gerekir. Eğer sonsuz değer yerine sonlu bir değer okunuyorsa bu iki iletken arasında bir kısa devre olduğu tespit edilmiş olunur.
Üç faz kısa devre: Eş zamanlı olarak 3 fazda da meydana gelir. Genelde iş yerlerinde ve fabrikalarda görülür. Faz-nötr kısa devre: Nötr hat ile aktif hat arasında meydana gelir ve evlerde görülür. Faz-faz kısa devre: İki aktif devre hattı arasında meydana gelir, üç fazlı devreler arasında sık görülür.
Kısa devre: Bir akımın normal yolundan saparak çok düşük bir elektrik empedansı üzerinden devreyi tamamlamasına denir. Herhangi bir nedenle iletkenler alıcıdan önce kesişir veya birleşirse oluşan bu devre çeşidine kısa devre denir. Kısa devre hâlinde akım, direnci büyük olan alıcıdan geçmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri