KISA DÖNEM FİRMA ARZ EĞRİSİ: Tam rekabet piyasasındaki bir firmanın farklı fiyat düzeylerinde kısa dönemde üretmeyi arzuladığı-planladığı mal miktarlarını gösteren eğriye, kısa dönem firma arz eğrisi (short run supply curve of the firm) denir.
Toplam arz eğrisinin -aynı zamanda kısa dönem toplam arz ya da SRAS olarak da adlandırılır- sağa kayması halinde, her fiyat düzeyinde daha fazla miktarda reel GSYİH üretilir. Toplam arz eğrisinin sola kayması halinde, her fiyat düzeyinde daha az miktarda reel GSYİH üretilir.
Her alternatif beklenen fiyat düzeyinde Pe=P Y=YN olmasını sağlayan fiyat düzeylerinin geometrik yerine “uzun dönem toplam arz eğrisi, LRAS” denir. LRAS'ın konumu doğal hâsıla düzeyi tarafından belirlenir. İktisadi büyüme sonucu doğal hâsıla artınca LRAS sağa kayar.
Tam rekabet piyasasında, firma için talep esnekliği ∞, talep eğrisi yatay eksene paralel olduğu için MR=P dir. Dolayısıyla, AR=MR=P dir.
Arz eğrisinin pozitif olması üretimin artması demektir. Üretimin artması için ya maliyetin düşmesi ya da taleplerin artması gerekir. Arz eğrisi negatif eğimli olduğunda ise sola kayar. Bunun en büyük nedeni üretilen ürünlerin ya da sunulan hizmetlerin daha fazla maliyetli olmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
➢Arz eğrisinin sağa ya da sola kayması ile arz değişmiş olur. ➢Eğrinin sağa kayması arzın artmasını, sola kayması ise arzın azalmasını ifade etmektedir.
Ekonomi durağan koşullar altında, kararlı dengede iken arz eğrisi pozitif eğimlidir. Marshall'ın arz fonksiyonuna göre fiyat, arz edilen miktar tarafından belirlenir. Arz edilen miktar fazla olduğunda fiyat düşer ve yeniden denge sağlanır.
KISA DÖNEM FİRMA DENGE KOŞULU: Kısa dönemde toplam karda (π=TR-SRTC) meydana gelen değişme, toplam hasılatta kısa dönem toplam maliyette meydana gelen değişme arasındaki farka eşittir, ∆π=∆TR-∆SRTC.
**Arzdaki kaymalar: bir araba örneği.
** Daha yüksek üretim maliyetlerinin bir sonucu olarak, arz eğrisi sola 'e doğru kayar. Firmalar araba başına daha az kar edecektir, dolayısıyla verilen bir fiyat için daha az araba üretmek isteyecektir, bu arz edilen miktarı düşürür.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir.
Kısa dönemde ise reel GSYH tam istihdam seviyesinden sapmalar gösterebilir. Bu durumda ise fiyat düzeyi (P) arttıkça üretim miktarı da (Y) artar. Dolayısıyla SRAS eğrisi pozitif eğimlidir (yukarı doğru eğimlidir).
KEYNESYEN MODELDE TOPLAM ARZ EĞRİSİ
➢ Keynesyen toplam arz eğrisi yatay olup, veri fiyat düzeyinde firmaların talep edilen her miktarı arz edebileceğini ima eder. edilen her miktar arz edilebilir. ➢ Bu durumda, toplam talebin artması, fiyat düzeyi değişmeden hasıla düzeyini artıracaktır.
Arz edilen miktarın fiyat değişikliklerine sonsuz duyarlı olması durumunda (Örneğin, 10 TL'den sonsuz miktarda mal arz edilebiliyorken fiyat 9 TL'ye düştüğünde hiç mal arz edilmiyorsa) ea=∞ olur. Ve sonsuz esnek arz olarak nitelendirilir.
Bunun mantiki sonucu nedeni ile toplam talep artınca da işsizler geçerli ücretlerle çalışır ve istihdam, ulusal gelir artarken fiyatlar artmaz. Bu nedenle Keynes'in toplam arz eğrisi tam istihdam üretimi altındaki bütün üretim düzeylerinde yatay eksene paraleldir. Yani ulusal gelir artarken fiyatlar artmamaktadır.
Toplam talep eğrisi ya da AD eğrisi, toplam talebin bileşenleri -tüketim harcamaları, yatırım harcamaları ve net ihracat harcamaları (ihracat eksi ithalat)- arttıkça sağa kayar. Bu bileşenler azaldıkça AD eğrisi de tekrar sola kayar.
Arz artarken talep azalırsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat düşer. Arz azalırken talep artarsa fiyat üzerindeki aynı yönlü etkileri sonucu fiyat artar. Arz ve talep aynı yönde birlikte değişirse denge fiyatının ne yönde değişeceği konusunda öngörüde bulunulamaz.
Bir malın arz eğrisi o malın arz çizelgesi yardımıyla çizilebilir. Bu eğri fiyatlar ile arz miktarları arasındaki fonksiyonel ilişkileri gösteren ve sol aşağıdan sağ yukarıya doğru seyreden bir eğridir. Arz eğrisinde fiyatlar ile miktarlar arasındaki ilişki doğru yönlüdür.
Eğer talep eğrisinin temsil ettiği mala olan talep artmışsa T0 talep eğrisi olduğu gibi tümüyle sağa kayar.
Mikroekonomik anlamda üretici bir firma açısından kısa dönem üretim faktörlerinden yani girdilerinden en az birinin sabit olduğu, diğerlerinin değiştirilebileceği uzunluktaki üretim periyodudur. Bu periyotta sabit faktör genellikle sermaye olurken, değişken faktör de emektir.
Arz Artarken Talep Azalırsa, Denge Fiyatı Düşer. Arz Azalırken Talep Artarsa, Denge Fiyatı Yükselir. 'ye Yükseltir.
Uzun dönem ise firmanın değişen koşullara göre üretimde kullandığı tüm faktörleri değiştirebildiği zaman dilimini gösterir. Uzun dönem toplam maliyet eğrisi firmanın tüm girdileri değiştirebildiği koşullardaki minimum üretim maliyetlerini gösterir.
Arz eğrisi üzerinde harekette belirli bir fiyat miktar ilişkisinden başka bir fiyat miktar ilişkisine geçildiğini gösterir. Arz değişmesinde ise o malın fiyatı dışındaki faktörlerden birinin değişmesi sonucu Arz eğrisi tümüyle kayar (Anonim 2019).
Arz yasası
Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.
0<ed<1 İnelastik arz (katı esnek arz) Fiyattaki belli bir % değişme arz edilen miktarda daha küçük bir % değişmeye neden olur. ed=1 Birim esneklik Fiyattaki belli bir % değişme arz edilen miktarda aynı % değişmeye neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri