Kısasa kısas (İngilizce özgün adı:Measure for Measure) ünlü İngiliz yazarı William Shakespeare tarafından yazılmış bir oyundur. Kesin olarak ne zaman yazıldığı belgelenememekle beraber 1603 veya 1604 yıllarında yazıldığına dair ipuçları bulunmaktadır.
Kısas İslam öncesi Arap toplumunda kabileler arasında süregiden savaşların çözümü için kullanılırdı. Kan döküldüğünde, kısas aşiret misillemesi şeklinde gerçekleşir, katil bulunamazsa yakın bir akraba öldürülebilir veya daha az onurlu bir ikame olarak kan bedeli alınırdı.
Kısasın farz olduğu Kur'an-ı Kerimde şu şekilde açıklanır. “Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre hür, köleye köle, kadına kadın (öldürülür).
Bir kişinin cezasının işlediği suçla aynı olmasına kısasa kısas denir. Örneğin haksız yere birini öldüren kişinin cezası ölümdür.
Hammurabi Kanunları aynı zamanda kısasa kısas olarak ifade edilmektedir. Özellikle tarihi kanunları ile geçen ünlü Babil kralı Hammurabi şeklinde de ifade edilmektedir. M.Ö. 1760 yılları dönemlerinde çıkan hamurabi kanunları, tarihin en iyi şekilde korunmuş ve en eski yazılı kanunları içerisinde yer alıyor.
İlgili 29 soru bulundu
7. Kısas ancak devlet başkanının izniyle uygulanır. Hak sahibi [bunu beklemeksizin] kendi başına kısas uygularsa tazir ile cezalandırılır. 8. Devlet başkanı, kısası uygulamaya ehil olan kişiye, kısas yoluyla öldürmek için izin verir, daha doğru görüşe göre organlardaki kısasta izin vermez.
Ey selim akıl sahipleri, kısasta sizin için hayat vardır, umulur ki (bundan ibret alır, katl gibi kötülüklerden) korunursunuz. (Kısasta hayat vardır çünkü başkasını öldürmeye teşebbüs eden bir kimse, kendisinin de öldürülmeyi hak edeceğini bilirse, akıl gereği bundan vazgeçer....
"Kısasta sizin için hayat vardır, ey akıl sahipleri, umulur ki sakınırsınız.” (Bakara, 2/178-179). Bu iki âyette, dinin korumayı hedeflediği temel değerlerden biri olan hayatla ilgili bir tedbir olarak kısas ele alınmaktadır.
İslam hukukunun ana kurallarından biri olan kısas, suçluya, işlediği suç kabilinden ceza vermektir. Kasten ve haksız yere bir insanı öldüren kimseye hapis cezası vermek, aklın kabul edeceği bir şey değildir. İslam'da hapishane yoktur, tutuk evi vardır.
Kısasın Hukukî Dayanağı ve Mahiyeti. İslâm ceza hukukunda kısasla ilgili hukukî mevzuatın kaynağını Kur'an ve Sünnet oluşturmaktadır. Kur'an ve Sünnet'te haksız yere adam öldürme büyük günah sayılarak yasaklanmıştır.
Bu kapsamda, Hz. Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.
Bakara 178'i açıklayan ayet şöyledir; "Allah'ın dokunulmaz kıldığı canı öldürmeyin; haklı sebeple olursa başka. Kim haksız yere öldürülürse onun velisine yetki vermişizdir; o da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın. Çünkü o yardım görmüştür"(İsra 17/33) Öldürülenin velisi öldürülenin en yakını demektir.
Babil'in 6. kralı Hammurabi tarafından MÖ 1754 civarında hazırlanan bu kanunlar, dikilitaş ve kil tabletlere yazılmıştır. Toplumsal statüye bağlı olarak değişen ve "göze göz, dişe diş" şeklinde kısas mantığıyla düzenlenen 282 kanundan oluşur.
Suça bağlı olarak suçları üç farklı kategoriye ayırır - Had ("Allah'a karşı suçlar", cezası Kuran ve Hadislerde sabittir, Kisas işlenen suça denk ceza verilir Kuran ve sünnet ile belirlenmiştir.
Kısasa Kısas yanlış bir ifadededir. Kısaca "göze göz; dişe diş" denen yaptırım politikasının adı tek kelimeyle Kısas'tır. Kısas adlı bu yaklaşıma "kısasa kısas" adını vermek "Göze Göz'e Göze Göz" demek gibi anlamsız bir tekrardır.
Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hür hür ile köle köle ile kadın kadın ile kısâs olunur. Öldürülenin velisi tarafından, öldüren lehine bir şey affolunursa (diyet için) yapılacak uygulama örfe göre normal olmalı ve en iyi bir şekilde ona ödenmelidir. Bu size Rabbınızdan bir kolaylık ve rahmettir.
Eğer ribâ almaktan tevbe ederseniz ana paranız sizindir; ve böylece ne zâlim olursunuz, ne de zulme uğramış bulunursunuz. Eğer yapmazsanız, Allah ve Resulü ile savaşa girdiğinizi bilin. Eğer tevbe edip dönüş yaparsanız, ana malınız sizindir. Böylece ne zulmedersiniz ne de zulmedilirsiniz.
Bu âyet başta ana ve baba olmak üzere, kadın erkek ayırımı yapmadan bütün akrabaya vasiyet etmenin gerekli bulunduğunu ifade ederek müminleri, daha sonra gelecek olan miras hükümlerine hazırladı.
Sözlükte "ardından gitmek, iz sürmek, yaptığı işte birinin yolunu takip etmek; kesmek, eşitlemek ve misilleme yapmak" mânalarında masdar olan kısâs isim olarak "mutlak eşitlik, bir şeyin iki tarafının birbirine denk olması; işlenen fiile ona denk bir fiille mukabele edilmesi" anlamlarına gelir.
Yeryüzünde bulunan maddelerin helâl ve temiz olanlarından yiyin; şeytanın peşinden gitmeyin, çünkü o apaçık düşmanınızdır. O size ancak kötülüğü, çirkinliği, Allah hakkında bilmediğiniz şeyler söylemenizi buyurur.
Andolsun biz, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Bunların kalpleri vardır ama onlarla kavrayamazlar; gözleri vardır ama onlarla göremezler; kulakları vardır ama onlarla işitemezler. Onlar hayvanlar gibidir, hatta daha da şaşkındırlar. İşte asıl gafiller onlardır.
Hırabe suçu kısaca “silahla ya da başka bir şekilde zor kullanılarak yol kesip veya baskın yapıp mala ve cana tecavüz, kamu düzenini ve asayişi ihlal etmek” olarak tanımlanabilir.
Ankara Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt:III, Sayı:l, İstanbul 1946, s.126; "Ukubat Ceza ve Azap anlamındadır. Darp ile, hapis ile kat'ı uzuv ile veya katil ve recm ile yapılabilir.
Ölümle alakalı bir kısas cezası için Allah (c.c.) Bakara Sûresi'nin 178. ve 179. ayetlerinde açık bir şekilde bildirmiştir. “Ey iman edenler! Öldürülenler hakkında size kısas farz kılındı. Hüre karşı hür, köleye karşı köle, kadına karşı kadın kısas edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri