Ulusal para birimi devalüe edilerek dış piyasadaki rekabet gücü artırılabilir; ihracatın değer kazanması sağlanabilir. Devalüasyon, ulusal para biriminin satın alma gücünü düşüreceği için pahalı olan ürünlere talebin azalması muhtemeldir. İthalatın azalması ve ihracatın artışa geçmesi dış ticaret dengesini sağlar.
Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır.
İhracatın Artar: Devalüasyon, ülke ihracatını daha rekabetçi hale getirir. Daha düşük para birimi değeri, ülkenin ihracat edilebilecek mallarının diğer ülkelere göre daha ucuz olmasını sağlar. İthalat Pahalı Hale Gelir: Devalüasyon sonucunda ithalat maliyetleri artış gösterir.
Ülkelerin para birimleri bozulan ekonomi doğrultusunda değer kaybedebilir. Bu durumlarda hükümetlerin aldıkları kararlar doğrultusunda bazı işlemler uygulanır. Devalüasyon da bu uygulamalardan biridir. Söz konusu ülkenin ticaret açığını kapatmak için devalüasyon yapılır.
Türkiye'de devalüasyon, Türkiye ekonomi tarihinde çok sayıda gerçekleştirilen ve cari dengeyi sağlayabilmek amacıyla yapılan ekonomik müdahalelerden biridir. Devalüasyon yoluyla ülkenin dış satın alma gücü düşürülerek diğer ülke dövizleri karşısında Türk lirasına değer kaybettirilmiştir.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'de 7 Eylül 1946'da Recep Peker Hükümeti ve 4 Ağustos1958'de Adnan Menderes Hükümeti devalüasyon uygulamıştır. 7 Eylül devalüasyonunda 1 Dolar 2.80TL; 4 Ağustos Kararları'nda 1 Dolar 9 TL olmuştur. Ancak Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyükdevalüasyonu 10 Ağustos 1970 Kararları'dır.
Devalüasyon yapmanın en temel sebeplerinden bir tanesi ülkenin ticaret açığını dengelemek için parasının değerini düşürmesidir. Devalüasyon, para biriminin değerinin düşürülmesi ile ihracatın daha ucuza gelmesi ve küresel ticaret rekabetinde daha avantajlı hale gelmesini sağlamaktır.
Çünkü 1995 yılında seçim süreci başladı ve uygulanması gereken sıkı politikalar bir anda gevşetilmişti. 1995 yılında enflasyon oranı yüzde 89'larda seyir göstermişti. 1994 Ocak'ta 1 ABD doları 15,196 TL iken Mart 1994'te 20,584 TL'ye çıkarken Nisan 1994'te TL'nin değeri devalüe edilerek 33,629 TL'ye çıkmıştı.
Türkiye'de devalüasyon ne zaman oldu sorusunun cevabına şu şekilde cevap verilebilir: 1923'ten 24 Ocak 1980 kararlarına kadar sabit döviz kuru rejimi, 1980 - 2001 yılları arasında da müdahaleli kur rejimi uygulandı.
Dünya Savaşı'ndan dolaylı olarak etkilenen millî ekonomi sebebiyle Türk lirası yüzde 40 değer kaybetmiştir. Türkiye devalüasyon tarihleri, 1946, 1958 ve 1970 şeklinde sıralanabilir.
Fiyat devaluasyon oncesine göre daha yüksek olur ancak yükselme devaluasyon oranının altında olur yani reel değeri (döviz cinsinden değer) aracın düşmüş olur. Bu dengelenme süresi uzadıkça cari açığın artması ve enflasyonun aşırı yükselmesi nedeniyle fiyatlar tekrar artış eğilimine girer.
Devalüasyon genel olarak bir ülkenin ithal mallarını satın alma gücünü azaltırken, ithal girdilere bağlı olarak enflasyonu yükseltir ve ihraç edilen malların döviz cinsinden birim fiyatını düşürür.
Bir ekonomide toplam ithalat, toplam ihracatın üzerinde ise o ekonomide dış ticaret açığı mevcuttur. Bu durumda devalüasyon ile, ilgili ülkenin satın alma gücü zayıflatılarak, daha fazla ihracat, daha az ithalat gerçekleşmesi sağlanmaya çalışılır.
Bir para biriminin değeri, o ülkenin ekonomik performansı, para arzı, faiz oranları, enflasyon oranı ve dış ticaret dengesi gibi faktörlere bağlıdır. Bu faktörler, para biriminin değerinin yükseleceği veya düşeceği konusunda etkili olabilir.
Uzun ve kısa dönemde ihracat ve ithalattaki talep esneklikleri de farklılık gösterir. Yani uzun dönemde devalüasyondan sonra oluşan ticaret dengeleri iyileşir, kısa dönemde ise kötüleşir. Ticaret dengesini azaltmak düşük esnekliğe bağlıdır fakat esneklik yükselirse ticaret dengesi gelişir.
Devalüasyon nedir? Bir döviz cinsinin başka bir döviz cinsine ya da genel olarak diğer döviz cinslerine karşı değer kaybetmesidir. Karşıtı revalüasyondur.
Revalüasyon, kelime anlamı olarak "değerini yükseltmek", iktisadi olarak da; ülke parasının yabancı paralar karşısında değerini yükseltmek anlamındadır. Devalüasyon kavramının zıttıdır.
Seçimden sonra dolar fırlamaz -Herhangi bir şekilde hakikaten seçimden sonra dolarda bir sıçrama felan beklemiyorum. Bu tür söylentiler insanları 'biraz dolar alayımda bir kenara koyayım' şeklinde bir endişe ile hafif hafif dolarda yukarı doğru bir artış yaratıyor.
2008 krizi ve dolar kuru
Kriz öncesi dolar kuru, 1,20 düzeylerinde seyrediyor ve '1 dolar 1 TL olur mu' tartışmaları yapılıyordu. Kriz sırasında kur, 1,7 seviyesinin üzerine çıkarak rekor kırdı.
21/02/2001Sabit kurdan dalgalı kura geçiş
Merkez Bankası tarafından karar öncesinde 684 bin TL'ye çıpalanan dolar kuru, dalgalı kura geçilmesinin ardından, siyasi krizin de etkisiyle 1,2 milyon TL'ye yükseldi.
Cumhuriyet tarihinin ilk devalüasyonun ya pılması ardından doların fiyatı 2.80 liraya çıktı. Doların fiyatı, aynı şekilde devalüasyonların ardından 1960 yılında 4.73 lira, 1961 yılın da 9.04 lira, 1964'te 9.08 lira seviyesine çı karken, 1970 yılında 10.92 liraya yükseldi.
2002'de 1,5 TL olan dolar 2021'de 18 TL'ye nasıl geldi, sonuçları ne oldu?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri