Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Gerçek bir aşık, sevdiği insanı bile bile kıskandırmaz. Fakat sevdiği insan onu yine de kıskanır, ilişkinin doğası gereği. Bu hissiyat hayatınızdaki en unutulmaz ve zevkle hatırladığınız bir his olarak yerleşecek içinize.
Düşünceler: İçerleme, suçlama, kendini rakiple kıyaslama, imajın sarsılmasından korkma, kendine acıma. Davranışlar: Kendini bitkin hissetmek, titremek ve terlemek, sürekli soru sormak ve karşındakinden sürekli güvence istemek, saldırgan davranışlar, hatta şiddet.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
İlgili 28 soru bulundu
Kıskançlık, insanın değer verdiği şeye gösterdiği aşırı sevgi ve onu başkalarıyla paylaşamama d urumudur. Kıskançlık çoğu kez aşırı sevginin bir ifadesi olarak tarif edilse de, bu çoğu kez sevgiyi kaybetme korkusundan kaynaklanır. Kişinin bir şeyi kaybetmeyle ilgili kaygısı varsa, o kişi kıskançlık yapabilir.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Kıskançlık, bireylerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile yoğun hissettiği bir duygudur. Bir ilişkinin içerisinde partnerini sürekli olarak kıskanan birey, birlikte olduğu kişiyi kendisinden daha üstün yeteneklere sahip kişilere kaptıracaklarını düşünerek kendilerini tehdit edilmiş hissederler.
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir. Kişide sağlıksız bir muhakeme yapısının varlığına, bazen de karşısındaki kişiye duyulan güvensizliğe işarettir.
Erkekler ara sıra kıskanılmayı sever. Bunu yaparken asla dır dır edip bunaltmamaya özen göster ama ona kıskandığını ve ihtiyaç duyduğunu da hissettir.
Bu yüzden erkek seven insan kıskanır cümlesini daha sık kullanır. Ama bu doğru değildir. Kıskançlığın az miktarda olmasının ilişkiye heyecan katacağını söyleyen de mevcuttur. Pines bazı durumlarda kıskançlığın ilişkiyi olumlu yönde etkileyebileceğini de ifade etmektedir.
Othello sendromu, aşırı kıskançlık olarak nitelendirilen patolojik bir durumdur. İnsan yaşamını büyük oranda etkileyen othello sendromu, kişilerin hayatında bulunan tüm insanlara karşı tutucu ve aşırı kıskanç şekilde yaklaşmasına yol açar.
Othello sendromu (patolojik kıskançlık), patolojik kıskançlık olarak da adlandırılan, kişide saplantılı düşüncelere neden olan tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Patolojik kıskançlık, başkasında olup kendisinde de olmasını istemek haset dediğimiz hadisenin de öncülüğünü getiren ilk adımı olarak sayılmaktadır.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Kıskançlık, değer verilen kişiyi sahiplenme ve onu paylaşamama durumudur. Bu durumda kişiler sevdikleri kişiyi kaybetmekten, o kişinin gitmesinden korkarlar. Bu korkuya göre hareket ederler. Birbirini seven iki kişinin birbirini bir miktar kıskanması oldukça normaldir.
Seven erkek sevgilisine öncelik tanır. Onun için siz, zaman zaman ailesinden ve en yakın arkadaşlarından bile önce gelirsiniz, örneğin kız kardeşiyle ve sizinle alışverişe çıktığında en güzel kıyafetleri öncelikle size alır. Önce sizin iyi olmanızı, sizin gülmenizi ve mutlu olmanızı ister.
Kıskançlığın Nedeni Özgüven Eksikliği
Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır. Kişinin özgüveninde eksiklik olduğu zaman, kişi kendini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başlar. Sahip olduğu sevgiyi hak etmediğini, eşini kaybedeceğini düşünür ve endişelenir.
Taraflardan birinin bu tür aşırı kıskançlık içeren baskıcı tutum ve davranışları evlilik birliğini çekilmez kılabilir. Yargıtay, içtihatlarıyla ''aşırı kıskançlık'' ın duygusal şiddet oluşturan boşanma sebeplerinden olduğunu belirlenmiştir.
Kıskançlıkla baş edebilmek için kendinize güvenin, kendinize olan güveninizi arttırın, bu konuda eğitimler alabilir, kendinizi geliştirebilirsiniz. Kıskançlığı yenmek zordur ve zaman alır. Kendinize zaman tanıyın. Her zaman sizden daha başarılı insanlar olacaktır.
Genel olarak erkekler kıskanç yapıda olurlar. Bugüne kadar arkadaşlarınızla olan aktivitelerinize karışmayan bir erkek, aniden sizi aşırı derecede kıskanmaya başladıysa ve sizi sürekli sınırlandırmaya çalışıyorsa, bu da aldatan erkeğin en belirgin özelliklerinden biridir.
Serhat'ın dediği gibidir. Yani “evli erkek sevgilisi için eşinden boşanmaz, ikinci ilişki birinci ilişkinin devamını sağlayan bir aparat görevini görür”.
Aşırı kıskançlık: Kıskançlık bir ilişkinin sosudur.
Az olması ilişkinin lezzetini artırır ama fazlası ilişkiyi bozmaya başlar. Kıskançlık içinde bencillik, şüphe, yetersizlik ve güvensizlik duygularını barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri