Etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız önemli bir diğer nokta marinasyon sosunun asit dengesi. Özellikle limon suyu, sirke veya yoğurt bu aşamada işinize yarayacak. Sirkeden yana endişeniz olmasın kokusu uçup gidecektir.
Her kilo başına 30 dakikalık bir pişirme süresi vermeniz ideal olacaktır. Buna göre, 3 kiloluk bir hindinin yaklaşık 1,5 saat kadar pişmesi gerekir. Pişme süresinin yanı sıra, fırın ısısının da önemi büyük elbette. Eğer fırın torbası ya da alüminyum folyo kullanmayacaksanız, fırın ısı ayarınız en fazla 160 olmalı.
Hindi etinin tadı tavuk etine göre daha yoğundur.
Hindi göğüsleri soda, zeytinyağı, karabiber, tuz ve sarımsak tozuyla marine edin. Buz dolabında 30-35 dakika bekletin.
Döküm ya da teflon tava içinde önce yüksek ateş üzerinde her iki kısmı da 1-2 dakika mühürlenir. Daha sonra kısık ateşte ve kapağı kapalı bir biçimde pişmeye bırakılır.
İlgili 18 soru bulundu
Hindinin ağırlığı ve fırın tiplerine göre değişiklik gösterebilecek hindi pişirme süresinin; 4-5,5 kilogram hindi için 160 derecede 3-3,5 saat olduğunu söylemek mümkün. İç pilavla doldurulmuş hindi için ortalama yarım saat daha katabilirsiniz.
Hindinin üstünün iyice kızarması ve lezzet artırmak için pişme süresi bitmeden 15-20 dakika önce 3-4 yemek kaşığı ılık suyla inceltilmiş balı fırçayla hindinin üzerine sürebilirsiniz. Mutfak termometresi kullanın! Termometre ibresi 75 dereceyi gösteriyorsa hindiniz pişmiş demektir. Dinlenme süresi şart!
Bu yüzden kıyma alındıktan sonra buzdolabında 1 -2 günden fazla bekletilmemelidir, keza sakatatlarda.Parça etlerse buzdolabında(çiğ biftek,bonfile, pirzola,kuşbaşı gibi ) 3-4gün bekletilebilir.Çiğ tavuk ve hindi eti de buzdolabında 1-2 gün tutulabilir,piştikten sonraysa 3-4 gün saklanabilir.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde de hindi etinin, tavuk etine kıyasla daha besleyici olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu durum hem bağışıklık açısından avantaj sağlar, hem de kemik sağlığı açısından önemli bir fark yaratır.
Düşük yağ oranıyla kalp dostu
Özellikle yılbaşı sofralarında birinci sırada yer alan hindi eti; insan sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Hem yağ hem de kolesterol açısından diğer etlerden daha düşük içeriğe sahipken, tavuk ve sığır etinden daha fazla protein içeren daha ekonomik bir protein kaynağıdır.
Protein açısından oldukça zengin olan bu gıda kaynağı, sağlığımız açısından da çok faydalıdır. Hindi etinin lezzeti nasıldır? Hindinin bacaklarında, uyluklarında ve kanat kısmında bulunan koyu eti sulu ve lezzetlidir.
Hindi pişirilmeden önce zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz, biber ve baharatlarla marine edilirse daha lezzetli olur. Böyle bir karışımda hindinin buzdolabında 2 güne kadar bekletilmesi mümkündür. Hindi eti bıçakla delinerek içine biberiye, defne yaprağı yerleştirilebilir.
Fırına atmadan önce hindinizi önce derin bir tencerede haşlayıp suyunu yine çorba ya da pilav gibi tariflerde de kullanabilirsiniz. Haşlanmış hindi fırında daha kısa sürede pişecektir.
- Taze et, kırmızı ve parlak bir görünüme sahiptir. Eğer et bekletildikten sonra rengi mora dönmeye başlamış ise, bu etin bayatlamaya başladığına işarettir. Et üzerinde yeşil veya siyah noktalar belirdiyse, bu durum etin tamamen bozulduğunu gösterir. Bu durumda mutlaka eti çöpe atınız.
Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.
Dr. Emin Yılmaz: Hindi etini akşam yedikten sonra tekrar fırında bekletip saatler sonra tüketmek sağlık için risk oluşturabilir. Uzmanlar, yaklaşan yılbaşıyla birlikte hindi eti tüketimi konusunda uyardı. Akşam yemeğinde tüketilen hindi etinin ısınması için tekrar fırında bekletilmemesi önerildi.
Hindi Üst Butlarınzı iri şekilde 6 parçaya bölün. Tencerenize ince doğranmış soğanları sıvı yağ ve parçalanmış etlerinizle 5 dakika kavurun ve 4 bardak su ilave edin haşlama esnasında tencerenin yüzeyine çıkan köpüğü alın asgari 50 dakika orta ateşte pişirin.
Tereyağını bir sos tenceresinde eritin. Unun üzerine ekleyerek kavurmaya başlayın. Spatulayla karıştırarak kavurmaya devam edin, karışım kahverengileşmeye başlayınca üzerine hindi pişerken bıraktığı su ve yağ karışımını ekleyin. Hafifçe karıştırıp ısındıktan sonra üzerine suyu ekleyin.
Hindi sotenizin yanına ilk seçeneğiniz pirinç pilavı olmalıdır. Eğer pirinç pilavı yapmak istemiyorsanız bulgur pilavı yapmayı da deneyebilirsiniz. Diğer bir seçenek ise fırında patatestir. Meze olarak patates püresini tercih edebilirsiniz.
Hindiyi, hiçbir yeri açık kalmayacak şekilde bu karışımla kaplayın. 175 derece fırında yaklaşık 3 saat kadar pişirin. Piştikten sonra tuzları kırarak servis yapın. Şeften ipuçları Hindinin tuzda pişirilmesiyle hedeflenen, özellikle suyunun ve taze kokulu otların aromasının hindiye geçmesidir.
Hindi haşlamadan pişer mi diyorsanız, elbette pişer ama hindinizin yumuşacık olmasını garanti etmek isterseniz düdüklü tencerede haşlayarak ön pişirme yapabilirsiniz.
Hindi etinin yararları arasında kansızlığa iyi gelmesi ve kan basıncını düzenlemesi de sayılabilir. Yüksek protein ve düşük yağ oranı hindi etini diyet listelerinin ve kilo verme programlarının favori yiyeceği yapar. Spor yapanlar ise kas kütlesinin desteklenmesi için hindi etini özellikle tercih eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri