Othello sendromu, kişinin hayatını önemli derecede etkileyebilen sanrılı bir rahatsızlıktır. Bu sendrom bazen sanrılı, patolojik veya hastalıklı kıskançlık olarak da adlandırılır.
Othello Sendromu belirtileri arasında en sık obsesif kıskançlık görülür. Kişiler, partnerlerinin kendilerini aldattığı fikrine kapılıp ciddi derece kaygı duyarlar. Bu kişilere göre, partnerlerinin düşünce ve davranışlarının yakın geçmişte zaten güvenilmezdir.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Genel olarak benzer bozukluklar olarak bilinen şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Othello sendromu kişinin yakın ilişkide olduğu bir kişiye karşı aşırı kıskançlık, saplantı ve güvensizlik duyguları yaşadığı bir psikolojik durumdur. İsmini William Shakespeare'in "Othello" adlı oyunundaki baş karakterden almıştır.
Munchausen Sendromu genel olarak “istemli bir şekilde fiziksel, psikolojik belirti ve hastalık üreterek hasta rolü oynama ve bu yolla duygusal doyum sağlama” şeklinde tanımlanan bir bozukluktur. 9,10 Munchausen Sendromu; Asher Sendromu ve Oluşturulmuş Hastalık olarak da bilinmektedir.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
Othello sendromu (patolojik kıskançlık), patolojik kıskançlık olarak da adlandırılan, kişide saplantılı düşüncelere neden olan tedavi edilmesi gereken hastalıktır. Patolojik kıskançlık, başkasında olup kendisinde de olmasını istemek haset dediğimiz hadisenin de öncülüğünü getiren ilk adımı olarak sayılmaktadır.
Obsesif kompulsif bozukluk görülen hastalar istem dışı oluşan, zihinlerini meşgul eden ve kaygı veren düşünceler yüzünden sürekli korku hissederler. Bu kişiler kaygı verici düşüncelerden kurtulmak için kapı kilitlemek, el yıkamak gibi rutin davranışlarını tekrar tekrar kontrol eder.
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu kurallar, düzen ve kontrol üzerine aşırı düşünme olarak karakterize edilir. Bu kişiler bir şey üzerinde kontrol sahibi olamama ihtimali varsa aşırı derecede kaygı yaşarlar ve bu nedenle bu tür durumlardan kaçınırlar. Kontrol sağlayamadıkları durumlarda ise öfkelenirler.
“Kıskançlık, insanın kendi özgüvensizliğinin en aşırı ifadesidir.” Kıskançlık bir çifti mahveder çünkü güvensizlikten kaynaklanır. Fakat bunun ötesine de geçebilir. Kıskançlıkla davranan kişi, özgüvensiz bir kişiliğe sahip olduğunu göstermiş olur.
Kıskançlık, özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularından dolayı ortaya çıkmaktadır. Kıskançlık yaşayan birisi zaman içerisinde değersizlik, çaresizlik, öfke, mutsuzluk ve yalnızlık gibi duyguları da yaşar. Bu davranış bozukluğu hayvanlarda da görülmektedir.
Bebeklerde kıskançlık duygusunu öğrenilmesi anne karnında iken gerçekleşir. Ancak ilk belirtileri ise genellikle 3 -5 yaş aralığında görülmektedir.
Psikolojik problemlerin neredeyse tümü için kaynağında hem biyolojik hem de çevresel faktörlerin bulunduğunu söyleyebiliriz. Kıskançlıkta da genetik olarak aktarılan endişeli ve kaygılı kişilik yapısının yanında, diğer insanlara güvenme ya da sürekli kuşku duymayı öğrenme etkili faktörler olarak öne çıkmaktadır.
Kıskançlık İle İlgili Ayetler Nedir? Bakara Suresi, 90. ayet: Allah'ın kullarından, dilediğine Kendi fazlından (peygamberliği) indirmesini 'kıskanarak ve hakka baş kaldırarak' Allah'ın indirdiklerini tanımamakla, nefislerini ne kötü şeye karşılık sattılar.
Kıskançlığın Aşkla İlgisi Yoktur
İnsanın sevdiği, aşık olduğu ve sahiplendiği kişiyi kaybetmekten endişe duyması beklenen bir durumdur. Bu sebeple, birbirini gerçekten seven iki kişi arasında bir miktar kıskançlık olması normal bir durumdur, fakat sahiplenme duygusunun aşkla alakası yoktur.
Kıskanmak normal bir duygudur. Fakat aşırı kıskançlık hatta William Shakespeare'in eserine konu olan Othello Sendromu olarak bilinen kıskançlıkta, partnerinizin karşı cins ile yaşadığı tüm ilişkiler tehdit olarak algılanır. Bu düşünce akıldan çıkarılamaz. İddia o kadar güçlüdür ki kanıt aramaya bile gerek görülmez.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
MAGIC sendromu (oral-genital ülserler, kıkırdak infla- masyonu) Behçet hastalığı bulgularının tekrarlayıcı poli- kondritle birlikteliğini tanımlar. Rekürran aftların 5 yaşından önce başladığı durumlarda PFAPA (periodic fever, aphthous stomatitis, pharyngitis, adenitis) akla gelmelidir.
Münchausen sendromu, kişinin çevresinden ve sağlık görevlilerinden ilgi görebilmek için kendini sürekli hasta etmesi veya bunun için uğraşması durumudur.
Asperger sendromu olan çocuklarda ilk olarak iki belirti dikkat çekmektedir. Bu özelliklerden ilki diğer çocuklar kadar zeki olmalarına rağmen sosyal beceriler ile ilgili zorluklar yaşamaları; ikincisi de tek bir konuya aşırı ilgi göstermeleri veya aynı davranışı tekrar tekrar yapmaya yatkın olmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri