Aşırı kıskançlık: Kıskançlık bir ilişkinin sosudur. Düşük dozda kıskançlık “seni önemsiyorum” gibi algılanırken aşırı dozu önemsenmemek olarak algılanır. Kişinin hareket alanı daralır, duygu ve düşüncelerini rahat ifade edemez ve ilişki kopmaya başlar.
Kıskançlık, her türlü yakın ilişkide ortaya çıkabilen bir duygudur. Çok yoğun yaşandığında ve kontrol edilemediğinde, ilişkiye zarar verebilecek niteliktedir ve kişilerin yıpratan bir süreç yaşamalarına neden olabilir.
Taraflardan birinin bu tür aşırı kıskançlık içeren baskıcı tutum ve davranışları evlilik birliğini çekilmez kılabilir. Yargıtay, içtihatlarıyla ''aşırı kıskançlık'' ın duygusal şiddet oluşturan boşanma sebeplerinden olduğunu belirlenmiştir.
Kıskançlığın karşı tarafa agresif bir şekilde, kavga ederek aktarılması ikili ilişkilerin bozulmasına ve daha büyük sorunların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Kıskançlık, aşırı bağlanma ve elinde olmayana sahip olma içgüdüsü gibi problemlerden kaynaklanıyorsa, bireyler bu konularda bir uzmandan yardım alabilirler.
Kıskançlık önlenemediği taktirde evlilikleri bitirir, istenmeyen aile facialarına sebep olabilir. Birçok insan bu durumun bir psikiyatrik rahatsızlık olduğunu bilmez veya kabul etmez.
İlgili 41 soru bulundu
Othello sendromu, aşırı kıskançlık olarak nitelendirilen patolojik bir durumdur.
İkili ilişkilerde kıskançlık, ilişkideki bazı sorunlardan kaynaklanabileceği gibi kıskanan kişinin kendisine güvensizliğinin ve kaygılarının bir yansıması da olabilir. Kıskançlık, sevgi, korku, öfke gibi doğal bir duygudur fakat negatif bir histir.
Kıskançlık, insan ilişkilerinde tipik bir deneyimdir. Genellikle güvensizlik, korku ve aidat duygusunun eksikliğinden kaynaklanır. Her türlü ilişki türünde (romantik, aile, iş ve sosyal) gözlemlenebilir. Bu duygu kontrol edilemediğinde ilişkilerde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır. Kişinin özgüveninde eksiklik olduğu zaman, kişi kendini yetersiz, değersiz ve önemsiz hissetmeye başlar. Sahip olduğu sevgiyi hak etmediğini, eşini kaybedeceğini düşünür ve endişelenir.
Buna göre aşırı derecede kıskanç bir kadın, depresyonun ve aşırı kaygının eşlik ettiği duygusal dalgalanmalar, ağlama nöbetleri, eşini sürekli kontrol etme gibi belirtiler yaşarken; erkekler daha fazla öfke patlaması, partnerini takip etme, fiziksel şiddete başvurma gibi belirtiler göstermektedir.
Aslında birçok kadının tatlı bir şekilde yapıldığı zaman hoşuna giden kıskançlık, kaybetme korkusu, özgüven eksikliği yahut kıskandığı kişiyi bir insan olarak değil de kendisine ait bir çeşit eşya olarak görme gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkmakta.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
En çok karşılaşılan boşanma nedeni olarak psikolojik şiddet, eşin aşırı biçimde eleştirilmesi, tehdit edilmesi, aşağılaması, eşe, hakaret edilmesi, eşin duygusal olarak ihmal edilmesi, eşe yalan söylenilmesi, küçümsenmesi ve görmezden gelinmesi şeklinde sayılabilir.
Kıskanç insan tanımında belirgin pek çok özellik bulunmaktadır. Özgüvensizlik, değersizlik hissi, ani agresyonlar bu kişilerde en sık görülen özelliklerdir. Ancak tam zıttı olacak şekilde; yüksek ego, Tanrı kompleksi ve sessizlik de kıskanç insanların kişilik özellikleri arasında yer alabilmektedir.
Eğer böyle sorunlar yaşıyorsanız öncelikle ona biraz daha fazla ilgi gösterin. Kıskançlık konularında aşırı tartışmacı olmayın. Onunla biraz daha fazla zaman geçirin. Ancak bunlara rağmen değişiklik yoksa mutlaka eşinizle-sevgilinizle bir psikiyatrist ya da psikologdan beraberce yardım almalısınız.
"Bir kimse bir üstünlük gösterdiğinde veya sevilen birisinin, başkası ile ilgilendiği kanısına varıldığında takınılan olumsuz tutuma kıskançlık denir. Günümüzde bu konu çiftler arasında en büyük sorunlar arasında yer almaktadır. Hatta bazen sonuçları şiddete, cinayete kadar varabilmektedir. Yrd.
Gerçek bir aşık, sevdiği insanı bile bile kıskandırmaz. Fakat sevdiği insan onu yine de kıskanır, ilişkinin doğası gereği. Bu hissiyat hayatınızdaki en unutulmaz ve zevkle hatırladığınız bir his olarak yerleşecek içinize.
Aşk, aşırı sevgi ve bağlılık duygusudur. İnsanın sevdiği, aşık olduğu ve sahiplendiği kişiyi kaybetmekten endişe duyması beklenen bir durumdur. Bu sebeple, birbirini gerçekten seven iki kişi arasında bir miktar kıskançlık olması normal bir durumdur fakat sahiplenme duygusunun aşkla alakası yoktur.
Doğal ve evrensel bir duygu olan “kıskançlık” sevilen birinin başkasıyla paylaşılmasına katlanamamak, başkasında olanlara sahip olma isteği duymak olarak tanımlanır. Ayrıca kıskançlık beklenen ilgi, sevgi ve şefkat eksikliğine karşı geliştirilen bir kızma duygusu, gücenme durumudur.
İnsan varolduğundan beri kıskançlık duygusu vardır. İnsan değer verdiği, sevdiği bir şey ya da kişiyi başkasıyla paylaşmak istemez. Kendisinde olanın başkasında olmasını da istemez. Dolayısıyla başkalarında olmasını istemediği için kıskanır ve korumaya alır.
Kıskançlık, Türk Dil Kurumu'na göre başkasının sahip olduğu imkanları veya özellikleri çekememe olarak tanımlanır. Hedef kişinin sahip olduğu imkanlar, başarılar veya kişisel özellikler bizde bir hoşnutsuzluk uyandırır. Bu hoşnutsuzluğun nedeni ise aslında bu istendik özelliklerin kendimizde de olmasını istememizdir.
Eşler arasında kıskançlık pek çok nedenden kaynaklanabilir. Kişinin ortada gerçek bir tehdit olup olmadığını görememesi, ilişkiye veya kendisine saygı duymakla ilgili sorunlar yaşaması, rakibin/rakip görülen kişinin özellikleri gibi faktörler bu duyguya neden olabilmektedir.
Peygamber eşleri, özellikle kocalarının ilgisi ve sevgisi söz konusu olduğunda, birbirlerini kıskanmışlardır.
Diyanet: "Domuz, dişisini kıskanmayan tek canlı mahlûktur. Domuzun etini yemek suretiyle, bu hususiyetin kişiye de sirayet etme ihtimali vardır" buyuruyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri