Söz konusu takvimlerin gösterdiği güneşin batma vaktinden yanlışlıkla iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi hâlinde namaz ve oruç geçerli olur. Ancak daha erken iftar edilirse oruç bozulmuş olur ve kaza edilmesi gerekir.
Cevap: İftarı acele etmek ve sahuru, fecrin ağarmasından önce olmak şartı ile geciktirmek sünnettir.
Diyanet konuyla ilgili, "Takvimlerde gösterilen "imsak", oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir.
İftar güneşin battığını temsil eden akşam ezanının okunmasıyla birlikte yapılır. Ancak iftarın yapılabilmesi için kişilerin oruç tutmuş olmaları ve iftar vakti geldiğinde de oruçlarını açmaları gerekir. Aksi takdirde oruç tutmadan yenilen yemek akşam yemeği olarak isimlendirilir.
Ancak iftar sofrasında çeşitli yemekler olduğu için, akşam namazı gecikebilir. Namazı ilk vaktinde kılmak en güzelidir. Bu bakımdan orucu açtıktan, iftar ettikten sonra namaz kılnabilir. Bununla beraber, yemek hazırken namaz kılmanın mekruh olduğu görüşü de vardır.
İlgili 41 soru bulundu
"Namaz ve oruç birbirlerinin şartı değildir"
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara, elbette namaz kılmayanların da orucunun kabul olduğunu söyledi.
Söz konusu takvimlerin gösterdiği güneşin batma vaktinden yanlışlıkla iki-üç dakika önce akşam namazına başlanması veya iftar edilmesi hâlinde namaz ve oruç geçerli olur. Ancak daha erken iftar edilirse oruç bozulmuş olur ve kaza edilmesi gerekir.
Sahura kalkmadan oruç tutulur mu günah mı diye kafası karışanlar olabilir, sahurun da oruç tutarken farz olduğunu düşünenler de olabilir. Bu soruların cevabı hayırdır. Yani gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu diyenler sahursuz da oruç ibadetini yapabilirler.
Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir. Su içilmesi durumunda oruç bozulacağından dolayı kaza gerekmektedir.
İftarın hurma, tatlı ve su gibi şeylerle yapılması müstehaptır. Peygamberimiz (s.a.s.), “Biriniz orucunu açtığı zaman hurma ile açsın. Hurma bulamazsa su ile açsın. Çünkü su temizdir / temizleyicidir.” (Tirmizî, “Savm”, 10).
Peygamber (s.a.s.), "Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allah yedirmiş, içirmiştir." (Buhârî, Savm, 26) buyurmuştur. Unutarak yiyip içen kimse, oruçlu olduğunu hatırlarsa hemen ağzındakileri çıkarıp ağzını yıkamalı ve orucuna devam etmelidir.
Değerli kardeşimiz, Oruç, tan yerinin ağarmaya başladığı imsak vaktinin girmesi ile başlar. Bu vakitten sonra yemek yenmez, herhangi bir şey içilmez ve orucu bozan şeyler yapılmaz. Bu sebeple oruç tutacak olan kimse, imsak vaktinden önce yemeğini yemelidir.
ORUÇ NASIL AÇILIR? Farz bir ibadet olan oruç, iftar vaktinin gelmesi yani akşam ezanı okunmasıyla birlikte su, hurma veya zeytin tercih edilerek açılır. Ateşte pişmiş yiyecek ve içeceklerle örneğin; ekmek, çay veya çorbayla açılmaması tavsiye edilmiştir.
Ramazan geceleri için yeme, içme ve cinsel ilişki yasağı söz konusu değildir. Dolayısıyla iftar ile imsak arasında yemek, içmek ve eşlerin cinsel ilişkide bulunmasında bir sakınca yoktur. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır: “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helal kılındı.” (Bakara, 2/187).
İftardan sonra imsak vaktine kadar mastürbasyon yapılabilir ancak gusül abdesti alınması gerekir.
YEMEKTEN HEMEN SONRA UYUMAYIN
Sezginer; İftardan veya sahurdan hemen sonra uyumak ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca çok yağlı gıdaların tüketilmesi, lokmaların iyice çiğnenmeden yutulması da hazım zorlaştıracak ve şişkinlik yaratacaktır. Bu da uykuya geçişi zorlaştıracaktır” diye konuştu.
Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur.
Balgam, vücudun kendisi tarafından salgılanan bir salgı olduğu için orucu bozmamaktadır. Tükürük ağzın salgıladığı doğal bir durumdur. Bu yüzden oruçlu olunduğu zamanlarda kişilerin tükürüklerini yutması orucu bozmaz.
İfadelerine yer verilse de kişiler diş macunu tadının orucu bozacağından korkar. Bu yüzden diyanette bu konuyla ilgili daha detaylı bir açıklamada bulunmuştur. Diyanete göre eğer diş macunu ile diş fırçalandığında dikkat edilmez ve boğaza diş macununun tadı geçerse oruç bozulacaktır.
Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. Cünüp olmayı gerektiren hâl ister oruca başlamadan gerçekleşmiş olsun ister ihtilam olma şeklinde oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir.
Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.
İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir.
Eğer ki imsak saatini yanlış hatırlayıp saatin geçmiş, oruç sürecinin başlamış olmasına rağmen yemek yediyseniz ya da iftar vaktinden erken olmasına rağmen, saati yanlış bildiğiniz için orucunuzu açtıysanız orucunuz bozulmuş olur ve kaza orucu tutmakla yükümlü olursunuz.
Birini yanaktan öpmek gün içerisinde gerçekleştirdiğimiz odlukça doğal bir durumdur. Bu yüzden orucu bozmadığı yönünde yorumlanır.
Değerli kardeşimiz, Cinsî münasebette bulunmak orucu bozduğu gibi kefaret de gerekir. Hanımını öpmek, okşamak, sarılma, v.s. sebebiyle erkekten ve kadından meninin gelmesi orucu bozar ve kaza gerekir. Şehvetlenip sadece mezinin gelmesi ile oruç bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri