Ülkemizde buğday ekim zamanı, bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasını kapsar. İç Anadolu Bölgesi'nde ekim ayında buğday ekilmesi gerekir. Ekimin ayının ilk haftası ise en ideal zamandır. Trakya bölgesi için en uygun zaman 15 Ekim-15 Kasım olarak görülür.
Buğday ekimi bölgemizde genellikle 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında yapılmaktadır. Ekimde geç kalınmamalıdır. Aksi halde kışlık buğdaydan da, yazlık buğday gibi düşük verim elde edilmektedir. Onun için günlük ortalama ısının 5-8 ºC etrafında seyrettiği devrede buğday ekimi yapılmalıdır.
ekimi derinliği 4-6 cm. arasında olmalıdır. - Erken Ekim Zamanı 15 EKİM – 15 KASIM arası - Normal Ekim Zamanı 15 KASIM – 15 ARALIK arası - Geç Ekim Zamanı 15 ARALIK – 15 OCAK arası En yüksek verim normal ekim zamanında ekilen buğdaylardan alınmıştır.
Belirli bir çimlenme süresi olmasından dolayı buğday merak edilen bitkilerden biridir. Buğday tohumu 7 gün ile 14 gün arasında çimlenmektedir. Genelde yağış ile sulanan buğdayın eğer yağış olmazsa 2 haftada bir sulanması gerekir.
Normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atıl- maktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.
Kısaca 10 dönümden genel olarak 3 ton ve 100 dekardan ise 30 ton civarı buğday alınır. Sulama yapılması ve hava koşullarının iyi olması ve kaliteli tohum ve gübreleme ile bir dönümden 750 kiloya kadar buğday alınabilir.
"Egemen arpa, Akşir buğday çeşidimiz. Kuraklık ve hastalığa dayanıklı tohum çeşidini ürettik. Hiç su vermedik, diğer tohumlara göre verimi daha yüksek çıkacak.
Pratik yönden buğday üreticileri dekara 300 kg ve daha az ürün alıyorsa Tabandan DAP veya 20.20.0 kompoze gübre, 300 kg/da' dan yukarı ürünlerde ise mutlaka 20.20.0 kompoze gübre kullanılmalı ve gübre miktarı toprak analizine göre uygulanmalıdır.
Suyun bol olduğu ve kurak geçen mevsimlerde ise sapa kalkma, başaklanma ve süt olumunda olmak üzere 3 defa sulanmalıdır. Eğer buğday ekim mevsiminde çıkış için toprakta yeterli nem yoksa ve mevsim itibariyle kurak geçiyorsa ekimde de sulama yapılmalıdır.
Ülkemizde buğday ekim zamanı, bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasını kapsar.
Dekara kuruda 200-600 kg, suluda 350-700 kg verim alınabilir. İç Anadolu ve Geçit Bölgelerinde tavsiye edilir.
BUĞDAY ÜRETİMİNDE ARZ SIKIŞIKLIĞI SÜRECEK
ING, CBOT vadeli işlemlerde fiyatların 2023 ilk çeyreğinde kile başına ortalama 8.50 dolar, ikinci çeyrekte 8.40 dolar olacağını öngörüyor.
Buğday genellikle ılık ve serin iklim şartlarında yetişir. Buğday, gelişmenin ilk devrelerinde (çimlenme, kardeşlenme) yüksek sıcaklıktan hoşlanmaz. Sıcaklık 5-10 ºC; nisbi nem %60'ın üstünde olursa bitki normal gelişmesine devam eder. Vegatatif gelişenin ileri devresinde (sapa kalkma) fazla sıcaklık istemez.
Normal koşullarda buğday çeşitleri -10 oC gibi düşük sıcaklıklara dayanabilmekte ve bu sıcaklıklardan çok ciddi bir zarar görmemektedir. Bu yıl olduğu gibi ekimden sonra hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyreder ve ardından aniden düşerse bitkiler soğuğa hazırlıksız yakalanırlar.
"Hüseyinbey" tohumunun yıllardır Türk ıslahçılarının bir ton sınırını geçme hedefinin sonuna geldiğinin göstergesi olduğunu vurgulayan Eser, "Daha önce yerli ve milli bir çeşit, Hüseyinbey, ülkemizde, çiftçi şartlarında 1200 kilogram ile en yüksek verim alma rekorunu kırmıştı.
Bunun için TOROS GÜBRE'nin TOROSOL adlı 25 kg ambalajlar içinde bulunan 15-30-15+me veya 20-20-20+me gübrelerinden biri tercih edilerek buğdayda yapraktan gübreleme yapmak gerekir. 100 litre suda 0.5-1 kg arasında kullanılmalıdır.
Kışlık gübre denilen fosforlu ve potasyumlu gübrelerin verilme zamanı da Ekim-Kasım aylarıdır. Genellikle 3 yılda bir verilen fosforlu gübrelerde, ocakların çevresinde dal iz düşümüne ( dalların altına) gelecek şekilde 10-15 cm derinlikte açılacak 20-30 çukura atılarak kullanılır.
Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır. Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.
Tritikale her tür toprak koşulunda yetişmesine rağmen, özellikle kıraç koşullarda buğdaya ve arpaya göre daha verimli olmaktadır. Tritikale tarımında toprak hazırlığı buğday bitkisinde olduğu gibidir.
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir de kuraklığa dayanıklılık özelliğinin yanında un sanayisinin istediği kalite ve yüksek enerji değerlerine sahip "Taner" ve "Şehzade" ile sulu alanlarda ekilen "Yavuz" ve "Tuğra" isimli buğday çeşitleri hakkında bilgi verdi.
Türkiye'nin farklı bölgelerinde denenerek geliştirilen yerli tohum, Hüseyinbey buğday tohumu yetkili Tarfin Satış Noktalarında! Hemen bir yetkili Tarfin Satış Noktasına uğrayın, yüksek verim kapasiteli Hüseyinbey buğday tohumunuzu avantajlı fiyatlar ve hasat vadeli ödeme fırsatı ile Tarfin'den satın alın!
toprak verimliliği ve yağış durumuna göre 200-400 kg arasında verim alınabilmektedir. Yüksek yağışlı ve sulanan alanlarda yatabilir.
Şu anda yürürlükte olan 0,55 kepek oranında un, 100 kilogram buğdaydan alınan 68 kilogram unla üretiliyor.
Buğday Sıkça Sorulan Sorular
%30 indirimle İpek Değirmen Buğday Ruşeym 1 kg 27 TL'ye, %48 indirimle Beyorganik 400 gr Tane Karabuğday 52 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri