Seçilen Kış Lastiğinin mutlaka üzerinde “Kış Lastiği” işaretinin olması ve aracın tüm tekerleklerine takılması gerekir. Kış Lastikleri zaman zaman kar lastiği ile karıştırılmaktadır. Kar lastiği, sadece kar üzerinde kullanılmak üzere tasarlanmış lastiklerdir.
C : Ticari araç van lastiği. XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler.
Yol tutuş açısından geniş taban yazın daha avantajlı iken kışın tam tersi durum meydana gelir. Bu yüzden kış lastiklerinin dar taban , yaz lastiklerinin ise geniş taban olması yol tutuşunu arttırır, fren mesafesini azaltır.
İlgili 15 soru bulundu
Lastik karşılaştırması yaptığımızda 1 numaralı lastik 2 numaralı lastiğe göre etiket üzerinde daha az yakıt tükettiği gösterilmekte. Yağışlı havalarda ise yine 1 numaralı lastiğin daha iyi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Yine 1 numaralı lastik lastik ses seviyesinde de iyi durumda olduğunu bize gösteriyor.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır.
Kısa boy ve geniş lastik daha dayanıklıdır. Özellikle de dönüşlerde daha iyi kavrar. Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir.
Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler.
Yasaların öngördüğü minimum diş derinliği 1,6 mm olmalıdır. Yaz ve dört mevsim lastikleri için en az 3mm, Kış lastikleri için en az 4 mm olmasını tavsiye ediyoruz.
Kış Lastiğinin İyi Olduğunu Nasıl Anlarız? RMA ve ASTM şartlarını taşıyan ve tekerin üzerinde “M-S” ya da “kar tanesi” sembolü olan lastikler kış lastikleridir. Lastiğin iyi olup olmadığını anlamak için üzerine bakılmalıdır. Üzerinde bu tarz semboller olmayan lastikler iyi kategorisine girmemektedir.
Ses seviyesi derecesi
İyi bir ses seviyesine sahip lastik seçmek, sürüşünüzün çevreye olan etkisini azaltabilir. Ses seviyesi A, B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB'e sahiptir.
R: Lastik üzerindeki R harfi, radyal yapıyı anlatır. Yeni lastiklerin neredeyse hepsi bu sistemle üretilir. C: Lastik üzerinde "temperature" yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı dayanıklılık seviyesini gösterir.
4 mevsim oto lastikleri, dört mevsim kullanılmak üzere tasarlanmış olan lastiklerdir. Ancak 4 mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak amacıyla tasarlanmamıştır. Kar yağışının çok yoğun olduğu bölgelerde kullanılmaması gerekmektedir.
4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür. Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkanınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar. Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Yazın kullandığı gibi hızlı gidilirse kış lastiği bile olsa buzda tabiki kayar ama videoda aynı buz üstündeki duruş mesafelerine bakılırsa yaz lastiği ve 4 mevsim lastiklere göre afaki fark var.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Continental PremiumContact 6 Yaz Lastiği Test Sonuçları
Yapılan tüm testlerde kalitesinden bahsetmeyi başaran bu model, ıslak ve kuru yollarda en iyi performans veren lastikle arasına girmeyi başarmıştır.
AT lastikler; çamurlu ve karlı olan kaygan zeminlerde iyi performans gösterdiği gibi normal şartlardaki asfalt sürüşlerinde de iyi performans gösterirler.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Türkiye'nin en iyi lastik markası diyebileceğimiz Michelin Lastikleri diş ömrü garantileri, sürat bakımından yüksek süratlara çıkabilme potansiyeli, yol ses desibelinde düşüklüğü ve yola tutunmasıyla rakiplerini geride bırakmaktadır.
2019 yılında MICHELIN CrossClimate+, AUTO BILD tarafından 225/45 R17 ebadındaki 30 adet farklı dört mevsim lastik ile teste girmiş ve testin en iyi dört mevsim lastiği olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri