Marul yetiştirmek için en uygun sıcaklık 15-21 derece arasıdır. Marul fidelerinin ekimi için ideal aylar Eylül-Ocak ayları arasıdır.
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
Mevsim sıcaklığına bağlı olarak 6-8 hafta arasında dikim büyüklüğüne gelirler. Fide dikilecek toprak derince sürülür, birkaç gün havalandırılır ve Disk-Harrow ve tırmık çekilerek düzlenir.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
işlenmiş toprağa marul tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-12 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Tohum ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında Ağustos-Aralık ayları, dikim Eylül-Ocak aylarıdır. Hasat Ekimde başlar, periyodik olarak çok soğuk kış ayları hariç Haziran sonuna kadar devam eder. Yayla şartlarında tohum Martt, Nisan, Mayıs'ta dikilir, hasat Temmuz-Eylül aylarında olur.
İlgili 28 soru bulundu
Genel bir kural olarak, ekim işleminden hasada kadar (çeşide bağlı olarak) 65 ila 130 gün gerekir. Çoğunlukla, dikim işleminden 30 ila 70 gün sonra hasat edilebilir.
Kırmızı Kıvırcık Marul Tohumu (100 Tohum)
Gevrek, tatlı ve lezzetli bir marul çeşididir. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Sonbahar. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Tek yıllık iklim sebzesi olan bu sebze ile serin iklim olması gerekmekte, bu iklim ile beraber yetiştirme süresi de kısadır. Yıl boyunca sadece 1 kere yapabilmekteisiniz.Ortalama 2 veya 3 aylık sürelerle birlikte salata ya da doğrudan yeşillik tipli marul yetiştirmekte mümkündür.
Salata ve marul tek yıllık serin iklim sebzesidir. Yetişme süresi 2-3 ay gibi kısa süreli olan salata ve marul tiplerinde açıkta ve örtü altında değişik mevsimlere uygun olarak ıslah edilmiş çeşitlerle arka arkaya yılın 12 ayı üretim yapmak mümkün olmuştur.
Marul tohumları genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilir.
Marul ve salatalar soğuğa kısmen dayanıklı, nemli hava koşullarına gereksinim duyan serin, ılık iklim sebzesidir. Yazları serin geçen bölgelerde yaz yetiştiriciliği de mümkündür. Bu bakımdan yaz aylarında 1000-1500 m olan yayla kesiminde yazlık çeşitlerin yetiştirilmesi mümkündür.
Eylül: Tere, roka, marul, kırmızı turp, ıspanak ve dereotunun tohumu ekilir. Ekim: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, zeytin, sarımsak, soğan, tere, roka, mercimek, bakla ve dereotunun tohumu ekilir. Kasım: Buğday, arpa, yulaf, çavdar, yonca, bezelye ve baklanın tohumları ekilir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Marul yapraklarını ayırdıktan sonra kök kısmının üstünde kalan küçük yapraklar ortadan bir bıçak yardımıyla ayrılır,yarısına kadar su ile dolu bardağa kök kısmı su alacak şekilde yerleştirilir.Bu bardak güneş alan pencere kenarına veya mutfak dolabınızın bir köşesine koyabilirsiniz,uzun süre geçmeden yaklaşık 4-5 gün ...
Dona karşı dayanıklı olan sebze, -4,-5 derece soğuğa kadar sağlamlığını koruyor. Kumlu tınlı ile killi tınlı toprak arasındaki topraklarda, marul kolaylıkla yetiştirilebiliyor.
Işık ve konum: Yaz aylarında saksılarda yetişen marul bitkisinin doğrudan güneş ışığı alması zararlı olacaktır, bu sebeple yarı gölge alanları tercih edebilirsiniz. Sonbahar, kış ve ilkbahar aylarında ise gün ışığı alan, ancak yine doğrudan güneşe maruz kalmayacak yerlerde saksılarınızı muhafaza edebilirsiniz.
Salata ve marul yetiştiriciliğinde en uygun sıcaklık derecesi 15,5 ºC ile 18,3 ºC arası ise de baş bağlama esnasında 8 ºC-12 ºC arasında olmalıdır. 18 ºC'nin üzerindeki sıcaklıklarda vegetatif devreden generatif devreye geçiş başlar.
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
Marul ekiminde çoğunlukla tohumdan çoğaltma yöntemi tercih edilir. Bu nedenle marul yetiştirmede doğru tohum seçimi çok önemlidir. Marulun ekim zamanı, üründen en yüksek verimin alınması için çok önemlidir. Bu kapsamda en uygun ekim dönemi sonbahar, ilkbahar ve yaz mevsimleri tercih edilir.
- Toprakta 1 dönüm arazide 7 bin 500 adet marul üretilebiliyor. Bu marullar için 40 günde 600-800 ton sulama suyu kullanılıyor.
Marul tohumunun ekilebilmesi için sonbahar, ilkbahar ya da yaz mevsimlerinin tercih edilmesi çok daha doğru olacaktır. Bu mevsimlerde ekilen tohumlar sağlıklı bir şekilde büyür. Tohumun kalitesi hasadı doğrudan etkileyen bir etmendir. Yani tohum ne kadar iyi olursa hasat veriminiz de o kadar iyi olacaktır.
1 marulun maliyeti 3 buçuk TL demiştik. 70,000 marulun maliyeti 245,000 TL. ve size kalan kazanç 455,000 TL. bu kazancın 55,000 tl'lik kısmını. satılmayan ve giydirilmeyen giderlere sayarsak. senede ortalama 400,000 TL para kazanabilirsiniz. daha fazlası için takip etmeyi unutmayın.
1 Dönüme – Dekara Kaç Marul Fidesi Dikilir? 1000 Metrekareye 5.000 – 18.000 arasında marul fidesi dikilmektedir.
Marulda hasat işlemi yapraklar yeterli gevreklikteyken yapılmalı geç kalındığında yapraklarda kartlaşmalar hatta acılaşmalar meydana gelmektedir. Hasada geç kalındığında marulda tohuma kalkma meydana gelmektedir. Tohuma kalkan bitkiler tüketime uygun değildir.
Ispanak tohumları genellikle ilkbahar ve sonbahar aylarına ekilmektedir. Bu aylarda ıspanak tohumlarını dikebilirsiniz. Zaman zaman yaz aylarında da ekildiği görülmüştür. Ancak, yaz aylarının sıcak geçtiği bölgelerde ilkbahar veya sonbahar aylarında ekilmesi daha uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri