Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde yanlış,hata,yanılma, yanlışlık kusur. anlamına gelir.
Arapça shw kökünden gelen sahw سهو "dikkatsizlikle yapılan hata, unutkanlık" sözcüğünden alıntıdır.
sehab / sehâb
(Çoğulu: Sehâib) Bulut. Karanlık. Bulut gibi uçuşan böcekler.
Uyanıklık, aklı başında, şuuru yerinde olma hâli, sekr hâlinin zıddı. Tasavvufta kendini kaybetme hâlinden kurtulup, ayılma hâli.
sevad / sevâd / سواد / سَوَادْ
Uzakta karaltı halinde görülen kalabalık. Ekseri insanlar. Şehir. Kasaba.
İlgili 24 soru bulundu
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Şavk kelimesi, ''şevk'' kökünden türetilmiştir. Şevk, hem istek ve arzu hem de parlak anlamına gelir. Halk arasında yaygın olarak kullanılan şavk kelimesinin sözlük anlamı ise ışıktır. Bu kelime genellikle ay sözcüğüyle birlikte kullanılır.
esvab / esvâb / اثواب
(Tekili: Sevb) Sevbler, giyecekler, giyimler.
Şehir ve ev yıkıntısı, virane.
Sekr tasavvufta terim olarak seyrüsülûk esnasında gelen vâridin (feyz) etkisiyle sâlikin kendinden geçmesini ifade eder. Bu hali yaşayan sûfîye sükrân denilir. Sekr halinin geçmesi sahv olarak isimlendirildiğinden kaynaklarda sekr sahv terimiyle birlikte ele alınmıştır.
Sahv kavramı işlenirken bu kavramın kulun her an kendinde olması anlamını içerdiği belirtilmiştir. Bu bağlamda bu kavramın Allah'ın kulun üzerinde görmek istediği hale uygun bir hal olduğu belirtilmiştir. Hz. Peygamberin her zaman sahv halinde olduğu özellikle belirtilmiştir.
sehhar / sehhâr / سحار / سَحَّارْ
(Sihir. den) Büyü gibi bir kuvvetle çeken. Büyü yapan. Çok aldatıcı.
sehil / sehîl / سَهِلْ
Bükülmemiş iplik. Bir kat bükülmüş iplik. İpliği bir kat olan bez. Eşeğin göğsünden gelen hırıltı.
şad / şâd / شاد / شَادْ
Neşeli, memnun.
Sözlükte “namazın rükünlerinden biri” anlamındaki secde kelimesiyle “yanılma, unutma, dalgınlık” gibi mânalara gelen sehv kelimesinden oluşan sehiv secdesi (secdetü's-sehv) terim olarak namazdaki belirli eksiklik, fazlalık veya yanlışlıkları telâfi etmek amacıyla yapılan iki secdeyi ifade eder.
Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde yanlış,hata,yanılma, yanlışlık kusur. anlamına gelir.
Sehiv TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yanıltı
Sahv kavramı ise sözlükte sekr kavramının zıttı olarak kendine gelmek, iyileşmek ve uyunmak gibi manalara gelmekle beraber tasavvuf ilminde, şuur haline tekrar dönülerek manevî sarhoşluktan ayılmayı ifade etmektedir.
Bu anlayışa göre cem' varlığın Hak'tan ibaret oluşu, fark ise varlıkların şehâdet âleminde ayrı ayrı ortaya çıkışıdır. Varlıkların zuhur edip fark halinin doğmasından sonra Allah'ın, kulunu kendisiyle birleştirmesine de cem' adı verilir. Bu bağlamda kulun kendine bakması fark, rabbine bakması cem'dir.
Tasavvufta sarhoşluk Tanrı'ya yönelik konsantrasyon sırasında kişinin kendinden geçerek dış dünya ile bağının kopması anlamında değerlendirilmiş ve tasavvufi terminolojide 'sekr' adı altında işlenmiştir. Bu anlamdaki sarhoşluk herhangi bir maddenin kullanılmasından değil ilahi aşkın yoğunlundan kaynaklanmaktadır.
(ﺷﺪ) i. (Fars. şuden “olmak, gitmek”ten şud) “Gitme, gidiş” demek olup “geliş gidiş” anlamına gelen Âmed (ü) şüd söyleyişinde geçer: Sopa vuran eli dâimî âmed ü şüdü ile gözünün önünden eksik olmuyordu (Ahmet Râsim).
Arapça swy kökünden gelen siyyān سيّان “eşitler, eşit olan iki şey” sözcüğünden +an ekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Arapça siyy سيّ “eşit, denk” sözcüğünün çoğuludur.
NESÂYİH – NESÂİH – NASÂYİH – NASÂİH
( ﻧﺼﺎﺋﺢ– ﻧﺼﺎﻳﺢ) i. (Ar. naṣіḥat'ın çoğul şekli neṣā'iḥ) Nasîhatlar, öğütler: Şol nesâyih ki âb-ı zülâlden ahlâ ve asfâ idi (Lâmiî Çelebi'den). Sevdâ-zedelerin en müessir nesâyihı kös dinler gibi dinleyerek hiçbir kelimesine ehemmiyet vermeyeceklerini bilirdi (Hüseyin R.
Sevgili, sevilen güzel.
Hareket etmek. Kırağı çalmak. Meyletmek. Neşv ü nemâ bulmak.
Arapçadan alıntı olan sabuh kelimesi Arapçada "sabahları içilen şarap" ve "mahmurluk gidermek için içilen şarap, içki" anlamlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri