Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Soğan tohumları, Ocak-Mart ayları arasında ekilir. Hasat dönemi ise Temmuz-Eylül arasıdır.
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Toprağa ekimi yapılan soğan tohumlarının tahmini olarak çimlenmesi 6-10 gün arasında gerçekleşir. Soğan Tohumu Kaç Günde Bir Sulanır?
Yeşil soğan hangi ayda ekilmesi gerektiğini alanında uzman kişiler; İlkbahar, Sonbahar ve Yaz Aylarında ekilmesinin daha verimli bir hasat olması için ideal zamanlar olduğunu belirtmiştir. Bu aylarda ekeceğiniz Yeşil Soğan tohumu sizlere bol ve verimli bir hasat imkanı sağlayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Kısa gün soğan çeşitleri için en uygun tohum ekim zamanı; 10 Eylül-10 Ekim tarihleridir. Orta gün ve uzun gün soğan çeşitlerinde tohum ekim zamanı ise Ocak-Mart aylarıdır.
Tere tohumu ekiminin genellikle ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarını kapsayan bir dönem içinde yapılması önerilmektedir.
Çok fazla nemli bir toprakta yetiştiriyorsanız çok fazla sulama yapmamalısınız çünkü bu taze soğanların çürümesine sebep olur. Soğanlar en fazla baş bağlamadan olgunlaşma evresine geçene kadar suya ihtiyaç duyarlar. Tam büyüme dönemlerine geldiklerinde haftada bir sulama yeterli olacaktır.
Taze soğan her mevsimde ve her koşulda ekilebilen bir tohum değildir. Özellikle soğanların iklim yönünden seçici olduğu bilinir. Soğan bitkisi erken gelişme sürecinde iken havanın serin olması şarttır. Gelişme sürecinin devamında ise yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Soğanlarınızı yaklaşık 2 günde 1 sprey şişeyle sulama yapmalısınız. Yeşil soğanlarınızı şiddetli güneş ışığı almayan ama güneş gören hemen her yerde tutabilirsiniz.
Genellikle yaz aylarında yetişen ve yaz sebzeleri erik, enginar, bezelye taze fasulye gibi sebzelerin türleridir. Yaz sebzeleri genellikle pişirilebilen sebzelerin türleridir. Bunun dışında salata yapılırken kullanılan marul, taze soğan gibi sebzelerin üretimi de yaz aylarında yapılmaktadır.
Yeşil soğan ekimini şu şekilde yapabilirsiniz; Ekeceğiniz yeşil soğan veya taze soğan miktarına göre bir saksı seçimi yapın. Ardından saksınıza biraz toprak dökün, sonrasında toprağın üzerinde bir miktar gübre koyun, gübrenin ardıdan yine toprak koyarak saksıyı yarısından biraz fazla olacak şekilde doldurun.
Baş soğan elde edebilmek için soğanın isteği olan minimum sıcaklık ve gün uzunluğunun olması gerekmektedir. Gün uzunluğuna, baş bağlama için ihtiyaç duyar. Bitkinin erken gelişme devresinde serin havaya gerek vardır. Fakat baş bağlama ve başın büyümesi için sıcaklığın fazla olması şarttır.
Soğanın sağlıklı şekilde büyümesi için bulunduğu ortamın sıcaklığı önemlidir. -8 dereceye kadar güçlü kalabilen soğan, en iyi şekilde 22 derecede yetişir. Bu iki rakam arasında olan sıcaklıkta soğan yetiştirebilirsiniz. Kışın -8 derece soğanı dondurmaz; fakat yine de ılıman bir ortam hazırlamalısınız.
Soğanlarınız 3-4 gün içinde yeşillenmeye başlayacak, 1 hafta sonrasında ise filizler iyice kendini belli etmeye başlayacaktır. Bu aşamadan sonra taptaze soğanlarınızın kullanılabilir hale gelmesi hızlıca gerçekleşir.
Hemen her iklime uyum sağlamış olan soğan; Türkiye'de çok sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesi haricinde kalan her bölgede yetiştirilir. Türkiye'deki soğan yetiştiriciliği; Akdeniz Bölgesi'nin doğusu, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak yapılır.
Düşük sıcaklıklarda soğanın yaprakları sararır ve gelişimi durur. Büyüme döneminde yağmura ve 18°C -20°C sıcaklığa ihtiyaç duyan bitkinin baş gelişimi içinse sıcaklığın 23°C -26°C olması gerekir.
Taze soğan, sıcaklığı 15-25 derece olan, nemli veya kurak olmayan, doğrudan güneş ışığı almayan her ortama uyum sağlayabilir.
Soğan tohumu ilkbahar, yaz ya da sonbahar aylarında ekilen bir tohumdur. Soğan tohumunu ekmek için toprak ısısının 10 ile 20 derece olması gerekir. Soğan tohumlarını öncesinde nemli bir bezin içinde bekletmek ve daha sonra ekerken üzerini de toprakla doldurmak gerekir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Roka Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Roka, Şubat, Haziran, Temmuz, Mart, Nisan, Ekim, Kasım ve Eylül aylarında ekimi yapılan bir bitkidir. Çok sıcak ve çok soğuk yerlerde ve bölgelerde değil daha çok ılık yerlerde yetişirler. Roka yetişmesi için toprağın ortalama sıcaklığı 18 derece olması gerekir.
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir. Bu yüzden mart ayından itibaren ekim yapmanız önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri