Kısmi süreli ya da part-time çalışma, tam zamanlı işe kıyasla haftalık çalışma saati belirgin biçimde daha az olan istihdam şeklidir. Çoğunlukla haftada 30 saatten az çalışan işçiler kısmi zamanlı sayılır.
Kısmi süreli çalışma, aynı iş yerinde tam süreli olarak çalışan bir kişinin 2/3'ü kadar çalışmayı ifade eder. Türkiye'de haftalık çalışma süresi azami 45 saat olduğundan 30 saate kadar olan çalışmalar kısmi süreli çalışma olacaktır.
Kısmi süreli çalışma bir diğer adıyla part-time çalışma, iş yerinde haftalık çalışma süresinin üçte ikisi oranında olan çalışma süresini ifade eder. Yasal olarak belirlenen haftalık tam çalışma süresi 45 saat iken, kısmi süreli çalışanlarda bu durum haftada en fazla 30 saat olarak belirlenmiştir.
Kısmi zamanlı öğrenciler (çalıştıkları birim tarafından uygun görülen program çerçevesinde) günde 3 ilâ 5 saat, haftalık ise en fazla 15 saat çalıştırılabilir.
Bu durumda emsal işçiye göre 45 saat olarak belirlenen normal çalışmanın taraflarca 30 saat ve daha altında kararlaştırılması halinde, kısmi süreli iş sözleşmesinin varlığından söz edilir.” ifadesinde altı çizili cümlede yer alan “üçte ikisinden az” ve “üçte iki oranına kadar” ifadelerine farklı anlamlar atfedildiği ...
İlgili 27 soru bulundu
Kısmi Süreli Çalışma Talebi Nasıl Yapılır? İşçiler; analık izni, çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin veya 6 aya kadar ücretsiz iznin bitiminden itibaren, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ay başına kadar herhangi bir zamanda kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilecekler.
Kısmi süreli ya da part-time çalışma, tam zamanlı işe kıyasla haftalık çalışma saati belirgin biçimde daha az olan istihdam şeklidir. Çoğunlukla haftada 30 saatten az çalışan işçiler kısmi zamanlı sayılır.
Kısmi zamanlı olarak çalıştırılan öğrencilere bir saatlik çalışma karşılığı ödenecek brüt ücret 2023 yılı için 44,48 TL'dir. Kısmi zamanlı öğrenciler, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa tabidir.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar dilerse ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri için isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirler. Bu nitelikteki isteğe bağlı sigorta primleri 4/a kapsamında sigortalılık statüsü sayılmaktadır.
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücret 11.402,32 Türk Lirasıdır. Yine part time aylık çalışma süresini 120 saat olarak kabul ederek hesaplamamıza başlayacağız. Yarı zamanlı çalışmada her 7.5 saatlik mesai 1 güne tekabül eder.
6- Kısmi İstihdam
Bir çalışmanın iş kanununa göre kısmi süreli çalışma olarak nitelendirilebilmesi için aylık 20 günden fazla olması gerekiyor.
olacaktır. Kısmi süreli çalışan sigortalının ay içindeki prim gün sayısı 20 günden fazla olamaz.
Kısmi sigortada sigorta konusu menfaat ayrı ayrı tarihlerde aynı rizikoya karşı aynı süre için birden fazla sigortacı tarafından sigorta edilmiştir. Bu durumda her sigortacı taahhüt ettiği bedele kadar sorumludur. Sigorta bedeli sigorta değerini geçerse, sigorta değerini aşan kısım tarih sırası itibariyle geçersizdir.
Normal haftalık azami çalışma süresi 45 saattir, bu nedenle part time çalışma süresi için ortalama 30 saat mümkündür. Bu 30 saat hafta içinde farklı günlere farklı saatlerde yayılabilir. Bu zamanda en az bir gün izin verilir. Bu yüzden yarı zamanlı çalışmada, haftanın her günü çalışmak zorunda değilsin.
Part time çalışma maaşı hesaplamada tam zamanlı çalışan işçinin aldığı maaş aylık standart çalışma saatine bölünerek işyerinde o iş için verilen saatlik ücret hesaplanıyor. Saatlik ücret part-time çalışanın o ay içinde çalıştığı toplam süre ile çarpılıyor. Böylece part-time çalışan işçinin hak ettiği ücret bulunuyor.
Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilere fazla sürelerle çalışma da yaptırılamaz. Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı Madde 9 —Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir.
Part time çalışma süresi, tam zamanlı çalışanın haftalık çalışma süresinin 2/3'dir. İş Kanunu'na göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir, haftada 30 saatten az çalışan işçiler part time yani kısmi süreli çalışan olarak kabul edilmektedir.
İş Kanunu'ndaki çalışma sürelerine ilişkin yönetmeliğe göre, işyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın 2/3'ü oranına kadar yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır. Buna göre, 45 saat çalışma süresinin uygulandığı bir işyerinde 30 saat ve daha az yapılan çalışma, kısmi süreli çalışmadır.
İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliğinin; “Kısmi Süreli Çalışma” başlıklı 6 ncı maddesinde, “İşyerinde tam süreli iş sözleşmesi ile yapılan emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılan çalışmanın kısmi süreli çalışma olduğu” Açıklanmaktadır.
KISMİ ZAMANLI ÖĞRENCİ KİME DENİR? Üniversitemizin akademik ve idari birimlerinde öğrenci olarak geçici işlerde çalıştırılan ve işçi sayılmayan öğrenciye denir.
Genel olarak konuşmak gerekirse, herhangi bir işte çalışabilirsiniz, ancak tipik öğrenci işleri genellikle yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerde (örneğin garsonluk), mağazalarda (örneğin satış temsilcisi veya rafları düzenleyen bir yardımcı olarak) veya eğitim alanında (küçük sınıflardan öğrencilere ders vererek) ...
KISMİ ZAMANLI ÇALIŞMA BURSU
Üniversitemizde 1996 yılından itibaren yürütülen bu çalışmada öğrenciler iş kazasına karşı sigortalanmakta ve üniversitenin ihtiyaç duyulan birimlerinde haftalık en fazla 15 saat süreyle çalıştırılmaktadır.
Haftalık çalışma süresi 45 saat, günlük çalışma süresi 7,5 saat olduğundan bir sözleşmenin kısmi süreli iş sözleşmesi olarak kabul edilebilmesi için haftalık çalışma süresinin 45 saatlik çalışma süresinin üçte ikisi veya bunun altı olan 30 saat ve altında olması gerekmektedir.
Kısmî süreli çalışan işçinin ücret ve paraya ilişkin bölünebilir menfaatleri, tam süreli emsal işçiye göre çalıştığı süreye orantılı olarak ödenir. Kısmi çalışma, 4857 sayılı İş Kanunun kabulüyle yasal bir nitelik kazandı. Kısmı çalışmanın özellikle istihdam düzeyinde iyileştirme yapacağı bekleniyordu.
Tam zamanlı olarak çalışan bir işçinin kısmi süreli çalışmaya geçirilmesi ancak işçinin yazılı onayının alınması ile mümkündür. İş Yasası'nın 22. maddesi gereği işveren işçinin yazılı onayını almaksızın işçiyi tek taraflı olarak kısmi süreli çalışmaya geçiremez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri