Aküde yer alan kimyasallar, soğuk havada daha yavaş hareket ederek daha az reaksiyona girer ve daha düşük enerji üretir. Normal kış koşullarında yaşanan bu durum, akünün bitmesi değil, akünün performansının düşmesi olarak görülebilir. Eğer araçta yeni akü varsa kış mevsimi problemsiz geçebilir.
Kış Aylarında Akü Marş Basmama Problemi Neden Olur? Soğuk havada akü çalıştıramamanın yani akü marş basmama durumunun en temel nedeni; kış aylarının getirdiği soğuk havayla aracın marş akımına olan ihtiyacının artması, akü enerjisinin azalması oluyor.
Soğuk havalar motorun da çalışmasını zorlaştırıyor. Bu sebeple de ilk marş basma gücü için gereken enerji daha fazla oluyor ve akü normalden fazla enerji harcıyor. Dolayısıyla da akünün şarj basmak için harcadığı enerji miktarındaki artışa bağlı olarak da akü daha hızlı boşalıyor.
Eğer havalar çok sıcak veya hava çok soğuk ise aracınızı iki ya da üç gün de bir çalıştırmanız gerekiyor. Normal süreçte ise haftada bir kere aracı çalıştırmanız yeterli olur bu şekilde aracın aküsü bitmez.
Çok soğuk ve çok sıcak havalarda akü hızla tükenebilmektedir. Eğer hava çok soğuk veya çok sıcaksa aracınızı 4-5 günde bir çalıştırmanızı tavsiye ederiz.
İlgili 35 soru bulundu
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Yolculuk yaparken müzik dinlediniz ve aracı kapattığınızda otomatik olarak radyonuz kapanmadı. Oto teyp çok az güç tüketmesine rağmen araç kapalıyken uzun süre teyp açık kaldığında aküyü bitirebilir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Bu elektrik harcamasını minimum seviyeye indirmek için aracınızın aküsü tam dolu iken, negatif kutup başını sökerek aracınızı o şekilde bırakmanızı tavsiye ederim. Bu sırada dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan biri kutup başını söktükten sonra şaseye veya pozitif tarafa temas etmeyecek konumda bırakmanızdır.
l Çoğunlukla kısa mesafede araç kullanımı akünün daha kısa sürede bitmesine neden olabilir. l Araçlardaki klima ve far gibi elektrik kullanan sistemler akünün ömrünü kısaltabilir. l Uzun süre boyunca aracınızı çalıştırıp kullanmamanız da akünün azalmasına neden olabilir.
Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından ilk kullanılacak yöntem akü bağlantı kablosu ile çalıştırma yapmak olmaktadır. Aküsü bitmiş bir aracın çalıştırılmasından en son yöntem olarak vurdurularak çalıştırma uygulanabilmektedir. Takviye kablosu ile şarj ederek aküsü bitmiş aracı çalıştırmak gerekmektedir.
Bundan hareketle marş motorunda oluşan bir problem aküyü bitirebilir. Çünkü marş motoru bozulduğunda aküden daha fazla elektrik temin etmeye çalışır. Bu nedenle de marş motoru aküyü bitirebilir.
Akünün saf su seviyesini sık sık kontrol etmek ve açık varsa kapatılması da akünün donmaması için önemlidir. Ayrıca tüm bu adımların yanı sıra aracınızı soğuktan korumanız da akü için önemli bir ayrıntıdır. Özellikle havaların ısısı düştüğünde ve kış mevsiminde aracınızı kapalı bir alanda tutmaya özen göstermelisiniz.
Aküler kimyasal tepkimeyle çalıştığı için sıcaklıktan etkilenirler. Soğuk hava koşulları da kimyasal tepkime hızını yavaşlatan bir faktördür. Motorun çalışması için gereken marş gücünün daha da artmasından dolayı soğuk havada akü, araçları çalıştırmakta daha çok zorlanır.
Araba aküleri, kimyasal reaksiyonun soğuk havalarda daha yavaş olması nedeniyle daha az elektrik akımı üretir. Bu yüzden marşa bastığınızda araç hemen çalışmaz.
Akülerde Saf Su Kullanımı
İyonları ve kirleri uzaklaştırılmış su kullanarak, akünün kullanım ömrüne de katkı sağlamış olursunuz. Normal su, pilin olması gerekenden çok daha fazla çalışmasına ve dolayısıyla daha yüksek bir iç sıcaklığa ve daha hızlı buharlaşmaya neden olur.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akü ömrü ne kadar sorusunun yanıtı; kullandığınız araca, otomobilinizi kullanma sıklığınıza ve akünün tipine göre değişiklik gösterebilir. Eğer standart bir otomobil kullanıcısıysanız ve aracınızı günde ortalama 2 kez, sabahları ve akşamları kullanıyorsanız, akünüzün 4 ila 6 yıl boyunca dayanması mümkündür.
Aux kablosu aküyü bitirmez.
Ayrıca bu kablonun bir telefon ya da müzik çalan cihaza bağlı olup olmaması önemli değildir.
Akü arızaları, zaman veya kullanım kaynaklı olabilir. Araçta elektrik kaçağı olması, akünün araca uygun olmaması, sık aralıklarla motorun çalıştırılması ve araca ilave donanımlar eklenmesi, kullanım kaynaklı akü arızalarına sebep olur.
Araç kapalıyken de enerji kullanır. Bu da akünün şarj olma fırsatı bulamadan tüketilmesine ve zamanla bitmesine neden olur. Çok sık marşa basmak da çok sık dur kalk yapmak da akü ömrüne olumsuz etki eder. Radyoyu açık bırakmak, farları açık unutmak ya da araç içi aydınlatmayı açık unutmak gibi sebeplerle de akü biter.
Araç stop ettiğinde akü voltajının 12 volt civarında olması gerekir. Marşa basınca da 10 voltun altına inmemeli. Eğer 10 voltun altına iniyorsa akü bitmiş, yani akünün değişmesi gerekiyor demektir.
Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir.
Yeşil renk, sorun olmadığını anlatırken siyah renk aküyü şarj etmek gerektiğini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri