Kışın açık, yazın tüplü fidanlarla ceviz dikimi yapılabilir. Ancak, tüplü fidanların dikiminde yaz ayları tercih edilse de aşırı sıcak havalar tercih edilmemelidir.
1 - Ceviz ağacı dinlenme döneminde -25 0C'ye kadar soğuğa dayanıklıdır. Ancak sonbahardaki erken donlara ve bilhassa ilkbahardaki geç donlara karşı hassastır. 2 – Sıcaklardan çok fazla etkilenmeyen ceviz ağacı +38 0C'ye kadar zarar görmez.
Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir. beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez.
Fernor Cevizi Ağaç Özellikleri
Kışın oluşan -25-30 dereceye kadar olan donlardan etkilenmeyen fernor ceviz ağacı Soğuğa dayanıklıdır. Dişi çiçekleri mayıs ayı başında açar bu yüzden bahar geç donlarından etkilenmez. Eylül ayının ortalarına doğru hasat edilir.
Türkiye ceviz fidancıları arasında yanlış bir anlayış devam etmektedir.Sert kış iklimli bölgelere son yıllarda çoğaltılmaya başlayan Franquette ceviz çeşidi tavsiye edilmektedir.Franquette ceviz çeşidi geç yapraklanması nedeniyle ilkbahar geç donlarının yaygın olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Bunlara ilaveten dumanlama veya sisleme, ısıtma ve yağmurlama uygulamaları da dondan korunmak için yapılabilecek faaliyetlerdendir. Isıtma için arazide testere talaşı, araba lastiği, linyit kömürü veya kullanılmış motor yağları yakılabilir.
Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
Kasım ile nisan ayları arasında çiftçi istediği her zaman aralığında açık köklü ceviz fidanı dikimi gerçekleştirebilir. Ancak tüplü ceviz fidanı için mayıs, haziran ayları tercih edilmelidir. Kışın açık, yazın tüplü fidanlarla ceviz dikimi yapılabilir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Verime Yatmış Ceviz Ağaçlarının Sulanması;
Çok kurak geçen yıllarda ise sonbahar ve kış sulamalarına ihtiyaç duyulabilir.
Genç ceviz ağaçlarının kök sistemlerini gelişmekte ve büyümekte olduğu için yaşlı ceviz ağaçlarına nazaran fazla suya ihtiyaç duyarlar. İlk birkaç yıl boyunca genç ağaçlar haftada bir veya iki kez sulama gerektirir. Sonrasında ise ağacın kök sistemi daha sağlam hale geldiği için ceviz sulama sıklığı azaltılabilir.
Ceviz fidanları için tavsiye edilen en uygun dikim mesafesi, 7 metreye 5 metre mesafedir.7 metreye 5 metre mesafe kullanıldığında dönüme ortalama 28 adet ceviz fidanı dikilir. 1 dekara kaç adet ceviz ağacı dikilir diye sorulacak olursa 1 dekar ve 1 dönüm aynı birim olduğu için yine 28 adet fidan dikilir.
Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir.
“Ceviz ağacının kökleri zehirli madde salgıladığı için, altında kendi fidanları dahil, odunsu başka fidan yaşatmaz. Ceviz ağacı sülfür gazı salgıladığı için altında oturulmaz. Çünkü sersemletir.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Ceviz Fidanı Fiyatları 2023 sezonunda 20 TL'dir.
Ticari ceviz bahçelerinin çoğu, 30 ya da daha fazla sene sonra üretim zirvesine ulaşır. Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Yaklaşık 12-15 hafta sonra, bazı tohumlar filizlenecek. Onları doğrudan tarlaya (ılıman kış ayları olan bölgelerde) veya özel toprak karışımı içeren (nehir kumu ve organik gübre vb.) tekli saksılara dikebiliriz. Filizlenmiş tohumlar yüzeysel, yani 3 cm derinlikte dikilmelidir ve devamında hafifçe toprakla örtmeliyiz.
Dikim çukurları 60cm derinliğinde ve 60 cm çapında olmalıdır. Fidanlar aşı noktaları toprak üstünde kalacak şekilde dikilmeli ve çukurlar bahçedeki üst toprak ile doldurulmalıdır. Dikimden hemen sonra fidanlara can suyu verilmelidir. Dikim yapıldıktan sonra, taç gelişimini de düşünerek 40-50 cm yukarıdan kesilmelidir.
Ceviz ağacı dikimi öncesi araziye veya bahçeye gerekli düzen verilmelidir. Arazide drenaj ve düzleme gibi çalışmalar gerekiyorsa yapılmalıdır. Bunun yanında arazi tepelik bir alanda bulunuyorsa “teraslama” çalışması yapılmalıdır.
Ceviz erkek organı, püskül şeklinde ağacın yan dallarında büyür ve bu şekli sayesinde kolayca anlaşılır. Dölleme – tozlaşma farkı: Kısaca tozlaşma bir polenin bir ağaçtan diğer ağaca yolculuğu anlamına gelir. Dölleme ise daha karmaşık bir yapı olup dişi ve erkek organların birleşip meyveyi oluşturma sürecine denir.
Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.
Chandler ceviz ağacı gelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyve vermeye başlamaktadır. Yarı bodur gelişen 6-7 yaşındaki chandler ceviz fidanı 25 kilo meyve vermeye artarak devam etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri