Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir. Bezelye toprak ısısı 4,5 derece olan yerde ekimi gerçekleşir. Pazı, havada don olayı başlamadan 40 gün önce ekilir.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Kısa Sürede Yetişen Meyveler
Domates, salatalık, biber, soğan (soğan özellikle çok ama çok kısa bir süre içerisinde yetişir), çilek, sarımsak ve fesleğen oldukça kolay ve hızlı büyüyen meyve ve sebzedir. Bu sebze ve meyveleri saksıya dikerek kısa süre içerisinde yetiştirebilir ve tüketebilirsiniz.
Açık ve kapalı balkonlarda bitki yetiştirilebilir yeter ki gereken sıcaklık, gün ışığı ve nem yakalansın.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sınıflandırma sisteminde sebzelerin soğuk koşullara dayanma özelliği esas alınmaktadır. Bezelye, pazı, ıspanak, lahana, sarımsak, kırmızı pancar, soğan, kereviz, turp, brokoli, tere, bakla, maydanoz, brüksel lahanası, marul, enginar, pırasa, havuç.
Soğan, sarımsak gibi fazla sudan hoşlanmayan sebzeler tahtalarda yetiştirilir. Ayrıca ilkbahar döneminde ve kışın fazla su istemeyen salata, marul, turp vb. türlerin yetiştiriciliğinde de kullanılır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Bu aylarda ekilecek sebzeler; marul, turp, pazı, soğan, bezelye, brokoli ve sarımsak olarak çeşitlilik gösterir. Kışın ekilen sebzelerden birisi olan marul, 5 derecenin altına düşmeyen bölgelerde yetişir. Bezelye toprak ısısı 4,5 derece olan yerde ekimi gerçekleşir. Pazı, havada don olayı başlamadan 40 gün önce ekilir.
Elbette balkonunuzun az güneş alması sebze yetiştirmenize engel değil. Güneş almayan balkonda yetiştirilebilecek sebzeler şunlar: Taze soğan, marul, havuç, patates, fasulye, turp. Eğer balkonunuz çok rüzgar alıyorsa duvara monte ya da balkon demirine asılan saksılar kullanmayın.
İlkbahar ve yazla birlikte genellikle insanlara 'bir şeyler ekip biçme' arzusu geliyor. : ) Kendi yiyeceklerinizi kendiniz yetiştirmek için bir bahçeye ya da bir tarlaya ihtiyacınız yok. Balkonda geniş bir saksıda bile çeşitli meyve ya da sebzeleri yetiştirebilirsiniz.
Ev içinde saksıda yetiştirilebilecek çok sayıda bitki vardır. Barış, Flamingo, Atatürk, Ebegümeci, Yasemin, Sardunya çiçekleri ve Afrika Menekşeleri; en çok yetiştirilen ev bitkilerinden sadece birkaçı... Bunların yanında Antorium, Orkide, Deve tabanı, Kaktüs gibi bitkilere de ev içinde yer verebilirsin.
Saksıda yetişen sebzeler ve meyveler; Domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, sarımsak, ıspanak, bezelye, marul, fasulye, pırasa, havuç, turp, tere, maydanoz, semiz otu, dere otu, nane, fesleğen, çilek, kavun vb.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Kış aylarında ekilecek sebzeler ve meyveleri bahçenize ya da saksınız ekerek kendi besinlerinizi yetiştirebilirsiniz. Özellikle soğuktan etkilenmeyen bitkileri tercih etmeniz gerekir. Soğukta yetişen sebzeler arasında; ıspanak, marul, sarımsak, tere, roka, havuç ve maydanoz yer alır.
Ocak ayında roka, dereotu tohumları ekilir. Şubat ayında soğan, sarımsak, roka gibi tohumlar ekilir. Mart ayında salatalık, zeytin, tere, pırasa, rezene, nohut, patates, patlıcan tohumları ekilir. Nisan ayında bamya, börülce, kavun, karpuz, salatalık, maydanoz tohumları ekilebilir.
Kış sebzeleri özellikle kış aylarında ekilir. Dolayısıyla ocak, şubat, mart ve aralık aylarında kış sebzesini ekebilirsiniz. Bunun için kumlu ya da humuslu toprakları tercih edebilirsiniz.
Ispanak ekimi için en ideal dönem Eylül, Ekim ve Kasım aylarıdır. Bu dönemde yapılacak ekim ile kış döneminde taze ıspanak tüketilebilir. Usulüne uygun şekilde ekimi yapılan ıspanağın çimlenme süresi 8-12 gün arasıdır. Ispanak, nemli ortamı seven bir sebzedir.
Marul tohumu ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında ağustos- aralık ayları arasında yapılmaktadır. Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri