Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir. Suyun gelmesi kesilene kadar beklemeniz ve tüm fazla suyun boşaltıldığından emin olmanız tavsiye edilir.
Kombinizin altındaki tahliye hortumunu kullanarak fazla olan kombi suyu boşaltılabilir. Bunun dışında daha kolay bir yol ise; kalorifer peteklerinizde bulunan tahliye müşürünü ya da tesisatın ana tahliye musluğunu tercih ederek basıncı istenilen seviyede tutabilirsiniz.
Kombinin altında yer alan su basma vanası ile eğer gereğinden fazla su basıldıysa, petek vanasından su boşaltma işlemi gerçekleştirilmesi gerekir.
Yöntem: Kombi Su Vanası Kullanarak Kombi Suyu Boşaltma
Kombinin altında bulunan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirerek kombi suyunu boşaltabilirsiniz. Musluğu açtıktan sonra dikkat etmeniz gereken nokta ise suyun fazlalık olan kısmını yani yeteri kadarını boşaltmanız olacaktır.
Kombi basıncının yükselmesi durumunda müdahale etmek için ilk olarak kombi basıncının 2.5 – 3 bar seviyesinin üstünde olduğundan emin olunmalıdır. Eğer kombinizin basıncı 1.5 bardan 2 bara kadar yükseliyorsa endişe edilmesine gerek yoktur çünkü bu bir arıza değildir.
İlgili 39 soru bulundu
Kombi suyunu boşaltmak için banyoda bulunan kombi tahliye musluğunu kullanmalısınız. Eğer banyoda kombi su boşaltma vanası yok ise evin içinde bulunan peteklerin birinden suyu boşaltabilirsiniz.
Kombi su basıncının düşmesi durumunda kombiye herhangi bir zarar gelip gelmeyeceği konusu en çok merak edilen konulardan biri. Eğer kombinizin su basıncı düşerse kalorifer tesisatı ya da kombiye herhangi bir şekilde zarar gelmez. Çünkü sistem yazılımında birtakım güvenlik önlemleri bulunur.
Kombi ısındıkça içerisindeki su genleşir ve bu da basıncın artmasına sebep olur.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Kombiye fazla su basılması halinde olması gereken 1,5-2 bar seviyesi geçilir. Bu nedenle su basıncını düşürmek gerekir. Kombi su basıncının yükselmesi kombinizin arıza yapmasına neden olur. Bu da sizlere ekstra maliyet yükü getirir.
Sonuç olarak, sizler de kullandığınız kombinin basıncını arttırmak yani su basmak için bu vanalara benzer olanı tespit edip, işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Genel olarak sola doğru çevrildiğinde çalışır.
Kombi Su Basıncı 2-3 Ayda Bir Düşüyorsa
Tabi bu değişim 0.5 bar gibi bir değerdeyse normaldir. Bu durumda kombi altında bulunan ufak bir vana ile kombiye tekrar su takviyesi yapılabilir. Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır.
Kombilerin üzerinde, kombinin içindeki suyun değerini gösteren elektronik veya analog bar göstergesi vardır. Bu gösterge 1.5-2 bar arasında idealdir.
Kombinin donmasını engellemek için eğer kısa bir süre kombiyi kullanmayacaksanız elektrik beslemesi ve gaz vanası açık tutulmalıdır. Eğer geceleri kombiyi kapatıyorsanız donmaya karşı emniyet kilidinin devreye girebilmesi için gaz vanası ve elektrik beslemesini açık tutun.
Eğer petekleriniz termostatik vanalıysa, saat yönüne doğru çevirin. Kadran 0'ı gösterdiğinde işlem tamamdır. (Bu vana genellikle radyatörün alt kısmında, sol tarafta konumlandırılır. Bazen radyatörün üzerinde de yer alabilir.)
Kombideki su basıncının ortalama 1.5 bar olması tavsiye edilmektedir. Eğer bu basınç 1 barın altına düşerse kaloriferlere yeterli miktarda su gitmez ve ısı azalır. Ancak bu basınç 1.5 barın çok üstünde olursa bu kez cihaz bu fazla basıncı tahliye etmek isteyecek ve bu sebeple su akıtacaktır.
Şimdi bu iki yönteme daha yakından bakalım: Kombi su vanasını kullanarak kombi suyu boşaltma: Her kombinin genellikle iki adet filtresi, bir doldurma vanası, bir de boşaltma vanası bulunmaktadır. Kombi suyunu boşaltırken kombinin altında yer alan boşaltma vanasındaki musluğu saat yönünün tersine çevirmeniz gerekir.
Suların kesilmesi, kontrol altına alınmadığı durumlarda kombiye zarar vermektedir. Kuru yanma gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için en doğru yöntem su kesintisi durumlarında kombiyi kullanmamaktır.
Kombiyi kapatın. Su akan yerin altına bir kap yerleştirin. Sola doğru çevirdiğinizde su akmaya başlayacak ve basınç düşecektir. Kombinizin altında ya da üzerinde su saatine benzeyen manometre de çubuk 1,5-2 arasında geldiğinde aynı vanayı sağa doğru çevirerek kapatın.
Kalorifer tesisatında hava var ise kombi içerisindeki otomatik hava alma purjör ü devreye girer ve havayı atar böylece kombi basıncı düşer kombi basıncını 1,5 bar a ayarlayarak yeniden çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Örneğin; sıcak su kullanımında ya da petek sistemi açık olduğunda kombi su basıncı yükselebilir. Ufak tefek olan yükselmeler normaldir. Basınç değeri 1,5 bardan birkaç gün veya haftada 2 bara kadar yükseliyorsa normal bir durumdur.
Kombinin manometresindeki (basınç değeri göstergesi) basınç değeri 1 ile 2 bar arasında olmalıdır. Kombi basıncını 1,5 barda tutmanız tavsiye edilir.
Kombilerin içinde belli bir oranda su bulunmak zorundadır. Bu su, peteklerin ısınmasını sağlar ve belli bir miktarın üstünde olmak zorundadır. Aksi halinde, kombi sisteminde belirtilen güvenlik sistemine göre, kombideki su belli bir oranın altına düşerse kombi çalışmayı durdurur.
Kombi Tesisatındaki Kaçağı Anlamak
Normal tesisata sahip olan bir kombinin sabit basınç aralığı 1.5 ile 2 bar arasında olması gerekmektedir. Eğer bu basınç sürekli olarak değişiyor ya da durmadan düşüyorsa bu kombi tesisatında bir kaçak olduğunun en net göstergesidir.
Basınç Emniyet ve Tahliye Vanası, farklı akışkanlara ve belli bir basınca göre dizayn edilmiş olan sistemlerin tüm olumsuzluklara karşı korumaya alınması için, dizayn basıncı belli bir değer üzerine çıktığında akışkanın (buhar, sıvı, gaz) kontrollü olarak tahliye edilmesini sağlayan vanalara denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri