Körebe, çelik, çelik-çomak, gömme çelik, kemik, saklambaç, kazık, dokuz kiremit, beş taş, dokuz taş gibi eğlenceye yönelik oyunlar, zekaya dayalı dokuz korgol veya dokuz kumalak gibi oyunların yanında orta oyunu tarzında düğün ve diğer özel gecelerde oynanan seyirlik oyunlar da bu kapsama girer.
Evcilik gibi hayal ve taklit oyunları, komşuculuk, saklambaç, kukla oyunları, top, çizgi, kör ebe, ip atlama, misket, çelik-çomak gibi geleneksel oyunlar ülkemizde çocukların en çok tercih ettiği oyunlar arasındadır (Pehlivan, 2005).
Geleneksel oyunlar, geçmişte çocuklar tarafından oynanmış ve nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelmiş, çocuğun iletişim kurmasını sağlayan işbirliğine dayanan oyunlardır. Bu araştırmanın amacı; okul öncesi dönemde okulda oynanabilecek geleneksel oyunlarda kazandırılabilecek değerleri ortaya çıkarmaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Halk biliminde geleneksel çocuk oyunları, bu oyunların eğitimsel kültürel değeri, unutulmuş veya unutulmaya yüz tutmuş Türk kültüründeki çocuk oyunlarını hatırlama ve yeni nesillere aktarmak için planlama yaparak uygulama için gerekli bilgi beceri ve tutumu kazanmaktır. Dersin ön koşulu yok. Dersin yan koşulu yok.
Misket geleneksel oyunların en sevilenlerinden biridir. Özellikle de erkek çocuklar cam veya mermerden yapılan misketlerle oynamayı severler. Bu oyunda oyuncu sınırı yoktur. Misket iki şekilde oynanabilir; yan yana dizmece veya kuyu.
Geleneksel çocuk oyunları, çocukların birlikte oynamalarına olanak tanır. Çocuklar daha birbirlerinin isimlerini öğrenmeden oynamaya başlarlar. Bu da ço- cuğun sosyal ve kültürel açıdan gelişmesini sağlar.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Senet, dünya tarihinin bilinen en eski masa oyunudur. Kökeni, M.Ö 5000 yıllarına dayanmaktadır. Oyun tahtasındaki bazı özel karelerde yer alan hiyeroglifler, çeşitli inanışlarla ilişkili olarak oyuna yön verir. Bu hiyerogliflerin değişen inanışlara bağlı olarak değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir.
Strateji oyunları kategorisinde bulunan oyunlar şöyle: Sayı Bulmaca, Çin Daması, Amerika Daması, Türk Daması, 4 x 4 Dama, Dokuz Taş, Üç Taş, Tic Tac Toe, Mangala türleri, Hex, Nim Nim, Tactix ve Tavşan ve Tazılar oyunu.
Okul dışı oyunlarımız çok daha çeşitliydi. Bugünün çocuklarınca, oynanması bir yana, adı dahi işitilmemiş onlarca oyun… İlk akla gelenler: Kazık, Düğme, Taşını Dik, Dana Çevirme, Aşık, Uzun Eşek, Fındık, Sigara Kağıdı, Çelikçomak, Körebe, Saklambaç, Seksek, Birdirbir…
Oyuncu çocuklar koşarak mendil hakeminin içinde olduğu dairenin içine gelirler. Oyun oyuncu çocuklardan birisinin mendili alıp takımının bulunduğu dip çizgiden çıkacak şekilde koşması ile sürer. Dip çizgisinin herhangi bir yerinden çıkması ile biter. Eğer vurulmadan sahayı terk ederse kazanır.
Ebe olmayan grup için 9 kiremitten yaklaşık 3 metre ileriye bir çizgi çekilir. Ve bu çizginin arkasına sıraya girilir. Buradan topla kiremitler yıkılmaya çalışılır. Kiremitler yıkılınca Ebe olan grubun ebesi topla kişileri kiremitleri döşemeden vurmaya, karşı grup ise ebeye vurulmadan kiremitleri döşemeye çalışır.
Saklambaç oyununda amaç oyuncuların nereye saklandığını bulmak ve sayı sayılan duvara sobelemektir. Ebe duvardan ayrıldığında görünmeden diğer oyuncuların da aynı şekilde duvara sobe yapması oyunun diğer bir amacıdır. Duvara önce koşup elini vurarak sobe diyen kişi oyunda kazanan taraf olur.
Türk toplumunun geleneksel sporlarından biri olan atlı cirit ile uğraşan bireylerin gelenekselcilik algılarına ilişkin atlı cirit sporu hakkındaki görüşlerini ortaya çıkarmak çalışmanın amacını oluşturmaktadır.
Yöreye göre dokuz veya yedi kiremit, dalye, dombili, mamuç şeklinde de bilinmektedir.
Bilye oyunlarının adı ve kuralları oynandığı ülkeye göre değişiklik gösterir. Türkiye'de renkli cam bilyelere "misket" denir. En çok oynanan bilye oyunları ise “tumba”, “kuyu” ve “Üçgen”dir.
Kemik aranırken tüm oyuncular, diğerlerini, kemiği bulduklarına dair kandırmaya uğraşırlar. Kemiği kaleye ilk getiren taraf, oyunu kazanmış olur. Oyun, bu işlemin birkaç kez tekrarlanmasıyla oynanır. Kemiği kaleye en fazla getiren taraf, oyunun galibi olur.
Bir kişi ellerini açmalı ve diğer kişi ellerini onun ellerinin üzerine koymalı. Elleri üstte olan kişi ebe olur. Diğer oyuncu, ebe olan kişinin ellerine vurmaya çalışır. Ebe olan ise ellerinin üzerine vurulmadan ellerini kaçırmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri