Otomatik Arabayı Park Etme
Araç park aşamasını tamamlamanın ardından fren yardımı ile araç durdurulmalıdır. Hemen ardından vites P konumuna getirilmeli ve ardından el freni çekilmelidir. Sürüş sırasında risk barındırmamak için araç tamamen durmadan P veya R konumlarına geçişten kaçınılması gerekir.
Kar ve buz üzerinde ilk hareket yapılırken aracımızda yukarıda belirttiğimiz önleyici destek sistemler yoksa dikkat etmemiz gereken konu, vites otomatik değil manuel moda alınmalı. 1 vitese alındıktan sonra çok hafif gaz vermek sureti ile vakit kaybetmeden, lastikler patinaja tutulmadan vites arttırarak 2. vitese ...
Otomatik vites araçla rampa çıkarken 1 ve 2'yi kullanmalısınız. Rampa çıkarken veya rampa üzerinde dur kalk yaparken 1 v2 iki konumlarını tercih etmek avantaj sağlar. bu noktada D modunu kullanmak sıkça yapılan hatalardan biridir. Yokuşta bir aracı geçmeniz gereken durumlar ile karşılaşabilirsiniz.
Tam otomatik şanzımanlı araçlarda;
Arabanızda kar modu varsa devreye sokun. Buz ve kar üzerinde kalkış yapacaksınız şanzıman üzerinde bulunan “L” modunu veya yazılı olan en düşük vitesi seçin.
İlgili 25 soru bulundu
N (Neutral): Aracı boşa almak için kullanılan vites modudur. Örneğin kırmızı ışıkta ya da farklı bir durumda hareketsiz beklerken alabileceğiniz vites modudur. P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P moduna alarak hareketsiz kalmasını sağlarsınız.
5Snow (Kar Modu)
Gaz girişini azaltır ve karlı koşullarda ihtiyacınız olan dengeyi sağlamak için fren gücü daha yumuşak hale gelir. Çekiş kontrolü kavramayı artırmak için daha aktif hale gelir. Bu mod, otomatik vitesli arabalarda, arabayı dengede tutmak için mümkün olan en yüksek vitesi seçecektir.
Otomatik Viteste N Ne Demek? Manuel viteski boş ne demekse otomatik vitesteki N de o demektir ve "Nötr" kelimesinin baş harfini ifade eder. Yani araç kısa süreliğine durmuşsa vites N konumuna getirilmelidir.
Kimi araç frene basmadan marş almayabilir, bu nedenle aracı çalıştırmak için ilk olarak frene basılmalıdır. Gaz pedalları ön alt kısımda, fren solda, gaz ise sağda bulunur. Ayağınız frende kontak anahtarını saat yönünde çevirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Bunu yapmak için araç olduğu konumda çalışır vaziyetteyken bir ayak debriyaj pedalına basılı şekilde, motor devri 4000 seviyelerine çıkarılarak gaza basılması ve aynı esnada debriyajdan ayağın geri çekilmesi yeterli oluyor.
Otomatik vitesli araçlarda ilk olarak fren ve gaz dengesinin iyi yapılması gerekir. Yokuşta aracı kaldırırken frenden ayak çekildikçe aynı anda yavaş yavaş gaza basılması önemlidir. Gaza basılırken öncelikle az güç uygulanması, araç yeterince hızlanmıyorsa giderek daha güçlü bir şekilde pedala basılması gerekir.
Otomatik vitesli arabalarda bulunan temel vitesler şunlardır: P (Park Etme): Yolculuğunuz sonlandığında ve arabanızı park etmeniz gerektiğinde kullanmanız gereken vitesi ifade eder. R (Geri Gitme – Reverse): Aracınızı geriye doğru hareket ettirmek istediğinizde kullanmanız gereken vitesi ifade eder.
P: “Park” sözcüğünün kısaltması ve aracınızı park ettikten sonra otomobili bu moda almanız gerekiyor. R: Bu harf, “Reverse” yani “geri gitmek” sözcüğünün kısaltması. Geri vitese geçmek için vitesi bu konuma almanız gerekiyor. D: “Drive” yani “sürüş” sözcüğünün kısaltması.
“D” aynı zamanda yaygın olarak “overdrive” olarak da adlandırılır. Bu, otomatik şanzımandaki en üst “vites” ayarıdır. Bu vites otoyollarda veya araç uzun yol seyahatleri için aynı RPM'de giderken kullanılır.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir.
Vites üzerindeki harflerin ne anlama geldiğini, bu harflere bağlı olarak yapılacak bazı hareketleri bilmek ve uygulamak otomatik vitesli araba kullanmak için yeterli. D, 2 ve L pozisyonları dışında vites konumu değiştirirken mutlaka frene basmak gerekiyor.
Otomatik vites l harfi İngilizce “Low” kelimesini simgelemektedir. Bu da düşük ya da ağır devir anlamına gelmektedir. “L vites nedir?” sorusunun cevabı en basit haliyle birinci vites olarak verilebilir. Otomatik vitesli araçlarda aracın vitesi motor devrine göre otomatik olarak değişmektedir.
Araç hareket ettirileceği zaman, yani yola çıkılacağında vites kolunun D (sürüş) konumunda, Araç geri sürüleceği zaman vites kolunun R (geri) konumunda, Araç kırmızı ışıkta ya da benzeri bir halde bekler durumda kaldığında, vites kolunun N (nötr) konumunda olması gerekir.
Kırmızı ışığa geldiniz ve aracınız halen daha D konumunda frenle iyice yavaşlayıp durdunuz frene bir kez daha sert basarak vitesi N konumuna alabilirsiniz Sarı ışıkla beraber tekrar fene sert basarak vitesi D konumuna alıp yolculuğunuza devam edebilirsiniz.Böylelikle ileride Otomatik şanzıman ile alakalı sorunların da ...
Karda ve buzda araç kullanırken önlemlerinizi alın
Hafifçe fren yaparak patinaj yapmaktan kaçının ve yalnızca yeterince dinlendiğinizde ve uyanık olduğunuzda aracınızı kullanmak için ekstra önlemler alın. Şeridinizde kalın ve diğer araçlara yol verin ve hız sabitleyiciyi kapatın çünkü bu, patinaj riskinizi artırabilir.
Spor/Güç Modu
Spor veya güç modunda, otomobil sportif sürüş isteyenlere hitap eder ve bu sürüş modu bazı sürücü yardımlarını devre dışı bırakabilir. Gaz tepkisi keskinleştirilir, daha sert süspansiyon ayarları kullanılır, daha gürültülü bir ses için bir egzoz valfi (EGR) açılabilir.
Yokuşları çıkarken gaza çok basmak yerine manuel olarak kullanabilirsiniz. Eğer 3. ya da 4. viteste kalıyorsanız, çok daha fazla yakıt harcıyorsunuz demektir. Kalkış anında gazı sabit tutun, çok fazla gaza basılırsa, yakıt harcaması artmaktadır. Bu sabit gaz korunduğunda yakıt tasarrufu artmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri