"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI" Pirinç ve bulgurun vazgeçilmez bir karbonhidrat olduğunu dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, "Bulgur, pirince göre daha çok protein içeriyor. Kan şekerini daha yavaş yükseltiyor. Pirinç kan şekerini çok hızlı yükselttiği için çok da hızlı düşürüyor.
Pirincin en büyük artısı gluten içermemesidir. Fakat bulgur besin değerleri bakımından pirinçten daha zengindir. Protein alımına dayanan bir diyet yapıyorsanız pirinçten daha fazla protein içeren bulguru tercih edebilirsiniz. Proteinin yanı sıra içerdiği demir açısından da bulgur pirincin önüne geçmeyi başarıyor.
Bulgur diyet yapan kişilere pirince göre daha fazla önerilmektedir ve miktarı ayarlandığında da tokluk hissi uzun olduğundan kilo vermeye yardımcı besinler arasındadır.
Kepekli Pirinç
Pirincin kabukları protein, yağ, karbonhidrat, demir ve kalsiyum açısından beyaz pirinçten daha zengindir. Nişasta açısından ise beyaz pirinçten daha fakirdir. Kepekli pirinç, beyaz pirinçten beş kat daha fazla lif içerir ve B2 vitamini açısından da önemli bir kaynaktır.
Pirincin glisemik değerleri yüksektir. Bu nedenle kan şekerini yükseltebilir. Bulgurun ise daha düşüktür. Kan şekerini hızlı yükseltmez ve daha tok tuttuğu için kilo kontrolünüz açısından pirinç yerine bulgur tercih edilebilir."
İlgili 18 soru bulundu
Fakat bulgurda bulunan fitik asit miktarı pirince oranla çok daha azdır. Bu nedenle bulgur tüketildiğinde diğer besinlerden alınan mineraller, pirince oranla daha iyi sindirilmektedir. Bulgurun glisemik indeksinin düşük olması diyabet hastalarında da pirinç yerine önerilmesine neden olmaktadır.
bulgurun kan şekerini yükseltme oranı(glisemiks indeks) daha düşüktür bu da daha az inülin salgılanması ve daha az yağ demektir. genel olarak düşük kan şekeri vücuttaki growth hormonun salgılanmasını artırır. antrenman sonrası kan şekerinin yüksek seyretmesi istendiğinden pirinç tercih edilebilir. ben şahsen mix ...
"BULGUR PİRİNÇTEN DAHA SAĞLIKLI"
Bulgurdaki en önemli olay lif bulunması. Bulgur lif zengini besin kaynaklarımızdandır, pirinçte böyle bir durum yok maalesef. Bu da bizim bulgur tükettikten sonra uzun süre tok kalmamız sağlıyor. Bulgur pirince göre mineral ve potasyum açısından da çok zengin.
Bulgur pilavı ise günde bir defa tüketilebilir. (Sınırsız değil sadece 2-3 kaşık tüketilebilir.)
İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir. Sporcuların fazla efor sarf etmekten kaynaklı olarak tansiyonlarında ani düşme ve yükselmelerin önlenmesi de yağsız sporcu pilavı ile mümkün olmaktadır.
Diyet yaparken pilav türleri tüketilebilir. Ölçülü olacak şekilde tabaklarınızda pirinç ya da bulgur pilavı yer alabilir. Haftanın günlerini pilav türlerine bölebilirsiniz. Bir akşam pirinç pilavından ortalama 6 kaşık yerken diğer akşam bulgur pilavından 8 kaşık tüketebilirsiniz.
Pilavlık bulgur vitamin değerleri ve lif bakımından zengin olmaktadır. Ama bulgur yemek şişkinlik ve gaza neden olmaktadır. Sindirim sisteminde gaz sıkıştığı için şişkinlik yaşanmaktadır.
Bulgur kalp ve damar sağlığını destekler. Koroner kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. Kanın damarlarda rahatlıklarda akmasını sağlayan veya başka bir deyişle kan dolaşımını düzenleyen bulgur, kalp krizi, inme gibi hastalıklara yakalanma riskini en aza indirir. Kansızlık için oldukça faydalıdır.
Canan Karatay yaptığı açıklamada ekmek yerine ceviz tüketilmesini önermişti. Karatay ''ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir.
Özellikle bölgesel anlamda daralmak istiyorsanız ben yemenizi pek tavsiye etmem. Ketojenik diyet yapıyorsanız bulgur pilavı yerine karbonhidratı meyveden almak kulağa çok daha hoş geliyor. 2-3 yemek kaşığı kadar bulgur pilavının 1 dilim ekmek ile eş değer olduğunu unutmamakta fayda var.
Evde ise menünüzü şekillendirmek daha kolay, 1 tabak sebze yemeği, 1 kase çorba, salata ve ızgara güzel bir akşam yemeği olur. Bakliyatlar da Karatay Diyeti'nin temel ögelerinden, ama belli başlıları. Örneğin pirinç yememeniz gerekiyor ama bulgur yiyebiliyorsunuz.
Bulgur, sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor, hazmı kolaylaştırıyor. Bulgurun içinde bolca B vitamini var demiştik. Özellikle içerdiği B1 vitamini ve besin lifi sayesinde bulgur, sindirim sisteminin de sağlıkla fonksiyonlarını yerine getirmesine destek oluyor.
Bulgurun Farkı
Ayrıca makarna ve pirince göre glisemik endeksinin daha düşük olması bulguru bu tarz gıdalar arasında daha da sağlıklı yapmaktadır. Kısaca bulgur; posa, lif açısından zengin, karbonhidrat değeri daha düşük ve protein değeri yüksek oldukça değerli bir gıda maddesi olarak bizlere ulaşmaktadır.
Bulgur listede ilk sırada.
Lif içeriği beyaz pirinç ve makarnaya oranla daha yüksektir. Bulgur magnezyum ihtiyacımızı da önemli ölçüde karşılar. Magnezyum kas kasılmasını ve karbonhidratların enerjiye dönüşümünü kontrol eder. Bu nedenle sporcular için de ayrı bir öneme sahiptir.
Besin değerlerini piştikten sonra da korurlar. Şeker oranı en düşük pirinç türü basmati pirincidir. Sporcuların tercih etmelerin nedeni de bu besin değerleridir. Basmati pirinç vücutta hızlı enerji üretimi sağlarken glimesik indeksi düşük olduğu ve lif içerdiği için oldukça uzun süre tokluk hissi yaratır.
Bulgur pilavının 100 gramı 18.19 gram karbonhidrat, 2.78 gram protein, 3.39 gram yağ, 2.98 gram lif içermektedir. Bulgur en faydalı tahıl gruplarının başında geliyor.
Beyaz pirincin lif oranı düşüktür ve işlenmiş tahıllar arasında yer alır. Bu nedenle kabızlığa iyi etki etmez.
Sağlıklı olsa dahi bütün besinler dengede olduğu sürece her şey yolunda demektir. Yemeklerinize ilave olarak bulgur pilavı tüketmek istiyorsanız o zaman 4-5 yemek kaşığı kadar tercih edebilirsiniz. Diyet sürecinde kalori hesabı yapmak sizi bir sonraki öğüne hazırlayacaktır.
Spor yapan kişiler günlük enerjilerinin yaklaşık yüzde 20'sini yağlardan sağlar. Karbonhidrat içeren tam tahıllı besinler, makarna, pirinç, bulgur, karabuğday, kinoa, sebze ve meyve gibi besinlerin uygun miktarlarda tüketilmesi egzersizden en yüksek faydayı sağlayabilmek için oldukça önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri