OCAK AYINDA YAPILACAK TARIM İŞLERİ TARLA ZİRAATI: a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır.
Verimi ve kaliteyi artırmak için toprak ne zaman sürülmelidir? İlkbaharda erken sürüm yapılırsa toprak kesekli olmaktadır. Daha sonra bu keseklerin parçalanması daha da zorlaşmaktadır. En uygun zaman ise ilkbaharda mart-nisan ayında tarlaya girilebilen en erken dönemde, anızın bozulmasının gerektiği belirlenmiştir.
Tarla hazırlığında amaç; ön bitki artıklarını toprağa karıştırmak, yabancı otları yok etmek, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, çimlenme, çıkış ve büyüme için uygun rutubet, havalanma ve sıcaklığı sağlamaktır. Tarladaki ön mahsül kaldırıldıktan sonra 20-25 cm derinlikte pullukla sürülür.
Islak toprak hazırlığı, sulanarak veya sulamaksızın yapılan üretim alanları için uygun bir seçenektir. Bu yöntem ile toprak hazırlığı yapmak için yüksek miktarda su gerekmektedir. Ayrıca, bu yöntemle toprak su ile örtülür olduğu için toprağın nem oranı yüksektir ve dolayısıyla iyi şekilde sürülür.
Sürülmüş tarlalara ekim için ikileme ve üçlemesi yapılır. Sürümle birlikte gübreleme de devam eder. Özellikle soğuk bölgelerde hububatta erken ekim amacıyla bu ay ekim başlar. Endüstri bitkilerinde sulama, çapalama ve diğer bakım işleri devam eder.
İlgili 19 soru bulundu
GELENEKSEL TOPRAK İŞLEME
işleme aleti olarak pulluk kullanılır ve toprak 25-30 cm derinlikte alt üst edilerek işlenir.
Nadas uygulamasının asıl amacı toprağın nemini artırmaktır. Toprakta organik madde miktarını artırmak. Bitki besin maddelerinin alınabilirliğini temin etmek. Arazideki yabancı otları yok etmek.
Toprak verimliliği toprağın içerisinde yer alan organik ve organik olmayan maddelerin miktarlarına, bunların birbirleri ile uyumuna ve çevre etkenlere bağlıdır. Verimli bir toprakta %45 oranında mineral madde, %5 oranında organik madde, %25 oranında su (nem) ve %25 oranında oksijen bulunması gerekir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Toprağı verimli bir hale getirmek amacıyla yapılması gereken iş, mevcut bahçe toprağının yapısında kil bulunuyorsa kum ya da mil, kumlu bir yapıya sahip ise killi toprak eklenerek karıştırılmasıdır. Bu uygulama sayesinde toprak ıslak edilir ve besin açısından zengin bir hale gelir.
Toprağın üst kısmında herhangi bir bozulmaya yol açmadan, toprağın yüzlek olarak alttan işlenmesidir. Bu yöntemde; toprağın 5-8 cm derinliğinden geçen, yabancı otları kök boğazından keserek öldüren keskin kenarlı, geniş işleme bıçağına sahip "Kırlangıçkuyruğu" ve "Kazayağı" gibi toprak işleme aletleri kullanılmaktadır.
İlkbahar ve yaz işlemesi, olmak üzere ikiye ayrılır. Sonbahar-kış toprak işlemesi ekolojik koşullara göre en geç Aralık ayında yapılır. Toprak pulluk ile en fazla 15cm derinliğinde işlenir. Bu işlemede toprak kesekli olarak bırakılır.
Alt kavrama payı, az olursa pulluk toprağa batmaz, çok olursa pulluk toprağa dalmaya çalışır. denir. Yan kavrama payı, az olursa pulluk sürülmüş tarafa kaçar, çok olursa işlenmemiş tarafa kaçar.
a) Kışı ılık geçen yerlerde ilkbaharda ekilecek tarlalar sürülür ve açmalar yapılır. Ekimle birlikte gübre verilmemiş tarlalara gereken gübreler verilir. b) Yeşil gübre maksadıyla Güneyde bakla ekimi yapılır. c) Kabarık tarlalar loğ denilen yuvarlak silindir taşlarla bastırılır.
Toprağın bir yıllığına boş bırakılması işlemidir. Genellikle kuru tarım yapılan bölgelerde uygulanan nadas bırakma işlemi, temel olarak topraktaki nemi arttırmak için yapılmaktadır. Artan toprağın neminin mineraller bakımından zenginlik kazanması toprağın verimini ve bereketini arttırır.
Nadas Bırakmak Ne Demek? Toprağın işlenmeden boş bırakılmasına nadas adı veriliyor. Özellikle yağışın yetersiz olduğu yerlerde nadas, toprakta nem biriktirmek ve organik madde açısından toprağı zenginleştirmek için çiftçilerimize fırsat yaratıyor.
Bunun için bir miktar nemli toprak ele alınır, baş ve işaret parmakları arasında sürttürülür. Eğer parmaklar arasında zımpara hissi bırakıyorsa kumlu, unsu ve kadifemsi bir his bırakıyorsa siltli, sakız hissi bırakıyor ise killi bir topraktır.
Topraktaki organik madde içeriğini ve verimliliğini artıran temel elemen Azot (N)'tur. Bu nedenle azot miktarını artıran baklagil ve yem bitkilerinin ekilmesi önemlidir. Topraktan kaldırılan ürün sonrası anız materyali topraktan uzaklaştırılmamalıdır. Mümkünse ekim nöbeti (münavebe) sistemiyle üretim yapılmalıdır.
Buda en büyük doğal tahribatı gerçekleştiren toprak erozyonunun önlenerek, biyolojik aktivitenin hızlandırılması ve toprağın bozulan besin maddesi dengesinin sağlanması ile toprak degradasyonun önlenmesi sağlanabilir.
En verimli toprak türü, çernezyom topraklarıdır. Orta Kuşağın yarı nemli olan bölgelerinde uzun boylu çayırların altında meydana gelen topraktır. “Kara toprak” olarak da bilinmektedir. Organik madde açısından son derece zengindir.
Çernozyumlar: Zonal topraklar içerisinde tarımsal verimliliği en fazla olan toprak hangisidir sorusunun cevabı çernozyumlar olacaktır. Humus yönünden oldukça zengin olan bu topraklar bitki örtüsü olarak çayırların altında yer alırlar.
Killi toprakların su tutması yüksek olup, sulama yapıldığında çamur olur, kuruduğunda ise yarılır ve kerpiç gibi olurlar. Toprak yüzeyi kuruduğu halde altı çamur olabilir. Toprak yarıldıktan sonra ise nem kaybı çok olur. Uzun sürede ve kontrol edilerek sulama yapılmalıdır.
Adana'nın Seyhan İlçe Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, toprağın nadasa bırakılan tarlalara baklagil ekilmesi önerisinde bulundu.
Pamuk ekilecek bir tarlayı nadasa bırakma yerine buğday ekmek, ertesi yıl pamuk ekmek nöbetleşe ekim denir.
Anız malçlı toprak işleme sistemi:
Anız malçlı toprak işleme sistemi, anızlı nadas sistemi olarak ta bilinmektedir. Bu sistemde ilk toprak işleme; devirmeksizin yüzlek olarak alttan işleme yöntemi ile toprak 5-10 cm derinlikte kesilerek belli miktarda kaydırılıp, devirmeden tekrar olduğu yere bırakılarak yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri