9- Sokağımızda küpeli hayvan başka hayvanlarla çiftleşiyor, kısır hayvan çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonları etkisiyle çiftleştikleri görülebilmektedir, fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır.
Evet, kısır bir erkek kedi yine de çiftleşebilir, ancak yavru üretemez.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.
İlgili 27 soru bulundu
Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Bu durum genellikle kızgınlık döneminin başlangıcında hamile kalan kedilerde sürecin 20-25 gün kadar devam ettiği durumlarda yaşanır. Ancak kedigillerde hamilelik döneminde kızgınlığa girme ve tekrar çiftleşme gerçekleşebilir.
Kısır kedi/köpekler çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonlarının etkisiyle çiftleştikleri görülebiliyor fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır. Dişilerde çiftleşme için kızgınlık dönemine girilmesi gerekir.
Erkek kedileri kısırlaştırmanın faydaları konusunda da şunlardan bahsetmek mümkün olabilir: Kısırlaştırma işlemi ile erkek kedilerin çiftleşme imkanı bulunmaz. Çiftleşme dönemlerinde yaşadıkları agresiflikleri hiçbir şekilde yaşamazlar. Kısırlaştırılan kediler cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunma imkanı bulur.
Kısırlaştırma ile kızgınlık döngülerini kontrol eden hormonların üretilmesinden sorumlu olan yumurtalıkların alınması nedeniyle, kısırlaştırılan dişi kediler artık âdet görmeyecek veya kızgınlık belirtileri yaşamayacaktır.
Buna 'kilitlenme' denir ve son derece normaldir. Peniste, bulbus glandis denilen bir bölgenin şişmesi yüzünden oluşur. Kilitlenme sırasında, erkek köpek, dişi ile arka arkaya duracak şekilde dönebilir. Köpekleri ayırmaya çalışmayın, aksi takdirde onları yaralayabilirsiniz.
Yavrular cinsel olgunluğa eriştiklerinde ana-babaları ve kendi öz kardeşleri ile çiftleşebilmektedir.
Birçok farklı kaynakta, kısırlaştırma operasyonu için nötrleştirme ve sterilizasyon gibi ifadeler de kullanılıyor. Bu operasyon sonrasında dişi köpeğiniz kesinlikle bir daha asla hamile kalamazken, erkek köpeğiniz de herhangi bir dişiyi asla hamile bırakamaz.
Kedilerde döllenme 24 saat sonra gerçekleşebilir. Dişi kediler birden çok erkekle çiftleşebilir, ortalama 4 yavru doğurabilirler.
Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
Erkek kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 2- 3 gün içerisinde ayaklanır. Kastrasyon operasyonu sonucunda erkek kedilerinizin depresyona girme ihtimali de azalır çünkü artık çiftleşme isteklerinden ötürü acı çekmeyeceklerdir. Erkek kedileriniz artık daha mutlu, oyuncu ve huzurlu şekilde hayatlarına devam edebilirler.
Testis torbasının içinde testislerin olmaması, kesin bir kısırlaştırma işareti olarak kabul edilir. Penis Dikenlerinin Yokluğu: Kısırlaştırılmış erkek kedilerin penis dikenleri genellikle alınır veya küçültülür. Bu nedenle kısırlaştırılmış bir erkek kedide penis dikenleri yoktur veya daha küçüktür.
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
İnsanlar gibi tüm hayvanların da üreme ve çoğalma hakları vardır. Hayvanların yeme içme ihtiyaçlarının teminini engellemek uygun olmadığı gibi üreme özelliklerini ortadan kaldırmak da uygun değildir. Gerekli ve meşrû bir sebep bulunmadıkça hayvanların kısırlaştırılması da câiz değildir.
Erkek kedinin testislerinin alınması mantığına dayanan erkek kedinin kısırlaştırılması operasyonu testislerin bulunduğu keseye çizik atılarak başlar. Testisler keseden açılan kesikten dışarı çıkarılır ve uzaklaştırılır. Testislere bağlı olan damar ve kanallar bağlanarak işlem bitirilir.
Kısırlaştırma sonrasında kedinin çok fazla hareket etmesine de uzun süre hareketsiz kalmasına da izin vermemelidir. Onunla zaman geçirip oyun oynamaya devam etmelisiniz ancak dikişler tamamen iyileşinceye kadar merdiven çıkmasına, atlamasına, zıplamasına ve koşmasına izin vermemeniz gerekir.
Erkek kedilerde çiftleşme siklusu için belirli bir zaman yoktur. Herhangi bir sağlık problemi yoksa her zaman çiftleşmeye hazırdır.
Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
Memelilerde daha çok kedi ve köpeklerde görülen bu duruma "heteropaternal superfecundation" deniyor. Kediler bir çiftleşme döneminde birden fazla erkek kedi ile çiftleşir ve farklı spermler farklı yumurtaları dölleyerek yavrular oluşturabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri