Dişi köpekler kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi mümkün olmamaktadır. Erkek köpeklerdeyse çiftleşme görülebilmektedir. Fakat erkek köpeklerde çiftleşme kısırlaştırma ameliyatı sonrası yoğun olmamaktadır.
Fakat ameliyat sırasında kızgınlık dönemine girmelerini sağlayacak üreme hormonları alındığı için hormonları çiftleşme için uygun seviyeye gelmez. Diğer bir deyişle dişi köpeklerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
Köpekler bu tırmanma/binme/kerkinme hareketini cinsel bir davranış olarak gösterebilirler. Köpeğiniz dişi, erkek hatta kısır bile olabilir. En büyük sürprizi kısırlaştırılmış köpeklerin sahipleri yaşar. Bazı kısır köpekler de erekte olabilir ve hatta bir miktar meni gelebilir.
Kısırlaştırıldıktan hemen sonra çiftleşen erkek köpek, dişiyi hamile bırakabilir. Çünkü hormonlar tam olarak vücuttan atılmamıştır. Bu sebeple dişi köpeklerde böyle bir risk bulunmasa da erkek köpekler kısırlaştırıldıktan hemen sonra hamile bırakabilir.
Kızgınlığa giren köpekte kanlı akıntı ve idrarda iz görülür. Kızgınlık dönemindeki köpeklere kısırlaştırma yapılmaz. Böyle durumlarla karşılaşıldığında bir veteriner hekimle görüşüp köpeğin kısır olup olmadığı muayene ettirilir. Ultrason yardımı ile köpekte yumurtalık ve rahim olup olmadığı görülür.
İlgili 41 soru bulundu
Kısırlaştırılan dişi köpek adet olmaz; akıntısı ve adet döneminde çevreye yaydığı kötü kokusu da engellenmiş olur. Böylece çevredeki erkek köpeklerin dikkatini çekemez ve oluşabilecek trafik kazalarını ve kavgaları minumuma indirir.
En net ve yalın haliyle bir cevap arıyorsanız, evet köpekler regl olur ve bu durum aynı insanlarda olduğu gibi belirli periyodlarla gerçekleşir. Yetişkinliğe adım atan her dişi köpek, özellikle 6-8 aylık olduğu dönemden bir yaşına uzayan süreçte regl olmaya müsaittir. Her köpekte bu süre değişecektir.
Normal şartlarda köpek kısırlaştırma işlemi yapılan dişi köpeğin regl olması beklenmemektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalık ve rahim alındığından, dişi köpeğin gebe kalması engellenmektedir. Kısırlaştırma ameliyatı sırasında yumurtalıkların tamamen alınmadığı durumlarda, regl oluşumu görülmektedir.
Erkek köpeklerde kısırlaştırmanın birçok faydası bulunur. Bu operasyon sonrası testis kanseri ve fıtık oluşma riski düşer; prostat bezinde iltihaplanma ya da büyüme riski azalır. Kısırlaştırma sonrası erkek köpekler başka köpeklerle daha iyi anlaşırlar, agresif hareketleri kontrol altına alınır.
Görüldüğü üzere kısırlaştırma köpeklerde hem sağlık hem de davranış üzerine oldukça olumlu etkilere sahip bir işlemdir. Ayrıca kısırlaştırılmış köpekler daha sakin ve sosyal yaşantıya daha uyumlu oldukları ispatlıdır. Kısırlaştırma işlemiyle köpek doğasına müdahale edildiği argümanı kesinlikle yanlıştır.
Köpeğin kızaklaması, anal kese sorunlarının olası bir belirtisi olsa da bu davranışın, parazit veya sindirim sorunları gibi başka sebepleri de olabilir. Ya da sadece kaşınan bir poposu vardır.
Kısırlaştırma ile köpeklerin daha sakin bir mizaca kavuştukları bilinmektedir. Özellikle kızgınlığa giren dişinin peşinde dolanan erkek köpekler arasında yaşanan kavgalar ve ortaya çıkan yaralanmaların kısırlaştırma sonrası görülmesi pek beklenemez.
Evinize her döndüğünüzde sizi sevgiyle karşılayan, heyecandan çılgına dönen ve bazen de çişini yapan bir dostunuz varsa büyük bir sevgiyle karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. Sizi karşılarken köpeklerin kuyruk sallaması, zıplaması ve hatta oyuncaklarını getirmeleri onun sizi sevdiğinin en bariz göstergelerindendir.
Köpeğinizin kısırlaştırılmasına karar verirken, bu işlemin ergenlikten önce yaklaşık 7 ila 10 aylıkken yapılması tercih edilebilir. Büyük ve dev köpek ırklarında, ergenlik biraz daha geç olur, bu yüzden söz konusu ırkların nispeten biraz daha büyüdüklerinde sterilize edilmeleri söz konusu olabilir.
Küçük ırk dişiler büyük ırk erkeklerle kesinlikle çiftleştirilmemelidir. Bu çiftleşme anatomik olarak hem erkek hem de dişi için zorlayıcı olabilir.
Öncelikle bu konuyu köpeğinizin veteriner hekimine danışmakla birlikte, kısırlaştırma operasyonu için en doğru zamanın köpeğiniz 6. ve 9. aylıkken olduğunu söylemek mümkündür.
Eğer kısırlaştırma operasyonu için 2-4 yaş ve sonrası gibi geç bir vakit tercih edilecek olursa davranışsal olarak koku bırakma alışkanlığına devam etme olasılığı yüksektir. Tabii erkek kedilerin keskin eklenti bezlerindeki kokuları kısır kedilerde olmayacağından aslında sadece idrar çıkışı olacaktır.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat).
Genel olarak, köpeklerde kısırlaştırma ameliyatı altı ila dokuzunu aylarda yapılıyor. Fakat ırkların büyüklüklerindeki farklılık, olgunlaşmalarında da farklılık yaratıyor. Büyük ırklar, küçük köpeklere göre daha geç olgunlaştığından, onlar için en doğru zaman 6. aydan belki biraz daha geç olabilir.
Köpeklerin hamilelik süresi genel olarak 55 ile 70 gün arasında değişiklik göstermektedir. Bildiğiniz üzere köpekler tek seferde çoklu doğum yapan canlılardır, köpeğinizin kaç adet yavrusu olabileceğini veteriner muayenelerinde öğrenebilirsiniz.
Ancak çok fazla faktörden etkilenen bu sürenin dört aya kadar inmesi veya on iki aya kadar uzaması mümkündür ve herhangi bir hastalık anlamı taşımayabilir. Dişi köpek için östrus dönemi, ya yaşanan bir çiftleşme ile bireyin hamile kalması ya da bu hormonal ve fizyolojik olayların sönmesi şeklinde sona erer.
Hamilelik, insanlarda olduğu gibi köpeklerde de istisnai bir durumdur. Köpekler hamile kaldıklarında fiziksel ve psikolojik bazı belirtiler göstermektedirler. Köpeklerin gebelik süreci ırka göre farklılık göstermekle birlikte 56 gün ila 70 gün kadar sürer.
Köpeğin kızıştığı zaman, dişilik organı şişmeye başlar. Genital bölgesinin genişlemiş ve dışarı doğru çıkmış olduğunu fark ediyor olmalısın. Dişilik organının ucu, erkek köpeğin girmesini kolaylaştırmak için yukarı doğru çıkmalı. Bunların hepsi de köpeğin kızgınlık döneminde olduğunun işaretleridir.
Dişi köpeklerin çiftleşme hazır olduklarının göstergesi olan regl dönemi genellikle yılda 2 kez görülür. Regl dönemi köpeğin kızgınlığa girdiğinin belirtisi olup en az 21 gün boyunca sürmektedir.
Dişi köpeklerin regl döneminde evin içinde oturdukları yerlere leke bırakmasının önüne geçmenize yarar. Elastik ve ayarlanabilir bel yapısı sayesinde köpeğinizin vücuduna mükemmel şekilde oturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri