Gün içerisinde aşırı çay tüketiminin de bir sakıncası var. Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok durumlarla karşılaşıyoruz.
Kalp sağlığını tehdit ediyor
Öte yandan çay, kafein içeriği nedeniyle tansiyonu artırabilir ve kalp atışlarını hızlandırabilir, kalp ve damar sistemi üzerinde baskı oluşturabilir.
Çarpıntı sebepleri arasında şunlar yer alabilir:
Çay ve kahve gibi kafein içeren ürünlerin fazla tüketilmesi.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Flavonoidleri düzenli olarak tüketmek, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserit seviyeleri veya obezite gibi kalp hastalığı için birçok risk faktörünün azaltılmasına yardımcı olabilir.
Araştırma sonuçlarına göre; çay tüketimi fazla olanlarda (günde 2 veya daha fazla bardak), çay tüketmeyenlere oranla yüzde 44 daha az kalp krizi nedenli ölüm görülüyor. Bir haftada 14 bardaktan daha az çay tüketenler ise, hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 28 daha az kalp krizi sonucunda ölümle karşılaşıyorlar.
İlgili 33 soru bulundu
Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok durumlarla karşılaşıyoruz. O yüzden günde 4 bardaktan fazla çay içmemek gerekiyor.
Kalp çarpıntısı olduğunda derin nefes alıp sakin bir yerde oturup dinlenin. Çarpıntı hissi devam ediyorsa su içip sakinleşmeye çalışın. Kalp çarpıntısı şikayetiniz devam ederken nefes darlığı, baş dönmesi, göz kararması ve fenalık hissi başladıysa mutlaka bir uzman doktora başvurun. tarafından sağlanmaktadır.
Ritim bozukluğuna neden olan bir başka etken ise çay ve kahve tüketmek. Bazen sadece çay ve kahveyi kesmek, ritim bozukluğunu tedavi etmeye yetebiliyor. Ani Ölümlere Yol Açabilir!
Kalp çarpıntısına iyi gelen şeyler arasında; muz, yoğurt, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, yeşil yapraklı sebzeler, çiğ kuruyemişler, kabak çekirdeği ve bitter çikolata başta yer alır. Bunların dışında tarçın tüketimi de kalp çarpıntısına iyi gelir ve kalp sağlığını korur.
Ancak ihtiyaçtan fazla kahve ya da çay tüketimi çok yüksek miktarda kafein içerdiğinden, anksiyete, taşikardi, çarpıntı, uykusuzluk, huzursuzluk ve bulantıya yol açar.
Fazla miktarda tüketilen kahve ise çarpıntıya ve tansiyon fırlamalarına sebep olabiliyor.
Psikolojik nedenler: Kalp çarpıntısının sinirsel olduğu durumlarda, çarpıntısı olan kişi fenalık geçiriyor duygusuna kapılır ve kendini derin derin nefes almak zorunda hisseder. Bu duygulara endişe eşlik eder. Bu ruh hali ve çarpıntılar bazen tüm güne yayılacak kadar uzun sürer.
Yetersiz su içerseniz…
Kan koyulaşır, kalp krizi riski artar. Kanın koyulaşmasına ve tansiyon dengesizliğine bağlı felç riski artar. Özellikle kalp kapaklarında çökme olan hastalarda az su içme tansiyon düşüklüğüne yol açarak çarpıntı ve ritim bozukluğunu tetikleyebilir.
Duygusal değişimler, endişe, stres, gerginlik gibi durumların yanı sıra ağır egzersizler, spor, koşu, depar atma, zorlanma gibi fiziksel aktiviteler de yüksek nabza yol açar. Fiziksel aktiviteler sonucu kendiliğinden düzelen bu durum, ilgili hastalık ya da ilaç kullanımı sona erdiğinde normal seviyeye geriler.
Kalp ritim bozukluğu tedavisi için kullanılan ilaçlar, çok hızlı atan kalbi yavaşlatarak ritmi tamamen normale döndürebilir. Bu tip ilaçlara ''antiaritmikler'' adı verilir. Kalp hızını düşürmek için en sık kullanılan ilaçlar; beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve digoxin'dir.
SOLUNUM Ekşi limon, sıcak (sıkıntılı) kalp çarpıntısını giderir ve meramalatı boğaz ve akciğere çok yararlıdır.
Kalp çarpıntısının ortaya çıkmasında kalpteki elektrik akımları ve kas yapılarının kuvveti büyük öneme sahiptir. Kalp kaslarının gelişimini ve kuvvetini ise mineraller ile vitaminler belirler. Birçok insanda ortaya çıkan B12 vitamin eksikliği kalp çarpıntısının dolaylı sebepleri arasındadır.
Kalp çarpıntısı olarak tanımlanabilecek birçok belirti mevcuttur: Kalp atımlarının sanki kalp kısa bir süreliğine durup sonrasında tekrar atıyormuş gibi hissedilmesi. Göğüs bölgesinde genellikle kuş çırpınması olarak ifade edilen dalgalanma hissi. Kalp atımların ani olarak hızlanıyor ya da yavaşlıyormuş gibi ...
Kalp çarpıntısı ile karşılaştığınızda panik yapmayın, gevşeyip, rahat bir yere oturup dinlenmeye çalışın. Derin nefes alın ve soğuk bir içecek için. Şiddetli öksürmek ellerinizi soğuk suya batırmak ve ıkınmak iyi gelecektir.
Erişkin bir kişide kalp atım hızının 60-100 arasında olması gerektiğini, 60'ın altında olduğunda bradikardinin söz konusu olduğunu söyledik. Eğer nabız hızı 100'ün üzerine çıkıyorsa, bu kez de taşikardi dediğimiz durum, yani “kalbin hızlı atması” ortaya çıkar.
Kalp çarpıntısına; nane, kekik ve kedi otu gibi bitkiler dışında bazı çaylar da tiyi gelmektedir. Bu bağlamda çarpıntı yaşayan kişilere genellikle melisa ve lavanta çayları önerilmektedir. Melisa çayı, genellikle uyku problemi yaşayan kişiler için tavsiye edilen bir içecektir.
Kalp hızının üst sınır olan 100'den 140 üstü değerlere çıkması olarak görülen kalp çarpıntısında (taşikardi) en kısa zamanda uzman doktora danışmalısınız. Kalp Krizi Risk Hesaplayıcısını Kullanarak Kalp Krizi Riskinizi Öğrenebilirsiniz.
Normalde nabız sayısı dakikada 60-100 arasındadır. 100'ün üzerine çıktığında taşikardi durumu tarifliyoruz. Ancak 100-120 seviyeleri çoğunlukla önemsiz değerlerlerdir ve bu değerler çoğunlukla kansızlık, guatr ve anksiyete-heyecan kaynaklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri