Kısırlaştırılmış erkek kediler artık çiftleşme isteği duymayacakları için cinsel yolla ve yakın temasla bulaşan birçok hastalığa yakalanmayacakları gibi çiftleşme seremonisinin bir parçası olan kavgalar ve sonuçlarına karşı da korunmuş olacaklardır.
Evet, kısır bir erkek kedi yine de çiftleşebilir, ancak yavru üretemez.
Çiftleşme hareketini devam ettirmek (kelkinme pozisyonu) sadece erkek kedilere özgü bir davranış değildir. Bu davranışı kısır dişi kediler ve köpekler de gösterebilir. Bu sadece bir çiftleşme davranışı değil aynı zamanda karşısındaki eşya, hayvan veya insana karşı üstünlük kurma davranışıdır.
merhabalar. kisirlastirilmis kedilerde ovariumlar ya da testisler alindigindan cinsel istek gerceklesmez.
Diğer bir deyişle dişi köpeklerin/kedilerin kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi çok mümkün değildir. Erkek köpeklerde/ kedilerde ise çiftleşme gerçekleşebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Erkek kedi koku bırakma problemi kısırlaştırılınca geçer mi? İlk yaşını doldurmadan yapılan kısırlaştırma operasyonları ile koku bırakma davranışı ile hiç karşılaşmadan ortadan kaldırabilirsiniz. Koku bırakmaya başlamışsa dahi vakit kaybetmeden kısırlaştırıldığında koku bırakma anında duracaktır.
9- Sokağımızda küpeli hayvan başka hayvanlarla çiftleşiyor, kısır hayvan çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonları etkisiyle çiftleştikleri görülebilmektedir, fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır.
Erkek kediler de belirli bir kızgınlık dönemi yoktur. Erkek kediler yetişkinliğe adım attıktan sonra her an çiftleşmeye hazırdırlar ve tüm davranışları da buna göre değişiklik gösterir.
Erkek kediler kısırlaştırıldıktan yaklaşık 2- 3 gün içerisinde ayaklanır. Kastrasyon operasyonu sonucunda erkek kedilerinizin depresyona girme ihtimali de azalır çünkü artık çiftleşme isteklerinden ötürü acı çekmeyeceklerdir. Erkek kedileriniz artık daha mutlu, oyuncu ve huzurlu şekilde hayatlarına devam edebilirler.
Bir kedi, yalnızca başka kedilere orada olduğunu bildirmek için değil, bölgesini alışık olduğu kendi kokusuyla 'döşeyerek' güvende hissetmek için de koku bırakmaktadır. Kısırlaştırılmamış kedilerde, idrar yalnızca kedinin varlığının değil, durumunun da işaretidir.
Kedinizi kısırlaştırdıktan sonra bu hormonların üretimi azalsa da depolanan hormonlar kanda bulunmaya devam eder. Bu süreçte kızgınlık belirtilerinin görülmesi normal olarak kabul edilir.
Miyavlamak ya da çeşitli sesler çıkarmak, mamaya ilgi göstermemek kontrol gerektiren bir hastalığın habercisi olabilir. Sürekli miyavlama aşırı aktif tiroid, böbrek hastalığı, idrar yolu hastalıkları ya da diğer rahatsızlıkların habercisi olabilir.
Kısırlaştırılmış erkek kedilerde eşyaları tırmalama ve idrarla bölgesini işaretleme hareketleri önemli ölçüde azalsa da sürtünmekten vazgeçmezler. "Kediler niye sürtünür?" sorusunun cevaplarından bir tanesi yoğun sahiplik duygusudur ve en çok bunun için sürtünürler.
Erkek kediler bu döneme girdiklerinde ev içine idrar bırakmaya başlarlar. Bunun nedeni kokularını bulundukları ortama yaymak ve dişileri çekmektir. Erkek kedideki diğer belirtiler iştahsızlık, huzursuzluk ve her zamankinden çok uyuma olabilir.
Erkek Kedi Çiftleştikten Sonra Ne Yapar? Olay yerinden uzaklaşır. Çiftleşmenin ardından erkekler dişilerin yanından ayrılırlar. Bu içgüdüsel davranışın nedeni dünyaya gelecek yavruların bakımında yardımcı olmayacağını göstermektir.
Erkek kedilerde ameliyat ortalama 1 saat sürer. Açık bir ameliyata alınmayan erkek kedilerin testisleri dışarıdan alınır ve küçük bir dikiş atılır. 1-2 gün içerisinde kendine gelen kedinizin yalayarak yarasına zarar vermemesi için boynuna Elizabeth yakalığı adı verilen plastik yakalık takılmalıdır.
Özellikle kimyasal içeren kristal adı verilen kum çeşitleri bu davranışa neden olur. Eşlenebilen, kokuyu hapsedeni kanserojen içermeyen ve sivri, sert taneli olmayan kum çeşitleri tercih edilerek, kedilerin koku bırakması belirgin oranda düşürülür.
Erkek kedilerin kısırlaştırma operasyonu dişi kedilere göre kolaydır ve operasyon kısa sürer (takriben 1 saat). Dişi kediler ise tam bir operasyon geçirir (takriben 3 saat). Karın bölgesi tıraşlanarak temizlenir ve 5-6 santim büyüklüğünde bir kesik açılır. Dişi kedilerin operasyon sonrasında bakımı çok önemlidir.
Kedilerin çiftleşmesi erkek kedilerde 7.ayda başlamaktadır. Dişi kedilerde ise kızgınlık dönemi 6.ayda başlamakta ve 10. aya kadar devam etmektedir. Kedilerin çiftleşmesi için en uygun zaman pek çok insanın bildiği gibi Mart ayıdır. Erkek kediler belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra daima çiftleşmeye hazır olurlar.
Kızgın Olmayan Kedi Çiftleşir Mi? Kedilerin kızgınlık dönemlerinin başlamaması, çiftleşmeleri için uygun zaman gelmediğinden dolayı kedilerin çiftleşememelerine neden olabilir. Bu nedenle de kızgınlıkta olmayan hem dişi hem de erkek kedilerin çiftleşemeyecekleri söylenebilir.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Kızgınlık dönemine girmelerini sağlayan üreme hormonları alındığı için çiftleşme uygun seviyeye gelmemektedir. Dişi köpekler kısırlaştırıldıktan sonra çiftleşmesi mümkün olmamaktadır. Erkek köpeklerdeyse çiftleşme görülebilmektedir. Fakat erkek köpeklerde çiftleşme kısırlaştırma ameliyatı sonrası yoğun olmamaktadır.
İçerdiği 15 haneli numara hayvana özeldir. Yönetmelik kapsamında yer alan pasaport veya aşı karnesi, mikroçip işlemiyle birlikte ulusal olarak hayvan sahibine teslim edilir.
Genel olarak kısırlaştırma sonrasında kedilerin davranışlarının çok daha sakin ve uysal bir yapıya büründüğü gözlemlenmektedir çünkü kediler, kısırlaştırma işlemi sonrasında onların daha baskın ve aktif olmasına neden olan hormonlarından da bir nevi kurtulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri