Mayıs ayı ise enginar, bakla, madımak, semizotu, papatya, ebegümeci, domates, salatalık, barbunya, bezelye, marul ve çilek, yeşil erik, malta eriği, dut tüketebileceğiniz bir aydır.
Salatalık yaza girmeden hemen önce yetişir. Yetişen bu salatalıklar Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ise hasara alınır. Yani salatalık yaz aylarında yetişen bir sebzedir.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır. Yaz aylarına girmeden yetişmeye başlayan salatalığın haziran ayı itibariyle hasadı yapılmaktadır.
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
İlgili 29 soru bulundu
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kış mevsiminde yetişen sebzeler: Kış mevsiminde sağlıklı şekilde yiyebileceğimiz birçok organik sebze yetiştirilmektedir. Bunlar arasında ıspanak, pazı, havuç, kereviz, lahana, turp, balkabağı ve brokoli gibi besinler bulunmaktadır.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Hâlbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmek. Dolayısıyla kalorisi çok düşük olsa da domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmamak gerekiyor.
Yaz Sebzeleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Ağustos sonundan başlayıp Kasım ayı sonuna kadar süren hasat döneminin üretici için can simidi olduğunu belirten üretici Veysel Danış, fiyatların birinci ürün için 4 lira, ikinci ürün için 2 lira, üçüncü ürün içinse 50 kuruş civarında seyrettiğini söyledi.
Salatalık: Çeşidin erkencilik özelliği ile yetiştirme ve bakım şartlarına göre tohum ekiminden 55-70 gün sonra hasata başlanabilir. Hıyarlarda ilk hasat için en uygun zaman meyvelerin normal çeşit iriliğinin 1/3'ü veya en fazla 1/2'sini aldığı zamandır.
Biber, yılda iki kez yetişen bir bitkidir. Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır.
Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir. Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
KIŞIN; portakal,mandalina,havuç,kuru soğan,limon,turp YAZIN;armut,çilek,erik,karpuz,kavun,incir...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri