Eğer kısırlaştırılan bir kediyi normal mamayla beslemeye devam ederseniz. Onun hızla kilo almasına ve sağlık sorunları yaşamasına sebep olursunuz. Kısır kedilerin mamaları daha düşük yağ içeriklerine ve yüksek lif oranlarına sahiptir.
Kısırlaştırılan kediler daha az su içme eğiliminde olduklarından mamalar aracılığı ile almaları gereken mineral dengesi değişiklik gösterir. Kısırlaştırılmış kedilere özel formüle edilen mamalar ideal mineral dengesine sahip olduklarından idrar yollarında oluşabilecek olası sorunların riski azaltılabilir.
Normal Kedi Maması ve Kısır Kedi Maması Farkları
Kısır olmayan normal bir kediye kısır kedi maması verildiğinde yeterli olarak beslenemez ve zayıf düşmesine yol açabilir. Sağlık açısından yetersiz beslenme ileriki süreçlerde bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Ancak bu beslenme düzeninin benimsenmesi ne doğru ne de faydalı olacaktır. Normal kedilerin, hangi yaşam evresinde olurlarsa olsunlar, spesifik bir sağlık sorunları bulunmuyorsa, kısırlaştırılmış kedilere özel mamalar ile beslenmeleri önerilmez.
Kısır kedi mamalarında kısır olmayan kedi mamalarından daha az fosfor, kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Fazla alınan fosfor, kalsiyum ve magnezyum mineralleri taş oluşumuna neden olmaktadır. Bu yüzden kısır kedilerde mutlaka kısır kedi maması tercih edilmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Kısırlaştırılmış kedilerde kuru mama tüketiminde tıpkı yaşlı kedilerde olduğu gibi kilogram başına 10 gram azaltılması önerilmektedir. Elbette her kedinin genel sağlık durumu özelinde günde kaç gram mama tüketmesi gerektiğine veteriner hekimin karar vermesi gerekmektedir.
Kedilerin gelecekte sağlık problemi yaşamaması ve mutlu bir hayat sürmeye devam edebilmesi için kısırlaştırma sonrasında mutlaka kısır kedi maması kullanılmalıdır. Kısır kedi mamalarının yağ oranı, protein oranı ve diğer bileşenlerin oranları kısırlaştırılmış kediler için özel olarak belirlenmektedir.
Kısır kedi/köpekler çiftleşir mi? Kısırlaştırılmış hayvan genellikle çiftleşmez. Ancak çok nadir olmak üzere böbrek üstü bezlerinden salgılanan cinsiyet hormonlarının etkisiyle çiftleştikleri görülebiliyor fakat hiçbir şekilde yavrusu olmayacaktır. Dişilerde çiftleşme için kızgınlık dönemine girilmesi gerekir.
Kedinizin ağırlığına göre değişir. Ağırlık 1.5-2.5kg arasında kediniz için 20-30gr/gün mama verilmelidir. Ağırlık 2.5-4.5Kg arasında kediniz için 30-50gr/gün mama verilmelidir. Ağırlık 4.5-6.5Kg arasında kediniz için 50-70gr/gün mama verilmelidir.
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
Kısırlaştırılmış yetişkin kedi mamaları 6 aylıktan 6 yaşına kadar olan kısırlaştırılmış kediler için uygundur. Kedilerin tüketmeyi oldukça sevdiği mamalar yüksek besin değerine sahiptir. Klasik mamalardan farklı olarak yağ oranı düşürülmüştür. Buna rağmen içerisinde birçok vitamin ve mineral yer almaktadır.
1 çay bardağı 125 gramdır.
Bu süre zarfında kedi, nesnelere sürtme ve artan ses çıkarma gibi davranışlar gösterebilir. Bununla birlikte, kısırlaştırma kızgınlık döngüsünü ortadan kaldırır ve kedi artık adet görmez veya kızgınlığa girmez.
Kedi kısırlaştırma operasyonu sonrası kedilerin davranışlarında ilk sürelerde durgunluk gözlenebilir. Yeni hormanel düzeylerine alışana kadar hasta sahibine karşı hassas davranabilir, içine kapanabilir. Hormonel düzeyler stabilleştiğinde durum hızlıca düzelir. Yani geçici bir durumdur.
Beslenme Sıklığı: Kedilere günde bir kere mama vermek yeterli miktarda kaloriyi aldığı miktarda yeterlidir. Ancak bunun yerine verdiğiniz porsiyonu ikiye bölüp günde iki öğün şeklinde vermeniz kısırlaştırılmış kedilerde kilo alımını önlemek adına doğru bir tercih olacaktır.
Kedinizin günlük tüketeceği miktar, ihtiyaçlarına göre farklılık gösterir. Ancak 5 kilo vücut ağırlığına sahip olan 1 yaşın üzerindeki bir kedi günde ortalama 66 gram mama tüketir. Eğer kedinizin günlük tüketimi 70 gram ise, 1 kg kedi maması yaklaşık olarak: 1 kg / 70 gram = 14.3 gün (yaklaşık 14 gün) gidebilir.
Yiyebilecekleri sebze ve meyveler arasında patates, havuç, brokoli, bezelye, kabak, yaban mersini ve böğürtlen vardır. Kedilerin kesinlikle yememesi gereken sebze ve meyveler ise üzüm, turunçgiller, soğan ve sarımsaktır.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma İşlemi
Kediniz, bir kez kısırlaştırıldıktan sonra artık hamile kalamaz ve regl dönemi olamaz. Dişi kediler teorik olarak 4 aylıktan itibaren anne olabilir. Bu sebeple dişi kedinizi istenmeyen hamileliklerden uzak tutmak için 4 aylıktan itibaren kısırlaştırabilirsiniz.
Kedi kısırlaştırma ücreti kedinizin cinsiyetine ve veterineriniz tarafından önerilen ekstra destekleyici prosedürlere bağlı olarak değişecektir. 2022 yılını taban alarak söylemek gerekirse 1250 TL ile 1800 TL arasında değişmektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dişi kedilerin birden fazla erkek kedi ile çiftleşmesi mümkündür. Üstelik bu durum dişinin yavruları için en doğru geni bulması konusunda da büyük önem taşır.
Kısır kedi normal mama yiyebilir.
gelin birlikte inceleyelim. Birçok faktöre göre tüketilmesi gereken mama miktarları değişiklik gösterse de, genel olarak yetişkin bir kedinin ortalama 20-30 gram kuru mama 80-120 gram yaş mama tüketmesi uygun olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri