1 çay kaşığı kabartma tozu yerine, 2 buçuk çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz. Hazır olarak alınan ayran, içinde fermente bakteriler barındırır. Unlu karışımlarda yarım su bardağı ayranın içine 1 çay kaşığı karbonat ekleyin ve karıştırın. Bu karışım, tarifinizde 1 paket kabartma tozu etkisi yaratacaktır.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Aslında keki kabartan en önemli faktörlerin başında yumurta geliyor. Yumurtanız oda sıcaklığında olsun, tam kıvamında çırpılsın ve diğer malzemelerle buluşsun. Kekiniz misler gibi kabarmış olur.
Aynı sınıfta yer alan karbonat, kabartma tozunun görevini yerine getirir. Karbonat kullanırken tepkimenin gerçekleşmesi için birkaç damla limon sıkmanız gerekir. Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Karbonat ve krem tartarın paket içerisinde nemlenip reaksiyona girmemesi için nişasta da eklenir. Bu üç madde kabartma tozunu oluşturur. Kendi içerisinde hem asit hem de baz barındırdığı için, reçetede ekstra bir asidik malzeme (yoğurt, limon suyu, bal gibi) yoksa, karbonat yerine kabartma tozu kullanmak gerekir.
Cevap: Merhabalar karbonat ile aynıdır fakat ürünümüz ekstra saf gıda maddesi grubunda olup %99.9 saflıktadır.
Kek karışımının içerisine koyacağınız 2-3 damla limon suyu kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Muhteşem bir kek tarifi için ihtiyacınız olan farklı malzemeler arasında en çok dikkatini çeken şeyi söylüyoruz: Maden suyu. Maden suyunun asitli yapısı keke istediğiniz dokuyu kazandırmayı amaçlıyor. Hem yumuşak hem de istediğiniz gibi kabarmış bu kek sayesinde eşsiz bir atıştırmalık saati lezzetine ulaşabilirsiniz.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Ayrı bir kapta kek ve kabartma tozunu karıştırıyoruz. Diğer karışımın içine döküyoruz. Vanilyayı ekliyoruz. Çırpmadan sirkeyi ekleyip 2 dk bekletiyoruz ve bir kaşık ile hafifçe karıştırıp tarçın ekliyoruz ve çırpıyoruz.
Kabartma tozu, sodyum bikarbonat ya da soda ismi ile de bilinmektedir. Bu maddenin formülü NaHCO3 şeklindedir. Sodyum bikarbonatın antiasit özelliği vardır. Günlük yaşamda bu madde sıklıkla kullanılmaktadır.
Kıyır kıyır bir kurabiye yapmak için, kabartma tozu kullanmanız gerekmez. Özellikle hamuru ince olan kurabiyelerde kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Fakat kurabiyenin hafif pofuduk olmasını istiyorsanız, kabartma tozu koymak zorundasınız.
Hazır olarak aldığımız kabartma tozlarının içerisinde saf sodyum bikarbonat (yani karbonat) ve onun daha çok kabarmasına yardımcı olarak bir asit bulunuyor. Bu malzemelerin belli oranlarda bir araya gelmesiyle kabartma tozu çıkıyor ortaya.
Kabartma tozu, karbonat veya bikarbonat ve bir zayıf asit karışımı kuru kimyasal bir mayalandırma maddesidir. Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini arttırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır.
Birçok kek tarifinin başlangıç noktası, şeker ve tereyağın çırpılmasıdır. Bu noktada şekerin tamamen gözden kaybolana dek bu işlemin devam etmesi kekin pişerken kabarması açısından çok önemlidir. Tereyağın oda sıcaklığında olması da şekerin daha hızlı erimesine yardımcı olacaktır.
Kekin kuru kalmasında en önemli nedenlerin başında malzemelerin oranı gelir. Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Yumuşak Ve Kabarık Kek Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta ve şeker macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. İçine sıvı yağ ve süt konularak karıştırmaya devam edilir un kabartma tozu, vanilya eklenerek güzelce karıştırılır ve kek kalıbına dökülüp fırına atılır. Afiyet olsun.
Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar. Sütlü keklere nazaran, içerisinde kullanılan malzemelere göre daha az kabarır.
Soda kabartma tozuyla da birleşince kekin muhteşem bir şekilde kabarmasına ve sünger gibi nefis bir kıvamı olmasına yardımcı oluyor. Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması da ayrı bir etken elbette.
Kek tariflerinde çoğu kez fırının dereceleri farklı ayarlanıyor. Fakat fırında kek pişirirken derece 180 olmalıdır. Bu ısıda keki 30 dakika kadar pişirmeniz gerekmektedir. Ancak yine de 20 dakika kadar sonra kekinizi kontrol edebilirsiniz.
İşin esasında karbonat adı verilen toz beyaz gıda ve temizlik maddesi, karbonik asidin bir tuzudur. Oksokarbon anyonu olarak bilinen kimya ürünü karbonat, hayatımızın pek çok alanında bize yardım eder. Mide sağlığını korumak adına, bakliyatların içinde bulunan gazı dindirmek adına kullanıldığı dikkat çeker.
Sodyum Karbonat Doğada beyazımsı, renksiz, şeffaf ve taş şeklindedir. Bazik bir tuzdur.
Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor. Kabartma tozunun kullanıldığı tarifler daha yumuşak kıvamlı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri