Daha önce benzer bir konuyla ilgili olarak cevap verdiğimiz bir soruda, bir üyemiz konuya ilişkin olarak "Kıst olarak hesaplanan aylıklarda aile yardımı hiçbir şekilde ödenmez.
Aile yardımı ödenekleri hiç bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve borç için haczedilemez." , aile yardımı ödeneği kısıt kişi borçlarında geri alınmaz.
Kıst Maaş (Görevden Ayrılan İçin) Ay başlarından sonra ücretsiz izne ayrılma, askere gitme vb. nedenlerle görevden ayrılacaklar için kıst maaş ödemesi yapılabilmesi için kullanılmaktadır. Bu seçenekte emeklilik keseneği tam kesilmektedir.
Yılın herhangi bir zamanında faaliyete başlamak söz konusu olur. İşte ilk defa işe başlarken işe başlama tarihinden yılın sonuna kadar olan süre bir hesap dönemi olarak kabul edilmekte ve bu süreye uygulamada kıst hesap dönemi adı verilmektedir.
Aile yardımı ödeneği hakkını kaybetme: Madde 205 – Memur, eş için ödenen aile yardımı ödeneği hakkını eşinden boşanma veya eşinin ölümü, çocuk için ödenen yardım ödeneği hakkını da çocuğun ölümü veya 206 ncı maddedeki hallerin vukuunu takip eden ay başından itibaren kaybeder.
İlgili 27 soru bulundu
Beyannamenin verildiği tarihi takip eden aybaşından itibaren ilgili personele hak edeceği eş/çocuk yardımının ödenmesi mümkün bulunmakta olup, geçmişe yönelik ödeme yapılması mümkün bulunmamaktadır.
Görüldüğü üzere, 657 sayılı Kanunun 202 nci maddesi uyarınca Devlet memuruna eşi için aile yardımı ödeneği verilebilmesi için, sigortalı olup olmadığına (veya sigortanın türüne) bakılmaksızın, eşinin her ne şekilde olursa olsun menfaat karşılığı herhangi bir işte çalışmaması koşulu aranmıştır.
Dönem başındaki tarih ile mükellefin vefat ettiği tarih arasındaki Kıst döneme ait verilmesi gereken beyanname ise Dönem Tipi “Kıst Dönem” seçilerek ve vefatla ilgili istenilen bilgiler ekrana girilerek e-beyanname sistemi üzerinden elektronik ortamda verilebilecektir.
1/1/2022 – 11/1/2022 kıst dönemine ilişkin beyannamenin ise 10/2/2022 tarihine kadar verilmesi ve bu beyanname üzerinden tahakkuk eden vergilerin ise 2023 yılı Nisan ayının sonuna kadar devralan kurum tarafından ödenmesi gerekmektedir.
Hesap dönemi değişen mükellefler, ilk hesap dönemi başlayıncaya kadar olan (eski hesap döneminin kapandığı tarihle yeni hesap döneminin başladığı tarih arasında kalan süre) kıst dönem için amortisman ayırmaları gerekir.
MEMURUN KIST MAAŞ HESABINA DAHİL EDİLEN VE EDİLMEYEN UNSURLAR NELER? Ayın 15'inden sonra ilk defa veya yeniden göreve başlayan Devlet memurlarının izleyen aybaşına kadar olan maaşları “kıst maaş” olarak hesaplanarak ödenir.
Açıktan atama ile ilk göreve başlayan sözleşmeli personelin ücreti takip eden ay kurumsal hesaplama ile peşin olarak ödenir. (Kıst veri girişi var ise kıst+tam şeklinde ödeme yapılabilecektir.) Ücretsiz izin dönüşünde kullanılır. Bu işlem kodunda kıst maaş veri girişi ve hesaplaması yapılabilmektedir.
Veriyi Sosyal Güvenlik Kurumuna göndermek için www.sgk.gov.tr. Web sayfasında e-sgk bölümünde bulunan Kesenek Bilgi Sistemine girilir. Kesenek Bilgi Sistemine kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilerek giriş yapıldıktan sonra Kesenek/Prim menüsünden Ek Mahiyette (Sadece Bir Dönem) tıklanır.
Kıst ücrete ilişkin örnek hesaplama:
Örneğin 10 günlük kullanım için, hem ses hizmeti 100 dakikayı, hem kısa mesaj hizmeti 100 SMS'i, hem de veri hizmeti 200 MB'ı aşmamışsa, aboneden tahsil edilecek ücret 10 günlük süreye denk gelen kısmi paket ücreti olan 20 TL'dir.
Aile yardımı evli ve devlet ya da işveren bünyesine çalışan işçilere verilen bir ödenektir. Memur maaşları ve özel sektör için asgari ücretin yıllık olarak artmasıyla beraber aile yardım rakamları da artar. Kamuda görevli bulunanların eş ve çocuk yardımı maaşın artışı ile orantılı olarak güncellenir.
657 sayılı Kanunun 202'nci maddesine göre; evli bulunan devlet memurlarının eşlerine ve çocuklarına yapılan ödemenin tamamına aile yardımı ödeneği denilmektedir.
ÖZEL HESAP DÖNEMİNE GEÇİŞ
Yani 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasındaki süre normal hesap dönemidir. 31 Aralık tarihi itibariyle bilanço çıkarmak ve buna göre beyanname vermek, hasılat ve maliyetin takvim yılı esasına göre farklı dönemlere rastladığı bazı faaliyet türleri bakımından uygun düşmeyebilmektedir.
“Tasdik raporlarının ilgili yıl gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri ile birlikte veya beyannamenin verildiği ayı takip eden iki ay içerisinde verilmesi gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Normal hesap dönemi 1 Ocak-31 Aralık olan takvim yılıdır.
Derneklerin herhangi bir cezai işleme maruz kalmaması için 2022 yılı dernek beyannamelerini 30 Nisan 2023 tarihine kadar DERBİS aracılığı ile bildirmeleri gerekmektedir.
Vatandaşlar internette "www.gib.gov.tr" adresi üzerinden "Hazır Beyan Sistemi"ne giriş yapıp hazırlanan beyanları onaylayarak veya üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak hızlı ve kolay bir şekilde kira beyanlarını verebiliyor. Ayrıca ikametgahın bulunduğu bölgedeki vergi dairesinde de bu işlem yapılabiliyor.
EŞİ İLE BİRLİKTE İŞÇİ OLARAK ÇALIŞANA AİLE YARDIMI
Belediyemizin işçi sendikasıyla yaptığı toplu iş sözleşmesinde “Aile Yardımı” başlıklı 32. maddesinde "Evli işçilere, Devlet memurlarına yapılan usule esas miktarlarına uygun olarak aile yardımı yapılır.
Aile Yardımı İstisnası
Özel sektör çalışanlarında gelir vergisi yönünden herhangi bir istisna oranı bulunmamaktadır. 2023 yılında değişen asgari ücret tutarı ile aile yardımı ödemelerinde istisna tutarı 1.000,8 ₺ olarak uygulanacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Bilal Canbolat, sigortalı çalışıyor olmanın sosyal yardım almaya engel olmayacağını belirtti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Bilal Canbolat, SGK Başkanlığının Rehberlik ve Bilgilendirme faaliyetleri hakkında yazılı açıklamada bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri