Nüfus cüzdanlarının yeni T.C. kimlik kartları ile değiştirilmesi ile ilgili belirlenen son tarih 31 Aralık 2023. Bu yeni çipli kimlik kartları, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına pek çok farklı imkan sunuyor. Bunlardan biri yeni çipli kimlikler sayesinde artık ehliyet taşımak zorunda olunmaması.
Bakanlığımızın yeni hizmeti olan ehliyet bilgilerinin kimlik kartlarına yüklenmesi bugün resmen başladı. Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlükleri'nden randevu alan vatandaşlar işlemlerini yaptırarak ehliyet taşımak zorunda olmaktan kurtuluyorlar.
37 TL harç bedelinin ödendiğini gösteren belge ve son 6 ayda çekilmiş 1 adet biyometrik fotoğraf ile randevu saatinde nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimliğe başvurulabilir. Daha sonra yeni ehliyete ve birleştirme işlemine başvurarak kimlik ile ehliyet birleştirme işlemi tamamlanabilir.
Yeni tip ehliyetlere ya da yeni tip çipli kimlik kartlarına başvuru yapan kişiler iki başvuruyu da aynı zamanda yaptığı takdirde kimlik kartlarına ehliyetleri de yüklenecektir. Bu sayede kimlik kartlarının ehliyet yerine geçmesi hedeflenmiştir.
EHLİYET TAŞIMAK ZORUNLU MU? "Hayat Kimliğinle Kolay" uygulaması ile artık sürücü belgesi bilgilerini TC kimlik kartlarına taşıyanların, ehliyet taşımaları zorunlu olmayacak.
İlgili 22 soru bulundu
Sürücünün karşılaşabileceği cezalara bakıldığında: Ehliyeti olmasına rağmen ehliyetini yanında bulundurmayan sürücüler 2023 yılında 952 Türk lirası ödemek zorunda kalırlar. Ehliyetinde belirtilen araç tipleri dışındaki araçları kullanan sürücülere 2023 yılı itibariyle 4.068 Türk lirası ceza kesilir.
Ehliyet sınıfına uygun olmayan araç kullandırma 2023 yılı için belirlenen temel cezası 4.060 TL, Ehliyeti yanına almama cezası 2023 yılında 951 TL olarak uygulanmaktadır.
TC kimlik kartlarına ehliyetlerin yüklenmesi işlemi bugün itibariyle başlamış bulunmaktadır. Bu kolaylıkla birlikte vatandaşlarımızın araç kullanırken yanlarında ehliyet taşıma zorunluluğu da ortadan kalkmış oluyor.
Elektronik ortamdaki hizmetleri de güvenli ve aktif olarak kullanabilmek için kart okuyuculardan faydalanabilirsiniz. Çipli kimlik kartı okuyucuları ile şifre doğrulaması, kartın içinde yer alan sertifika tespiti ve kişiye özgü kimlik bilgileri, fotoğraf gibi bilgilere erişebilirsiniz.
Çipli Ehliyet Nedir? Sürücülerin 2016 yılı itibariyle ülkemizde araç kullanmaları için alabilecekleri ehliyet türüne çipli ehliyet denir. Tüm ehliyetlerin 2021 yılına kadar çipli ehliyet olarak değiştirilmesi gerekir. Çipli ehliyeti olan kişiler yurt dışında da araç kullanma hakkına sahip olurlar.
Sadece nüfus müdürlüğünden randevu almanız ve yeni ehliyeti çıkartmak için başvuru yapmanız yeterli olacaktır. Bu aşamadan sonra sistemde ehliyetinizin kaybedildiği gözükecek ve eski ehliyetiniz geçerlilikten kalkacaktır.
- Kimlik ile ehliyet birleştirme için ilk şart hem kimlik hem de ehliyetin yeni çipli türde olmasıdır. - Birleştirme için vatandaştan herhangi bir ücret ya da belge istenmiyor.
Çipli ehliyet ise hem yurt dışında hem de ikamet edilen ülkede geçerlilik sağlar.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Sürücü Kursuna giderek sertfifika almak Yargıtay Kararlarından da açıkça belirtildiği üzere sertifika sürücü belgesi / ehliyet yerine geçmediği için gerek trafik mevzuatı açısından gerek sigortacılık açısından ehliyetsiz araç kullanmayla eş değerdir ve rücuya tabidir.
Kimlik yenileme ücreti 2023 yılında; Doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı: 83 TL. Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli: 83 TL.
İlçe Nüfus Müdürlüklerine, yeni kimlik kartlarının dağıtımına yönelik olarak KIOSK'lar konuldu. Vatandaşlar İlçe Nüfus Müdürlüklerine giderek bu cihazları kullanabilir. KIOSKlar üzerinden yeni kimlik kartınızın şifresini aktif hale getirebilir veya değiştirebilirsiniz.
(4) On beş yaşını tamamlayanların kimlik kartı başvurusunda biyometrik veri, biyometrik fotoğraf ve imza alınır. (5)Kimlik kartında biyometrik veri olarak, sağ ve sol elin orta parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınır.
Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. PIN kodunuz, kimlik kartınız size teslim edilinceye kadar aktive olmayacaktır. PIN kodunuzu İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSK'ları kullanarak değiştirebilirsiniz.
Yasanın Meclis'ten geçmesi durumunda 80 yaşın üzerindeki sürücülerin ehliyetleri iptal edilecek.
Ehliyeti yanınıza almama cezası, 427 TL.
Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı için 8190 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullandırma cezası da aynı şekilde 8190 TL olarak bilinmektedir. Aynı zamanda ehliyet sınıfına uygun olmayan bir araç sürülmesinin cezası da 4060 TL olarak belirlenmektedir.
ehliyet taşıman mecburi. yanında bulundurmamaktan ceza yazabilirler. Para cezası var 115,00 YTL erken ödersen 86,25 YTL .
Aracı kullanan sürücü eğer ruhsat sahibi değilse, ruhsat sahibine de aynı miktarda ceza kesilerek toplamda 8.128 TL idari para cezası kesilir. Tebliğ tarihinden itibaren para cezası 15 gün içerisinde ödendiği takdirde 3.048 TL'ye indirilir.
Evet! Kimlik fotoğraflarıda artık biyometrik fotoğraf olduğu için pasaportta da aynı fotoğrafları kullanılabilirsiniz. Aynı zamanda sürücü belgesi ( Ehliyet ) gibi resmi belgelerde de biyometrik fotoğraf kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri