Kısıtlı (Mahcur) olmamak: Fiil ehliyetinin mahkeme kararıyla sınırlanmasıdır. akıl hastalığı veya zayıflığı, ayyaşlık, kötü hayat sürme,1 yıldan uzun süreyle hapis cezasına tabi olma, yaşlılık veya sakatlık gibi hallerde mahkemece kararlaştırılır.
Bunlar; Kefalet sözleşmesi yapmak, önemli miktarlarda bağışlamak, vakıf kurmak ve de rekabet yasağı sözleşmeleri yapmak şeklinde yer almaktadır. Genel olarak bu kişiler belirlenmekte olan işlemleri yapamazlar. Sınırlı ehliyetsiz kişilerin bu işlemleri yapması yasak şeklinde adlandırılmaktadır.
Madde 16.- Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler.
Mesela evlenme, ergin kılınma, evlat edinilme ve adın değiştirilmesi. Sınırlı ehliyetsiz, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklara ilişkin davaları da tek başına açabilir. Sınırlı ehliyetsizler, yasal temsilcilerinin rızası olmadan kendileri için yapamayacakları işlemleri, başkalarının doğrudan temsilcisi olarak yapabilirler.
Sınırlı ehliyetliler: Bu kişiler gerçekte ergin ve ayırt etme gücüne sahip kısıtlı olmayan tam ehliyetli kimselerdir ancak bazı durumlarda hukuki işlem ve borç altına girme ehliyetleri sınırlı hale gelir. Örneğin evli eşler ve yasal danışman atanmış kimseler sınırlı ehliyetlidir.
İlgili 40 soru bulundu
Sınırlı ehliyetsizler:Ayırt etme gücüne sahip küçükler ve kısıtlılar bu gruba girer. Ergin olmayanlar yasal temsilcilerinin rızası olmadan borç altına giremezler. Ayrıca yasal temsilcilerinin rızası olsa dahi kefil olamaz, bağış yapamaz ve vakıf kuramazlar.
Şu halde evlenme ehliyetinin temel iki şartı; evlenme yaşına ulaşmış olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmaktır. Bunun dışında sınırlı ehliyetsizler bakımından yasal temsilcinin izni de aranır. Evlenme, mahiyeti icabı, belirli bir bedensel, ruhsal ve zihinsel olgunluğu gerektirir.
Sınırlı ehliyetli olarak tabir edilen kişiler esas olarak “ayırt etme gücüne sahip ergin ve kısıtlı olmayan” kişilerdir. Bu kişiler ya kendisine yasal danışman atanmış ya da evli kişilerdir.
Bu sebeple sınırlı ehliyetsiz olan kimselerin, bazı konularda genel dava ehliyetine sahip olduğu, bu konular haricinde ise genel dava ehliyetine sahip olmadığı kabul edilmektedir. İstisna olan bu konular dışında ise sınırlı ehliyetsizlerin, bizzat kendilerinin dava açması ve davayı takip etmesi hukuken mümkün değildir.
Haksız fiillerinden sorumlu olan sınırlı ehliyetsizler yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça, kendi işlemleriyle borç altına giremezler ancak karşılıksız kazanmada ve kişiye sıkı sıkıya bağlı hakları kullanmada bu rıza aranmaz (TMK 16).
Türk Medeni Kanunu madde 405 düzenlemesinde kişinin akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle işlerini yapamaması veya korunması ve bakımı için sürekli yardıma muhtaç olması ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan bir halde olması halinde kişi hakkında kısıtlama kararı verilebileceği yer alır.
Kısıtlama sebepleri TMK m. 432'de sınırlı olarak sayılmış olup, bunlar akıl hastalığı, akıl zayıflığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, ağır ve tehlike arzeden bulaşıcı hastalık veya serseriliktir.
Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir. Bu durum dava şartı olup, dava açıldıktan sonra da gerçekleştirilebilir. /Yargıtay Kararları /Vasinin kısıtlı adına dava açabilmesi için vesayet makamından izin alması gerekir.
Medeni Kanun Madde 405'e göre ''akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her ergin kısıtlanır.''
Sağ üstteki simgesine ve sonra Ayarlar ve gizlilik'e dokunun. Gizlilik'e dokunun. Bağlantılar'ın altından Kısıtlı hesaplar'a dokunun. Kısıtladığınız hesapların listesini görüntüleyin.
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı sebebiyle işlerini göremeyen veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan ergin kişilerin kısıtlanması söz konusudur. Burada akıl hastalığı veya akıl zayıflığı kısıtlılık sebebini oluşturmaktadır.
TMK. md. 13'e göre “Yaşının küçüklüğü yüzünden veya akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk yada bunlara benzer sebeplerden biriyle akla uygun biçimde davranma yeteneğinden yoksun olmayan herkes, bu Kanuna göre ayırt etme gücüne sahiptir”.
Dava Ehliyeti Olmayanların Temsili
Yasal temsilciler veli, vasi, kayyımdır. Vasinin, vesayeti altındaki kişi adına dava açılabilmesi veya onun adına açılan davayı takip edebilmesi için sulh hukuk mahkemesinden husumet izni alması gerekir. Aksi takdirde vesayeti altındaki kişiyi davada temsil edemez.
Bu sebeple sınırlı ehliyetsiz olan kimselerin, bazı konularda genel dava ehliyetine sahip olduğu, bu konular haricinde ise genel dava ehliyetine sahip olmadığı kabul edilmektedir. İstisna olan bu konular dışında ise sınırlı ehliyetsizlerin, bizzat kendilerinin dava açması ve davayı takip etmesi hukuken mümkün değildir.
Türk Medeni Kanunu madde 455 hükmü gereğince vesayet altındaki sınırlı ehliyetsiz kişi vasisi tarafından kendisine bırakılmış olan serbest malların yönetimine ilişkin tüm işlemleri (işlem borçlandırıcı nitelikte olsa dahi) bizzat gerçekleştirebilir.
Bunlar yaş küçüklüğü ve kısıtlılıktır. Sınırlı ehliyetsizler tarafından yapılan hukuki işlemler bakımdan farklı bazı ihtimaller ortaya çıkmaktadır. Sınırlı ehliyetsizler kendilerini borç altına sokmayan işlemleri tek başlarına yapabilirler. Aklı başında 17 yaşında bir çocuk sınırlı ehliyetsizdir.
– Medeni hakları kullanma salahiyetine, mümeyyiz (ayırt etme yetisine sahip kişi) ve reşit olan kişiler sahiptir, mahcur (kısıtlı) olanlar değil.. Temyiz kudretine sahip olanlar mümeyyiz (ayırt etme gücüne sahip)'dirler.
Evlenemez raporu kimlere verilir konusu, evlenmeden önce yapılan tetkikler sonucu verilebilecek kararı ifade eder. Bu raporun hayati bir önemi vardır. Evlenmek isteyen bireylerin ve akabinde çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin bu rapora sahip olması gerekir.
Kısıtlı, yasal temsilcisinin izni olmadıkça evlenemez. Hâkim, haklı sebep olmaksızın evlenmeye izin vermeyen yasal temsilciyi dinledikten sonra, bu konuda başvuran küçük veya kısıtlının evlenmesine izin verebilir.
Türk Medeni Kanunu Madde 133 “ Akıl hastaları, evlenmelerinde tıbbi bir sakınca bulunmadığı resmi sağlık kurulu raporuyla anlaşılmadıkça evlenemezler.” Şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri