Beyaz peynir inek, koyun, keçi ve manda sütlerinden yapılabildiği gibi, bu sütlerin karışımından da yapılmaktadır. Peynire işlenecek süt taze olmalı ve içinde yabancı madde bulunmamalıdır.
Peynir; magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, bakır, manganez, selenyum, florür minerallerini içeriğinde barındırır. Özellikle fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum açısından çok zengin olan peynir, tam bir kalsiyum deposudur. 100 gram peynir günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacınızın çoğunluğunu karşılar.
Beyaz peynir kalsiyum açısından zengin olduğu kadar, vitamin yönünden de oldukça zengin bir peynir çeşididir. İçerisinde A, B, C ve D vitaminleri bulunan beyaz peynir, bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Güçlü bağışıklığa sahip olmak, kolay hasta olunmasının önüne geçmektedir.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Yağsız ve yağlı olmasına göre içeriği az da olsa değişse de kaşar peyniri her anlamda beyaz peynire besinsel açıdan daha üstündür. Çünkü serum proteinleri kaşar peynirinde mevcuttur. Bununla birlikte damak zevkine göre beyaz peyniri de kaşar peynirini de tercih edebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Süt ürünleri içinde sıkça tüketilen beyaz peynir, çocuk gelişimine destek olan bir yiyecek türüdür. Kalsiyum ihtiyacını karşılar ve daha güçlü kemik yapısının oluşmasını sağlar. Beyaz peynir tüketen kişilerin kemik erimesi riskini ortadan kaldırdığı; ayrıca daha sağlıklı diş yapısına da sahip olduğu bilinir.
İyi bir beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır. Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. İyi bir beyaz peynirin rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Peynir, laktoz içeren yüksek yağlı bir süt ürünüdür. Bazı insanlar vücudumuzda laktaz adı verilen bir enzimin eksikliğinden dolayı laktozu çok iyi sindiremez. Laktoz intoleransınız varsa ve bunu bilmiyorsanız, çok fazla peynir gaz, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilir.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
FAZLA TÜKETİLEN PEYNİR YÜKSEK TANSİYONU TETİKLİYOR
Peynir, hücrelerdeki su dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum bakımından zengindir. Ancak çok fazla sodyum alımı da yüksek tansiyona neden olabilir ve ayrıca böbrek hastalıkları, kalp hastalığı ve osteoporoz ile ilişkilidir.
Top Peynirde Muratbey açık ara lider!
Tüketicilere en sevdikleri top peynir markası sorulduğunda Muratbey'in yüzde 36,8'le zirvede yer aldığını görüyoruz. Muratbey'i yüzde 17,2'yle Ekici takip ederken üçüncülük markasız peynirlerin oluyor.
Peynir Enerji Değeri Yüksek Bir Besindir
Enerji değeri yüksek olan beyaz peynirde kalsiyum, protein ve B2 vitamini vardır ayrıca A.C.D. E.K vitaminleri açısından da zengin olan peynirde B6 ve B12 gibi organizmanın sağlığı için çok önemli olan vitaminlerde vardır.
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Taze peynirle gelen Brusella hastalığı
Enfeksiyonlu hayvanlardan elde edilen sütlerin yeteri kadar kaynatılmaması sonucu taze peynir tüketimi ile geçen hastalığa Brusella hastalığı denilmektedir. Enfeksiyon riskinde taşıyan hayvanların zamanında aşılanması bu noktada Brusella hastalığını önleyici bir tedbirdir.
Köy peynirinin içeriğinde; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir mineralleri, A, C, D, E, K, B6 ve B12 vitaminleri ile yağ, protein ve laktoz (süt şeker) bulunur. İçeriği bu kadar çok zengin olan köy peyniri birçok hastalığa iyi gelmekte, önlemede etkili ve sağlıklı yaşam için yardımcı olmaktadır.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Süzme Peynir Zararlı mıdır? Süzme peynir mayalanmış olan yağsız sütün baskıya alınmadan süzülmesi ile elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynir çeşididir. Yağsız bir protein kaynağı olan süzme peynir, düzenli tüketildiğinde insan sağlığı için herhangi bir olumsuzluğa sebep olmamaktadır.
Beyaz peyniri her yörede kolayca bulabilirsiniz. Lor ve çökelek peyniri, mihaliç peyniri, küp peyniri, civil peyniri, sıkma peynir, örgü peynir, çeçil peynir, köy peyniri, otlu beyaz peynir ve benzeri gibi ürünler beyaz peynir çeşitleri arasındadır.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri