Kıtlama şeker, bilinen toz şekerinin büyük bir yapıda kristalleşmesiyle oluşan bir şekerdir. Küp şekerine kıyasla daha büyük boyuttadır. Genellikle Erzurum'da ve çevre illerinde çayla beraber tüketilir. Öylesine meşhurdur ki; şeker tüketmeyi sevmeyenler dahi bu şekeri çayla beraber tüketmek ister.
Çoğunlukla kuru üzüm, kuru dut ve hurma gibi meyveler çayın yanında kullanılır. Doğu coğrafyalarına yayılan kıtlama şeker çay ile birlikte tüketilir.
Erzurum'da halkın ortak noktası olan ve sudan çok tüketilen çay, kıtlama şekerle içiliyor.
Kıtlama şekeri bir diğer adıyla Erzurum şekeri saf ve katkısız şeker pancarı bitkisinden üretilir.
İlgili 43 soru bulundu
Çay ne şekersiz ne de şekerli, çay kıtlama içilir. Tabi limonu da ihmal edilmez" dedi. Erzurum'da genelde şekerli çay içilmediğini beirten Yücel Öztürk, "Erzurum'un öz çocukları kıtlama çay içmeyi bilir, dışarıdan gelenler pek bilmez. Biz şekeri bardağın içine atıp tatlı çay içmeyiz.
Özellikle Erzurumlular çaya şeker koymayarak 'kıtlama' denilen yöntemle ağızda şekeri tutarak çayı sıcak aşırı sıcak tüketirler. Buda ağız tabanında ve yemek borusunda bir kronik hasara sebep olur. Bu da yemek borusu ve ağız tabanı kanserinin gelişmesine sebep oluyor.
Şeker çok uzaklardan; okyanus kıyılarından önce gemilerle, sonra kervanlarla Erzurum çarşılarına gelene kadar çok pahalılaşmış olacağı için son derece kıt ve kıymetliydi. Kıtlama usulü, aynı zamanda şekeri ekonomik kullanmak demektir. Şeker ne kadar küçük ısırılır ve az şekerle ne kadar çok çay içilirse o kadar iyidir.
Yapısı itibariyle çayla birlikte ağızda ağır ağır erir. Genellikle çok büyük bloklar halinde olan şeker, taka tuka ismi verilen bir makine ile kırılarak kıtlama şeker haline getirilir. Taka tuka isimli şeker kırma makinesi, yerel esnaf arasında şeker makası olarak da bilinir.
Kıtlama şeker, çayı tatlandırmak için kullanılan Erzurum yöresine ait bir şekerdir. Kıtlama şeker ile çay içilirken öncelikle kıtlama şeker ağza atılır ve akabinde çaydan bir yudum alınır. Sonra ise şekeri dilinin altından çıkarıp ağız içerisinde bir tur dolaştırıp tekrar dil altına alınmalıdır.
kıtlama çay içmek için ideal olup normal içmek isteyenler için işkence niteliğinde bir kesme şeker türüdür. yamuk yamuk bir şekle ve zor eriyen bir içeriğe sahiptir. (bkz: kitlama seker) denir bu sekere halk arasinda.
[1] küçük parçalara ayrılmış şekeri ağızda tutarak çay içme biçimi, kırtlama.
barutu çinlilerin bulmasına rağmen ilk kez türkler kullandığına göre, çaya şekeri ilk atanlar da romenlerdir diye cevaplanabilecek sorudur.
ozellikle erzurum'luların uyguladığı bir çay tatlandırma yöntemi. kesmeşeker ağıza atılır, dil üzerinde tutulur, çay o şekilde içilir. erzurum kökenli bir içiş şekli.
Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.
Çiftçilerin kendi imkanlarıyla şeker kamışından üretim yapabileceğini vurgulayan Çetiner, "Şeker kamışında, pancardaki gibi çok işleme gerek yok. Köylüler şeker kamışının suyunu sıktıktan sonra sıcak bir sacın üzerine bunu dökerek şeker elde edebiliyor.
Toz şekerin tek tek paketlenmesine verilen isimdir. Stick şeker paketleme şekli çubuk şeklinde olduğu halk arasında çubuk şeker , fişek şeker olarakta bilinmektedir.
Nöbet şekeri kan dolaşımını arttırır. Boğaz ağrısı ve tahrişi durumunda oluşan geniz akıntısına faydalıdır aynı zamanda farenjiti de iyileştirir. Çocuk ve bebeklik döneminde tüketilmesi zeka gelişimini destekler. Mesane taşının düşürülmesine yardımcı olur.
en çok sevdiğim ise sevilen insana hitaben kullanılan efendim manasına gelen ama alıp sizi yüreğine soktuğunu hissettiren "can" kelimesidir.
Eğer çay servis edeceğiniz kişiler arasında şekersiz çaylar içen yoksa demlenme aşamasında demliğin içerisine bir küp şeker atarak daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Demliği temizlerken deterjan ile yıkamamaya özen gösterin, tıpkı diğer demlenen şeylerin kokusunu alması gibi çayınız deterjanın da kokusunu çeker.
Çay günün herhangi bir saatinde içilebilecek, tatmin edici bir içecektir. Çay Türklerin özellikle sabah kahvaltılarında vazgeçilmezdir. Çay içerken aşırıya kaçılmaması gerekiyor. Günde 3 veya 4 bardak idealdir.
Tansiyon değerlerinin bozulmaması için özellikle tansiyon hastaları çay ile ilgili olan alışkanlıklarını değiştirmelidir. Çay ile ilgili en önemli husus çayın içine atılan şeker miktarıdır. Her çay bardağı ya da fincanının içine atılan şekerler hem kilo alınmasına hem de kandaki şeker oranının yükselmesine sebep olur.
Çay içmek kansızlık yapar diyebilmek zor. Ancak çok aşırı içme durumlarında görülebilir. Çay, kahve, çeşitli içeceklerin içindeki tanin adı verilen maddeler nonhem demir emilimini inhibe etmektedir. Bu durum vücuda girecek demir miktarını %80lere varan oranda azaltmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri